Page 121 - Kronika
P. 121

Jozef Horecký spomína
               kom/ až do Varína. Lodenica bola vyše ústia Varínky do Váhu, kde
               bolo kedysi aj prístavisko pre plte.
                  Pri stretnutí viacerých členov rodiny mužského pohlavia odohrali
               sa kolkárske súboje v kolkárni u Bučkov. Tu vynikal Tivadar. Ja som
               staval kolky a vždy som zarobil nejakú korunu.

               Zabíjačka

                  Okrem kráv u Blahov každý rok chovali minimálne jedno prasa,
               husi, sliepky a zajace. Prasa sa kŕmilo väčšinou odpadkami z jedla
               (pomyje)  a  na  vylepšenie  slaniny  dostávalo  občas  kukuricu  alebo
               šrot. Najviac sme sa tešili na zabíjačku, príprava na ňu trvala niekoľ-
               ko dní. Najprv chodil zabíjať Šandor báči (Alexander Androvič-Mintál,
               brat starej mamy), potom jeho syn Štefan a neskôr Marček. Šandor
               báči bol vyučený obuvník a Blahovým deťom vždy opravoval topán-
               ky. V tejto súvislosti stará mama rada spomínala Vilmošovu známu
               vetu, keď do Mintálov doniesol plnú tašku roztrhaných topánok, hodil
               ju do kúta a povedal: „tu máte, robte!”
                  Pri zabíjačke každý mal svoju úlohu: stará mama s mamou za-
               chytávali krv do kastróla, čistili črevá a starali sa o šporák, o správny
               režim pečenia a varenia. My sme ukladali vyrobené klobásy na „pa-
               lice” a asistovali pri výrobe jaterníc. Mäsiar robil tlačenky, jaternice,
               klobásy a rozporcované mäso a slaninu uložil do dreveného koryta
               a  tam  sme  ho  niekoľko  dní  polievali  soľným  roztokom.  Klobásy,
               slanina a mäso sa potom udili v udiarni v dolnej kuchyni (bola tam
               aj pec na pečenie chleba a pec s kotlom na varenie lekváru). Udené
               výrobky sa uskladňovali do špajze a tvorili súčasť obživy cez sviatky,
               alebo pri slávnostných príležitostiach. Bol zaužívaný zvyk, roznášať
               výslužky rodine a niektorým susedom, ktorí to vrátili pri svojej za-
               bíjačke, takže aj keď neboli chladničky, dosť často bolo cez zimné
               mesiace čerstvé mäso.
                  Užitočné pre domácnosť boli husi, ktorých každý rok bolo okolo
               desať. Pravidelne ich stará mama a mama šklbali a odložené perie
               v zimných mesiacoch „drápali” do perín. Tie posedenia pri drápaní
               (drápačky) boli veľmi zaujímavé. Cez dlhé zimné večere zišli sa ženy

                                          - 121 -
   116   117   118   119   120   121   122   123   124   125   126