Page 29 - Bryndza
P. 29

minút,  načo pridáme  1  jablko  jemne krájané
           a  ¼  1  šľahanej  smotany,  dáme  vo  forme  do
           chladu  stuhnúť.



           Sardelová  pena z  bryndze:                                                      Tu,  hľa, vidíme,  akým  rozličným spôsobom
                                                                                          môžeme  upotrebiť  našu  slovenskú  bryndzu.
             25  dkg  bryndze,  3  žltka,  5  olúpaných  sar-                             Je  výbornou  pomôckou  v  kuchyni  i  pre  mo-
           deli,  15  dkg  rozpusteného  masla,  1  lyžičku                               dernú  gazdinú,  ktorá  chce  variť  ľahko  a
           horčice, trochu  bieleho  korenia  trieme  asi  20                             rýchlo,  ale  pritom  dobre!  Veď vo  všetkých
                                          1
           minút,  potom  pridáme  /a  1  šľahanej smotany                                ostatných  kuchyniach  sveta,  najmä  jemnej
           a  necháme  vo  forme  v  chlade  stuhnúť.                                     francúzskej  a  tiež  talianskej,  syrom  pripadá
                                                                                          dôležitá  úloha.  V  Taliansku  niet  jedla,  žeby
                                                                                          na stole  nemali parmezán.  Nech  odteraz  i  na
                                                                                         našom  stole  nechybuje  slovenská  bryndza!
                                                                                          Práve  my  sa  môžeme  pýšiť  jedinečnou  špe-
                                                                                         cialitou,  výživnou,  lahodnou  a  pritom  lacnou
                                                                                          ovčou  bryndzou.  Je  potrebné,  aby  sme  si
                                                                                          uvedomili  jej  zdravosť  a  jej  vzácnosť,  ako
                                                                                          chutného  a  výživného  jedla,  aj  jej  význam
                                                                                         po  stránke  národohospodárskej.  Dnes  je  po-
                                                                                          trebné,  aby  sme  do  krajnosti  využitkovali
                                                                                          výživné pramene našej  vlasti v  prospech náš-
                                                                                          ho  zdravia  a  v  prospech  nášho  hmotného
                                                                                          blahobytu!







                                                                                            Recepty  z  archívu  Družstva  pre  predaj
                                                                                          bryndze  v  Turč. Sv.  Martine.


                                    -   29-                                                                       -   30-
   24   25   26   27   28   29   30   31   32