Page 5 - Bryndza
P. 5

Bryndza  bola  významným exportným  člán­                                         omastené  slaninkou.           S  bryndzou  matka  a
        kom  slovenských  krajov  v  nedávnej  minulo-                                      dobrá  gazdiná  rozrieši  si  problém,  čo natrieť
        sti.  Mala  tú  výhodu,  že  jej  vývoz  mohol  sa                                  dieťaťu na  chlieb,  idúcemu  do  školy,  odbaví

        diať veľmi jednoduchým  spôsobom,  v  jedno-                                        ňou  olovrant,  výlet,  neočakávane  prišlých
        duchých  drevených  geletkách.  Cerstvá  bryn-                                      hostí.  Casto  sa  hovorí  o  zriadení  »slovenskej
        dza,  tzv.  »májovka« pripomínala maslovú kon-                                      reštaurácie«  v  našich  veľkých mestách.  Nuž

        zistenciu  a  príchuť francúzskych  syrov,  star-                                   máme tol"ko  receptov  na rozličné jedlá s bryn-
        šia  bryndza  dostávala  pikantnú,  štípaciu  prí-                                  dzou,  že dala by sa  zriadiť reštaurácia, v  kto-
        chuť,  a  bola  výborná  ako  predjedlo  k  pivu.                                   rej  by  sa  podávaly  samé  bryndzové  jedlá.

        Okrem geletiek bryndza exportovala sa i  pre-                                          Samozrejmé,  že  možností  je  tu veľmi mno-
                                                                                                .
        sovaná do tehlovitého tvaru, miešaná s  papri-                                       ho  . Každá  gazdiná,  kuchárka  je  tvorkyňou
        kou.  V  tejto  forme  ujala  sa  hlavne  vo  sve-                                   nových  jedál,  má  možností  skúšať, kombino-
        toznámych reštauráciách v  Mníchove,  čiastoč­                                       vať,  práve tak, ako keď lekárnik sostavuje roz-
        ne aj vo Viedni. Je dôležité,  aby export bryn-                                      ličné  lieky.  Týmto  spôsobom  vzniknú  nové
        dze  dostal  sa  na  takú  úroveň,  akej  sa  tešil                                  bryndzové  jedlá  a  spotteba  nášho  vzácneho

        v  minulosti.                                                                        pokrmu,  o  ktorom  sa  hovorieva,  že  je  »koc-
                                                                                             kou horského  slnca«,  stane  sa  intenzívnejšou.
          V  prvom  rade však bryndza  musí  byť spo-
        trebovaná  v  najvyššej  miere  tu  doma.  Už  aj

        v  tej  najchudobnejšej  dedinskej  chalúpke
        bola  obľúbená  polievka,  zvaná  »demikát.«
        Keď k  hociktorej polievke pridáme za  lyžičku

        bryndze,  spraví  jej  chuť  pikantne  zaujíma-
        vou.  Všeobecne známe  sú  slovenské  »hádzané
        haluškyz<,  vyhotovené  s  pridaním  zemiakov,



                                 -5-                                                                                    -6 -
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10