Page 24 - Bryndza
P. 24

cia a  10  dkg brynd;ie.  Potom vymastíme ohňo­                                    1 surové  vajce  celé,  2  tvrdé žitka,  trochu soli

        vzdornú  misu,  vychladnuté  a  olúpané  ze-                                       a  korenia.  Potom  všetko  dobre  rozmiešame,
        miaky  krájame  na  plátky,  kladi€me  ich  do                                     zeleninu plníme  a  dáme  dusiť.
        misy,  solíme  a  kropíme  maslom.  Potom  ze-
        miaky  zalejeme  mliekom,  bryndzou  a  vajca-                                    Bryndzové  žemličky k zelenine (jednoduchšie):
        mi  a  necháme  v  rúre• asi ¼  hodiny  piecť.
                                                                                             Staré žemle pokrájame na plátky a  opraží-
                                                                                           me. Potom roztrieme jednu čiastku masla a dve
        Bryndzové  makaróny  so  smotanou:
                                                                                           čiastky bryndze a  s  touto- masou slepujeme po
           Uvarime  ¼  kg  makarónov  v  slanej  vode,                                    dvoch  k  sebe plátky  žemieľ .  .Zemličky natrie-
        spolu  s  cibuľou_  a  niekoľkými  hrebíčkami.                                    me  maslom,  obalíme  v  bielku  a  vyprážame
         Uvarené  ocedíme,  necháme okvapkať, omastí-                                     ako  kurence.  Podávame  ich  opäť k  špenátu,
         me  4  dkg  masla,  smie.šame  s  8  dkg  bryndze                                 kapuste,  hrášku  a  pod.
         a  potom  pomiešame  s  1  del  kyslej  smotany.
        Necháme  takto  ešte  v  rajnici  prihriať a  po-                                 Kapustový  nákyp  s  bryndzou:
         dávame  hodne  teplé.
                                                                                             Očistenú  a  rozkroj-enú  kapustnú  hlávku
                                                                                          uvaríme  na  mäkko  v  slanej  vode.  Potom  ju
         Zelenina  s  bryndzovou  plnienkou:
                                                                                          ocedíme a  zomelieme. ·Na  to  roztrieme 3  žltka
           Týmto  spôsobom  môžeme  naplňat  naJma                                        s  5  dkg  masla,  pridáme  5  dkg  bryndze,  5 dkg
         zeler,  paradajky,  malé  tekvičky,  baklažány                                   prézlí,  všetko  posolime,  pokoreníme,  dobre
         atď.  Zeleninu  najprv  olúpame,  zeler  treba                                   pomiešame  a  na  koniec  pridáme  tuhý  sneh
         vopred  variť  asi  10  minút.  Potom  srežeme                                   z  bielok.  Potom  dáme  hmotu  do  ohňovzdor­
         zelenine  víčko,  vnútro  vyhlbime  a  naplníme.                                 nej  a  vymazanej  misy  a  pečieme  ju  zvoľna
         Paradajky,  pravda,  plníme  nelúpané  a  suro-                                  ¼  hodiny.
         vé.  Naplnenú  zeleninu  zakryjeme  zasa  víč­
         kom,  dáme  ju  na  maslo  a  zakrytú  dusíme                                    Slovenské  vajíčka v  miske:
         do  mäkka.  Plnienku  pripravíme  takto:  6  dkg
         bryndze  rozmiešame  so  6  -dkg  prézli,  ktoré                                    5  dkg  bryndze  rozriedime  jedným  žitkom,
         sme  rozmočili  v  horúcom  mlieku.  Pridáme                                     mliekom  a  pridáme  malú  lyžičku  horčice  a



                                  -23-                                                                             -24-
   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29