Page 10 - Bryndza
P. 10
Šunková bryndza.: poslúži štvorec tvrdého chleba, ktorý natrie-
40 dkg bryndze pomiešame s 5 dkg umle- me maslom a husto posypeme sekanou pa-
tého mastného zo šunky, trochu horčice, 1 žítkou alebo petržlenom, aby sme do lá-
dkg sekaných kaparov a 10 dkg jemne krája- kavej zelene tohto »machu« zasadili i »~er-
nej šunky. vené muchotrávky« z bryndze. Urob1me,
vlastne »vymodelujeme« z nej hríbiky rozlič
Paradajková bryndza:
nej veľkosti, napr. jeden veľký a dva malé,
40 dkg bryndze premiesime s 5 dkg rajské- a klobúčiky im zamočíme do sladkej papriky.
ho piré, pridáme trochu korenia a z jedného Aby ilúzia bola dokonalejšia, môžeme ešte
citrónu šťavu.
striekačkou z bryndze, rozriedenej smotanou,
Jablková bryndza: vykúzliť na červenom klobúku malé ~o~y!
- Ak máme hríbikov azda málo, pndame
25 dkg bryndze rozriedime s /a l smotany
1
a premiesime s jedným olúpaným strúhaným dookola ešte veniec z čiernych lanýžov, na
jablkom. Podľa vlastnej chuti možno pridať ne jednoducho ustrúhame celkom čierny špe-
trochu citrónovej šťavy. (Tento predpis od- ciálny chlieb a premiesime ho s bryndzou a
porúčame najmä pre malé deti!) kúskom masla. Potom tvoríme malé guľky a
ešte ich husto obaľujeme v strúhanom chlebe,
Brýndzová misa ktorý musí byť hodne tmavý. Inokedy zasa
lanýže kladieme do bielych. papierových k~-
Len z póhej bryndze vy- šíčkov a dávame takto striedavo so svetleJ-
kúzlime p'rerozličnú a pestrú šími zákuskami medzi ostatné pečivo.
bryndzovú misu, bez ktorej
sa neobíqu za dnešnej módy Bryndzové chlebíčky
• ani menšie večere, nieto ešte Je niekoľko druhov chlebíčkov,
väčší čaj. Francúzski labužní- ktoré možno zhotoviť z priprave-
~ ci nie nadarmo porovnávajú hostinu bez sy- nej bryndze. Tieto chlebíčky mô-
ra - ku krásavici bez oka. žu byť ako samostatný chod, ale-
Do prostriedku takej misy navfšime bryn- bo k vínu, pivu i k čaju. Chle-
dzu v podobe malých hadov. Inokedy zasa bíčky garnírujeme tak, aby boly
vytvoríme malé • zátišie . lesné, ako podklad
v súlade so základnou bryndzou:
-10-