Page 29 - Bryndza
P. 29
minút, načo pridáme 1 jablko jemne krájané
a ¼ 1 šľahanej smotany, dáme vo forme do
chladu stuhnúť.
Sardelová pena z bryndze: Tu, hľa, vidíme, akým rozličným spôsobom
môžeme upotrebiť našu slovenskú bryndzu.
25 dkg bryndze, 3 žltka, 5 olúpaných sar- Je výbornou pomôckou v kuchyni i pre mo-
deli, 15 dkg rozpusteného masla, 1 lyžičku dernú gazdinú, ktorá chce variť ľahko a
horčice, trochu bieleho korenia trieme asi 20 rýchlo, ale pritom dobre! Veď vo všetkých
1
minút, potom pridáme /a 1 šľahanej smotany ostatných kuchyniach sveta, najmä jemnej
a necháme vo forme v chlade stuhnúť. francúzskej a tiež talianskej, syrom pripadá
dôležitá úloha. V Taliansku niet jedla, žeby
na stole nemali parmezán. Nech odteraz i na
našom stole nechybuje slovenská bryndza!
Práve my sa môžeme pýšiť jedinečnou špe-
cialitou, výživnou, lahodnou a pritom lacnou
ovčou bryndzou. Je potrebné, aby sme si
uvedomili jej zdravosť a jej vzácnosť, ako
chutného a výživného jedla, aj jej význam
po stránke národohospodárskej. Dnes je po-
trebné, aby sme do krajnosti využitkovali
výživné pramene našej vlasti v prospech náš-
ho zdravia a v prospech nášho hmotného
blahobytu!
Recepty z archívu Družstva pre predaj
bryndze v Turč. Sv. Martine.
- 29- - 30-