Page 4 - Bryndza
P. 4
hlavne poľnohospodárskeho rázu, vecou pre-
potrebnou.
Bryndza po stránke zdravotnej je hotovým
1 liekom. Lekári zistili, že v rodinách, kde sa
šára Alexy-Buganová:
1 deťom hodne bryndze podávalo, nikdy nebolo
Čo je bryndza? stopy po príznakoch tzv. anglickej choroby,
naopak, vyrastaly deti mohutné, pevnej kostry
a zdravých, nákazám odolných zubov, čo sú-
Bryndza je výborný mliečny výrobok, vy-
visí s tým, že bryndza vo veľkej miere obsa-
hotovený na horskom salaši zo zdravého ov-
čieho mlieka. Ovca, kŕmená najrozličnejšími huje látky vápenaté, prepotrebné u detí pri
zosilňovaní sa kostry. Bryndza napomáha
bylinami na paši, ohrievanej horským slnkom;
trávenie, výborná je po obede, ako jedlo, vy-
voňajúcej éterickými olejami poľných kvetín,
volávajúce účinkovanie žalúdočných žláz,
dodáva výživné mlieko, ktoré sa srazí po-
dráždi črevá k pohybu, čím stáva sa pro-
mocou syridla a takto získaný hrudkový syr
striedkom re~lujúcim funkciu zažívacích
dostáva sa do bryndziarne, kde sa nechá vy-
ústrojov.
kvasí ť, osolí sa, mele a rozposiela s.a v gelet-
kách drevených do sveta, ako chutný, labuž- Bryndza okrem vzácnych vitamínov obsa-
nícky pokrm, vyrovnávajúci sa akosťou a vý _ huje vápno, fosfor a mnohé iné výživné látlpr.
živnosťou najlepším syrom cudziny. Bryndza je známym jedlom pradávnych
Je potrebné, aby sme slovenskú bryndzu časov, poznali ju už aj Rimania. Na Sloven-
propagovali v najvyššej miere, je to pokrm sku salašníctvo dnešnú svoju formu a ná-
veľmi výdatný, príjemnej chuti. Jeho spo- zvoslovie dostalo od rumunských Valachov,
treba znamená povznesenie nášho ovčiarstva, ktorí tiahli po svahoch Karpat až po mo-
čo je dnes, keď Slovensko stalo sa krajinou ravské Valašsko.
-3- -4-