Page 10 - Bryndza
P. 10

Šunková  bryndza.:                                                                poslúži  štvorec  tvrdého  chleba,  ktorý  natrie-
           40  dkg  bryndze  pomiešame  s  5  dkg  umle-                                   me  maslom  a  husto  posypeme  sekanou  pa-
         tého  mastného  zo  šunky,  trochu  horčice,  1                                   žítkou  alebo  petržlenom,  aby  sme  do  lá-
         dkg sekaných kaparov  a  10  dkg jemne krája-                                     kavej  zelene  tohto  »machu«  zasadili  i  »~er-
         nej  šunky.                                                                       vené  muchotrávky«  z  bryndze.                  Urob1me,
                                                                                           vlastne  »vymodelujeme«  z  nej  hríbiky  rozlič­
         Paradajková bryndza:
                                                                                           nej  veľkosti,  napr.  jeden  veľký a  dva  malé,
           40  dkg bryndze premiesime  s  5 dkg rajské-                                    a  klobúčiky im  zamočíme do  sladkej  papriky.
         ho  piré,  pridáme  trochu  korenia  a  z  jedného                                Aby  ilúzia  bola  dokonalejšia,  môžeme  ešte
         citrónu  šťavu.
                                                                                           striekačkou z  bryndze,  rozriedenej  smotanou,
         Jablková  bryndza:                                                                vykúzliť  na  červenom klobúku  malé  ~o~y!
                                                                                           -    Ak  máme  hríbikov  azda  málo,  pndame
           25  dkg  bryndze  rozriedime  s  /a l  smotany
                                                    1
         a  premiesime  s  jedným  olúpaným strúhaným                                      dookola  ešte  veniec  z  čiernych  lanýžov,  na
         jablkom.  Podľa  vlastnej  chuti  možno  pridať                                   ne  jednoducho ustrúhame  celkom  čierny špe-
         trochu  citrónovej  šťavy.  (Tento  predpis  od-                                  ciálny  chlieb  a  premiesime  ho  s  bryndzou  a
        porúčame najmä  pre  malé  deti!)                                                  kúskom  masla.  Potom  tvoríme  malé  guľky a
                                                                                           ešte ich husto  obaľujeme v  strúhanom chlebe,
         Brýndzová  misa                                                                    ktorý  musí  byť  hodne  tmavý.  Inokedy  zasa
                                                                                           lanýže  kladieme  do  bielych.  papierových  k~-
                               Len  z  póhej  bryndze  vy-                                  šíčkov  a  dávame  takto  striedavo  so  svetleJ-
                             kúzlime  p'rerozličnú  a  pestrú                               šími  zákuskami  medzi  ostatné  pečivo.
                             bryndzovú  misu,  bez  ktorej
                             sa  neobíqu  za  dnešnej  módy                                 Bryndzové  chlebíčky
                         •  ani  menšie  večere,  nieto  ešte                                                 Je  niekoľko druhov  chlebíčkov,
                             väčší  čaj.  Francúzski  labužní-                                              ktoré  možno  zhotoviť z  priprave-
    ~  ci  nie  nadarmo  porovnávajú  hostinu  bez  sy-                                                     nej  bryndze.  Tieto  chlebíčky mô-
        ra  -    ku  krásavici  bez  oka.                                                                   žu byť ako  samostatný  chod,  ale-
           Do  prostriedku  takej  misy  navfšime  bryn-                                                    bo  k  vínu,  pivu  i  k  čaju.  Chle-
        dzu  v  podobe  malých  hadov.  Inokedy  zasa                                                       bíčky garnírujeme  tak,  aby  boly
        vytvoríme  malé • zátišie . lesné,  ako  podklad
                                                                                            v  súlade  so  základnou  bryndzou:


                                                                                                                     -10-
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15