Page 117 - Kronika
P. 117

Jozef Horecký spomína
               polici, rozdeľovala ich p. Baricová a určovala podľa kvality upečenia
               aj cenu. Cestou chutila teplá, chrumkavá, voňavá, odlomená kôrka.
                  Špecialitou starej mamy bola hustá fazuľová polievka z veľkých
               fazúľ, do ktorej dávala sušené slivky (sušila ich na  plechu v rúre)
               a  rôzne  mne  neznáme  prísady.  To  bolo  obyčajne  celé  sobotné
               menu. Fazuľu veľmi obľuboval Vilmoš a podľa možnosti, každú so-
               botu, na radosť starej mamy, si ňou niekoľkokrát naplnil tanier.
                  Niekedy  urobila  stará  mama  „úhrabky”:  zemiaky  s  kapustou
               a  občas sa tam objavil aj nejaký oškvarok. Musím priznať, že to bola
               veľká pochúťka a Vilmoš si ich občas premiešal s fazuľou.
                  Mojou obľúbenou večerou bola kyška, alebo kyslé mlieko, buď
               s  omastenými  zemiakmi,  zemiakovou  kašou,  alebo  kukuričnou
               kašou s posypanou upraženou cibuľkou na masle. Najviac chutilo
               kyslé mlieko priamo zo zbenky, keď v ňom plávali ešte hrudky masla
               (o tom som písal na inom mieste).
                  Ďalšou skupinou lahôdok, ktorými sme sa nemohli dosýtiť, boli
               osúchy z kysnutého cesta. Tieto boli plnené zemiakmi, alebo postrú-
               hanými jablkami, ale chutili aj tie bez plnky, len tak opečené na platni
               šporáka.
                  Obyčajne v zimných mesiacoch mama alebo stará mama piekli
               „podlisníky” (zemiakové placky). Boli dva druhy: buď v tvare placky,
               pečené priamo na platni šporáka, alebo pečené na plechu v rúre,
               ktoré potom porezané na štvorce sa konzumovali. Mne viac chutili
               tie  tenké,  teplé  prepečené  placky  s  kúskom  rozpusteného  masla
               a  zapíjali sme ich lipovým čajom. Niekedy miesto podlisníkov museli
               stačiť aj narýchlo prepečené hrianky s cesnakom.
                  Z  múčnych  jedál  si  spomínam  na  púčky  s  makom,  opekance
               s makom a lekvárové perky (pirohy) s makom alebo strúhankou.
                  Treba spomenúť ešte mrvance s mliekom – drobné halušky v zo-
               hriatom mlieku. Priznávam, že to bolo moje najneobľúbenejšie jedlo
               a nikdy som ich nedojedol.
                  V dňoch, kedy sa bolo treba postiť (Štedrý deň, Popolcová stre-
               da, Veľký piatok) sme jedli rascovú polievku s chlebom.
                  Na prípravu jedál sa používala aj tekvica, ktorá sa v hojnej miere
               pestovala na roli.

                                          - 117 -
   112   113   114   115   116   117   118   119   120   121   122