Page 20 - Bryndza
P. 20

vé  halušky,  ktoré  sú  skúšobným  kameňom                                     v  slanej  vode  asi      1 /2  hodiny.  Pre  chut  mô-
          umenia  kuchárskeho,  skúsme  aspoň  ľahké                                     žeme  do  cesta  pridať kúsok roztretého  cesna-
          juboslávske  noky·  s  bryndzou:  Na  toto  vý-                                ku,  alebo  trochu  umrvenej  rasce.  Uvarené
          borné  jedlo, ktoré  stačí na obed alebo  večeru,
                                                                                         knedlíky  rozpoltíme,  omastíme  pokrájanou,
          najmä doplnené šalátom, a  ktoré poslúži dob-                                  rozpustenou  slaninou  a  podávame  k  nim  ša-
          re za príkrm k  mäsu, uvaríme 1  kg zemiakov                                   lát alebo  kyslú  kapustu.
          v  kožkách.  Olúpané  a  vychladnuté  zomelie-
          me,  posolíme,  pridáme  4  malé  varešky  múky
          a  s  2  celými  vajcami  rozrobíme  cesto.  Z  vy-                            Bryndzové  palacinky:
          mieseného  vyvaľkáme tlstejšiu  šišku  a  krá-
          jame  menšie  kúsky,  ktoré  vyvaľujeme  na                                       V  1/z  1  mlieka  roztrepeme  4  žitka  a  toľko
          obrátenom  strúhadle  v  oválne  kúsky,  veľko­                                múky,  aby  cesto  bolo  tekuté,  prisolíme  a
          sti holubieho vajca. Varíme ich opatrne v  sla-                                primiešame  tuhý  sneh  z  bielok.  Potom  pečie­
          nej  vode  asi  ako  zemiakové  šišky.  Akonáhle                               me  na  upraženom  masle  v  panvici  palacinky
          vyplávajú,  vyberieme  ich,  necháme  odvapkať                                 a  to do  ružova po  jednej strane. Potom obrá-
          a  kladieme  po  vrstvách  na  misu.                Každú                      time,  dáme  vrchom  lyžičky  čerstvej  Qryndze,
          vrstvu  pokropíme  maslom  a  bohate  polejeme                                 preložíme na  polovicu  a  nožom  pridržíme,  až
          rozpustenou  bryndzou.                                                        ·sa  bryndza  rozpustí.  Tieto  palacinky podáva_
                                                                                         me  veľmi teplé  so  špenátom  alebo  inou  ze-
                                                                                         leninou.
          Bryndzové  knedlíky:

             10  dkg  čerstvej bryndze  roztrieme  s  3  vaj-
          cami a s 3 žemľami, v mlieku  máčanými. Pridá-                                 Bryndzový  nákyp:
          me k tomu prézle, za  dve  slabé hrste,  usmaže-                                  Kus masla  roztrieme  so  6  žltkami,  pridáme
          né na  slanine  a  25  dkg  suchého údeného mä-                                14  dkg bryndze,  trochu  soli  a  zázvoru,  všetko
          sa,  ktoré  sme  zomleli  na  strojčeku.  Všetko                               trieme,  až  je  z  toho  hladká  hmota.  Potom
          dobre  premiešame, pridáme  10 dkg  múky,  aby                                 zľahka zamiešame  tuhý  sneh  z  bielok  spolu
          z  toho  bolo  vláčne  cesto  a  podľa  potreby                                s  hrsťou  krupice.  Hmotu  dáme  do  vymaza-
          trochu  mlieka.  Z  tohto  cesta  utvoríme  asi  6                             nej  formy  alebo  servítka,  uzavrieme  a  varí-
          knedlíkov,  ktoré  obalíme  v  múke  a  varíme                                 me  ako  obvykle.


                                   ~19-                                                                           -20-
   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25