Page 3 - Bryndza
P. 3

hlavne  poľnohospodárskeho rázu,  vecou  pre-
                                                                                               potrebnou.

                                                                                                 Bryndza  po  stránke  zdravotnej  je hotovým
 1                                                                                             liekom.  Lekári  zistili,  že  v  rodinách,  kde  sa
       šára  Alexy-Buganová:
 1                                                                                             deťom hodne  bryndze  podávalo,  nikdy nebolo

                  Čo je  bryndza?                                                              stopy  po  príznakoch  tzv.  anglickej  choroby,
                                                                                               naopak,  vyrastaly deti mohutné,  pevnej kostry

                                                                                               a  zdravých,  nákazám  odolných  zubov,  čo sú-
          Bryndza  je  výborný  mliečny  výrobok,  vy-
                                                                                               visí  s  tým,  že  bryndza vo veľkej miere  obsa-
       hotovený  na  horskom  salaši  zo  zdravého  ov-
       čieho mlieka.  Ovca,  kŕmená najrozličnejšími                                           huje  látky  vápenaté,  prepotrebné  u  detí  pri
                                                                                               zosilňovaní  sa  kostry.  Bryndza  napomáha
       bylinami na  paši,  ohrievanej horským slnkom;
                                                                                               trávenie, výborná  je  po  obede,  ako  jedlo,  vy-
       voňajúcej éterickými  olejami  poľných kvetín,
                                                                                               volávajúce       účinkovanie        žalúdočných  žláz,
       dodáva  výživné  mlieko,  ktoré  sa  srazí  po-
                                                                                               dráždi  črevá  k  pohybu,  čím  stáva  sa  pro-
       mocou  syridla  a  takto  získaný  hrudkový  syr
                                                                                               striedkom  re~lujúcim  funkciu  zažívacích
       dostáva  sa  do  bryndziarne,  kde  sa  nechá  vy-
                                                                                               ústrojov.
       kvasí ť,  osolí  sa,  mele a  rozposiela  s.a  v  gelet-
       kách  drevených  do  sveta,  ako  chutný,  labuž-                                          Bryndza  okrem  vzácnych  vitamínov  obsa-

       nícky pokrm, vyrovnávajúci  sa  akosťou a  vý _                                         huje vápno, fosfor a  mnohé iné výživné látlpr.
       živnosťou najlepším  syrom  cudziny.                                                       Bryndza  je  známym  jedlom  pradávnych

          Je  potrebné,  aby  sme  slovenskú  bryndzu                                          časov,  poznali  ju  už  aj  Rimania.  Na  Sloven-
       propagovali  v  najvyššej  miere,  je  to  pokrm                                        sku  salašníctvo  dnešnú  svoju  formu  a  ná-
       veľmi  výdatný,  príjemnej  chuti.  Jeho  spo-                                          zvoslovie  dostalo  od  rumunských  Valachov,

       treba  znamená  povznesenie  nášho  ovčiarstva,                                         ktorí  tiahli  po  svahoch  Karpat  až  po  mo-
       čo  je  dnes,  keď Slovensko  stalo  sa  krajinou                                       ravské  Valašsko.



                                -3-                                                                                     -4-
   1   2   3   4   5   6   7   8