Page 21 - Bryndza
P. 21

Výborný  nákyp  zo  zeleniny  s  bryndzou:                                          strúhaným  oštiepkom.  Všetko  upečieme  do
                                                                                           zlatista  asi  pol  hodiny  pri  strednom  ohni.
          Na tento  nákyp  použijeme alebo varený kar-
       fiol   čierny  koreň,  fazuľu,  zeler  alebo  inú
                                                           .
           )                                                                               Karfiolový  nákyp  s  bryndzou:
       zeleninu.  Uvaríme  hladkú  detskú  kašu  z  3
       del  mlieka  a  6  dkg  múky,  9solíme  ju  a  len                                     1  veľký karfiol  uvaríme  v  slanej  vode  na
       do  vychladnutej  pridáme  6  dkg  masla,  ktoré                                    mäkko  a  ocedený  posekáme.  Potom  roztrieme
       sme  roztreli  so  4  žltkami  a  6  dkg  bryndze.                                  3 dkg masla s  8 dkg bryndze a  2 žltkami, pri-
       Potom  do  rozmiešaného  cestička  zľahka pri-                                      dáme  9  dkg  prézlí,  rozmočených v  ¼  1 mlie-
       dáme  tuhý  sneh  z  bielok.  Vymastíme  ohňo­                                      ka  a  na koniec  tuhý  sneh zo  4  .bielok.  Potom

       vzdornú  misu  maslom,  poukladáme  do  nej                                         vymastíme  ohňovzdornú misu,  na  spodok  dá-
       pokrájanú  zeleninu,  ktorá  musí  byť uvarená,                                     me  vrstvu  riedkej  plnienky,  potom  sekaný
       vychladnutá  a  odkvapkaná  a  len na  ňu nale-                                      karfiol,  zasa  plnienku  atď.  Nákyp  už  ne-
       jeme  bryndzové  cesto.  Nákyp  pečieme zvoľna                                       mastíme  a  pečieme  v  rúre  asi  /z  hodiny.
                                                                                                                                          1
       v  miernej  rúre asi  ½-¼ hodiny.                                                   Poslúži  za  predjedlo  alebo  ľahšiu  večeru.



       Zemfový  nákyp  zo  zeleniny  s  bryndzou:                                          Zemiakový  nákyp  s  bryndzou:

          Najprv  roztrieme  4  dkg  masla s  2  žltkami,                                     5 dkg masla,  15  dkg  bryndze a  3 žltka dob-
       potom  pridáme  9  dkg  prézlí,  rozmočených                                         re roztrieme, potom pridáme 30 dkg uvarených,

       v  šálke  mlieka  a  na  koniec  sneh  z  3-4 bie-                                   studených  a  umletých  zemiakov,  10  dkg  se-
       lok.  Vymastíme  ohňovzdornú misu  a  vysype-                                       kanej  šunky,  2  lyžice  prézlí  a  na  koniec
       me  ju  huste  strúhaným  oštiepkom.  Dolu  dá-                                      tuhý sneh  z  3 bielok.  Cesto  dáme do  vymaza-
       me  tretiu  čiastku  riedkej  plnienky,  na  ňu                                     nej  formy,  uzavrieme  a  varíme v  pare  / 4  ho-
                                                                                                                                                3
       polovicu  varenej  zeleniny,  karfiolu  alebo  inej .                               diny.  Podávame  so  šalátom  alebo  kompótom.
       zeleniny,  túto  opäť  husto  posypeme  strúha-
       ným  oštiepkom,  potom  príde  druhá  vrstva
                                                                                           Zemiaky,  zapečené s  bryndzou:
       plnienky,  na  ňu  opäť  zelenina  s  bryndzou
       a  na  vrch  zbytok  cestíčka,  na  ktorý  pokla-                                      Najprv  uvaríme v  kožkách ¾_ kg zemiakov,
       dieme  kúsky  čerstvého  masla  a  posypeme                                          potom  rozmiešame  v  ¼  l  mlieka  2  celé  vaj-


                                 -21-                                                                               -22-
   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26