Page 23 - Bryndza
P. 23
cia a 10 dkg brynd;ie. Potom vymastíme ohňo 1 surové vajce celé, 2 tvrdé žitka, trochu soli
vzdornú misu, vychladnuté a olúpané ze- a korenia. Potom všetko dobre rozmiešame,
miaky krájame na plátky, kladi€me ich do zeleninu plníme a dáme dusiť.
misy, solíme a kropíme maslom. Potom ze-
miaky zalejeme mliekom, bryndzou a vajca- Bryndzové žemličky k zelenine (jednoduchšie):
mi a necháme v rúre• asi ¼ hodiny piecť.
Staré žemle pokrájame na plátky a opraží-
me. Potom roztrieme jednu čiastku masla a dve
Bryndzové makaróny so smotanou:
čiastky bryndze a s touto- masou slepujeme po
Uvarime ¼ kg makarónov v slanej vode, dvoch k sebe plátky žemieľ . .Zemličky natrie-
spolu s cibuľou_ a niekoľkými hrebíčkami. me maslom, obalíme v bielku a vyprážame
Uvarené ocedíme, necháme okvapkať, omastí- ako kurence. Podávame ich opäť k špenátu,
me 4 dkg masla, smie.šame s 8 dkg bryndze kapuste, hrášku a pod.
a potom pomiešame s 1 del kyslej smotany.
Necháme takto ešte v rajnici prihriať a po- Kapustový nákyp s bryndzou:
dávame hodne teplé.
Očistenú a rozkroj-enú kapustnú hlávku
uvaríme na mäkko v slanej vode. Potom ju
Zelenina s bryndzovou plnienkou:
ocedíme a zomelieme. ·Na to roztrieme 3 žltka
Týmto spôsobom môžeme naplňat naJma s 5 dkg masla, pridáme 5 dkg bryndze, 5 dkg
zeler, paradajky, malé tekvičky, baklažány prézlí, všetko posolime, pokoreníme, dobre
atď. Zeleninu najprv olúpame, zeler treba pomiešame a na koniec pridáme tuhý sneh
vopred variť asi 10 minút. Potom srežeme z bielok. Potom dáme hmotu do ohňovzdor
zelenine víčko, vnútro vyhlbime a naplníme. nej a vymazanej misy a pečieme ju zvoľna
Paradajky, pravda, plníme nelúpané a suro- ¼ hodiny.
vé. Naplnenú zeleninu zakryjeme zasa víč
kom, dáme ju na maslo a zakrytú dusíme Slovenské vajíčka v miske:
do mäkka. Plnienku pripravíme takto: 6 dkg
bryndze rozmiešame so 6 -dkg prézli, ktoré 5 dkg bryndze rozriedime jedným žitkom,
sme rozmočili v horúcom mlieku. Pridáme mliekom a pridáme malú lyžičku horčice a
-23- -24-