Page 6 - Bryndza
P. 6
Bryndza bola významným exportným člán omastené slaninkou. S bryndzou matka a
kom slovenských krajov v nedávnej minulo- dobrá gazdiná rozrieši si problém, čo natrieť
sti. Mala tú výhodu, že jej vývoz mohol sa dieťaťu na chlieb, idúcemu do školy, odbaví
diať veľmi jednoduchým spôsobom, v jedno- ňou olovrant, výlet, neočakávane prišlých
duchých drevených geletkách. Cerstvá bryn- hostí. Casto sa hovorí o zriadení »slovenskej
dza, tzv. »májovka« pripomínala maslovú kon- reštaurácie« v našich veľkých mestách. Nuž
zistenciu a príchuť francúzskych syrov, star- máme tol"ko receptov na rozličné jedlá s bryn-
šia bryndza dostávala pikantnú, štípaciu prí- dzou, že dala by sa zriadiť reštaurácia, v kto-
chuť, a bola výborná ako predjedlo k pivu. rej by sa podávaly samé bryndzové jedlá.
Okrem geletiek bryndza exportovala sa i pre- Samozrejmé, že možností je tu veľmi mno-
.
sovaná do tehlovitého tvaru, miešaná s papri- ho . Každá gazdiná, kuchárka je tvorkyňou
kou. V tejto forme ujala sa hlavne vo sve- nových jedál, má možností skúšať, kombino-
toznámych reštauráciách v Mníchove, čiastoč vať, práve tak, ako keď lekárnik sostavuje roz-
ne aj vo Viedni. Je dôležité, aby export bryn- ličné lieky. Týmto spôsobom vzniknú nové
dze dostal sa na takú úroveň, akej sa tešil bryndzové jedlá a spotteba nášho vzácneho
v minulosti. pokrmu, o ktorom sa hovorieva, že je »koc-
kou horského slnca«, stane sa intenzívnejšou.
V prvom rade však bryndza musí byť spo-
trebovaná v najvyššej miere tu doma. Už aj
v tej najchudobnejšej dedinskej chalúpke
bola obľúbená polievka, zvaná »demikát.«
Keď k hociktorej polievke pridáme za lyžičku
bryndze, spraví jej chuť pikantne zaujíma-
vou. Všeobecne známe sú slovenské »hádzané
haluškyz<, vyhotovené s pridaním zemiakov,
-5- -6 -