Page 21 - Bryndza
P. 21
Výborný nákyp zo zeleniny s bryndzou: strúhaným oštiepkom. Všetko upečieme do
zlatista asi pol hodiny pri strednom ohni.
Na tento nákyp použijeme alebo varený kar-
fiol čierny koreň, fazuľu, zeler alebo inú
.
) Karfiolový nákyp s bryndzou:
zeleninu. Uvaríme hladkú detskú kašu z 3
del mlieka a 6 dkg múky, 9solíme ju a len 1 veľký karfiol uvaríme v slanej vode na
do vychladnutej pridáme 6 dkg masla, ktoré mäkko a ocedený posekáme. Potom roztrieme
sme roztreli so 4 žltkami a 6 dkg bryndze. 3 dkg masla s 8 dkg bryndze a 2 žltkami, pri-
Potom do rozmiešaného cestička zľahka pri- dáme 9 dkg prézlí, rozmočených v ¼ 1 mlie-
dáme tuhý sneh z bielok. Vymastíme ohňo ka a na koniec tuhý sneh zo 4 .bielok. Potom
vzdornú misu maslom, poukladáme do nej vymastíme ohňovzdornú misu, na spodok dá-
pokrájanú zeleninu, ktorá musí byť uvarená, me vrstvu riedkej plnienky, potom sekaný
vychladnutá a odkvapkaná a len na ňu nale- karfiol, zasa plnienku atď. Nákyp už ne-
jeme bryndzové cesto. Nákyp pečieme zvoľna mastíme a pečieme v rúre asi /z hodiny.
1
v miernej rúre asi ½-¼ hodiny. Poslúži za predjedlo alebo ľahšiu večeru.
Zemfový nákyp zo zeleniny s bryndzou: Zemiakový nákyp s bryndzou:
Najprv roztrieme 4 dkg masla s 2 žltkami, 5 dkg masla, 15 dkg bryndze a 3 žltka dob-
potom pridáme 9 dkg prézlí, rozmočených re roztrieme, potom pridáme 30 dkg uvarených,
v šálke mlieka a na koniec sneh z 3-4 bie- studených a umletých zemiakov, 10 dkg se-
lok. Vymastíme ohňovzdornú misu a vysype- kanej šunky, 2 lyžice prézlí a na koniec
me ju huste strúhaným oštiepkom. Dolu dá- tuhý sneh z 3 bielok. Cesto dáme do vymaza-
me tretiu čiastku riedkej plnienky, na ňu nej formy, uzavrieme a varíme v pare / 4 ho-
3
polovicu varenej zeleniny, karfiolu alebo inej . diny. Podávame so šalátom alebo kompótom.
zeleniny, túto opäť husto posypeme strúha-
ným oštiepkom, potom príde druhá vrstva
Zemiaky, zapečené s bryndzou:
plnienky, na ňu opäť zelenina s bryndzou
a na vrch zbytok cestíčka, na ktorý pokla- Najprv uvaríme v kožkách ¾_ kg zemiakov,
dieme kúsky čerstvého masla a posypeme potom rozmiešame v ¼ l mlieka 2 celé vaj-
-21- -22-