Page 5 - Kucharka III.
P. 5

Pracovné náčinie

               Skôr ako sa pustíme do varenia musíme si pripraviť nielen ingrediencie, ale aj pracovné náčinie. K
               základnej výbave gazdinky patrí hrniec /pot/, kastról /casserole or SAUCEPOT/, panvice /Pans/,
               varešky /wooden spoon/, misky /bowls/, strúhadlá /grater/, sitká /sifter/ a veľkí pomocníci – miešač
               /Mixing/ a mixér. Nezanedbateľnou súčasťou sú nože /kitchen knives/, ktoré sú vhodné rôzne na
               určité úkony. Keď chceme iba odkrojiť chleba alebo rozkrojiť rožok najvhodnejší je nôž - pílka. Na
               mäso poslúži široký ostrý nôž, na vykostenie tenký, šabľovitý. Páčia sa mi keramické nože, ktoré už
               svojou farbou upozorňujú na čo ich máme použiť. Veľkou pomocou je škrabka na zeleninu
               /Vegetable peelers/, ktorá urýchli očistenie. Nepreberné množstvo na trhu je drvičov cesnaku /garlic
               crusher/. Osvedčil sa mi iba jeden typ, preto radšej doporučujem jednoduchý recept - cesnak ošúpať,
               nožom roztlačiť, pridať trošku soli a širšou čepeľou vypracovať kašičku. Odpadne tak nepríjemné
               čistenie otvorčekov na drviči.
























               Rozdiel medzi hrncom a kastrólom síce každý vie, ale keď mám písať od základov, tak si zopakujeme.
               Klasický hrniec dvojuchák je vyšší a je určený na varenie polievok, prívarkov, cestovín a pod. Kastról
               je nízky, má širšie dno a je vhodný na dusenie mäsa, prípravu omáčok… Ak chceme pripravovať
               minútky z mäsa a zeleniny je vhodná Wok – panvica, ktorá sa rozohrieva po celej ploche rovnako a
               tak zabezpečí rýchle a rovnomerné prehriatie všetkých ingrediencií. Steaky sa najrýchlejšie upravia
               na ťažkej vlnitej panvici. V zárezoch panvice sa udržuje horúci a vlhký vzduch, ktorý sa postará, aby
               steaky neboli suché. Palacinky /crepies/ majú tiež svoju obľúbenú panvicu, je okrúhla, plytšia a ľahká,
               dá sa s ňou výborne manipulovať. Na zdravšie vyprážanie rezňov, fašírok, hranolčekov atď. som roky
               používala fritézu, ktorá naraz vypraží viac kusov, menej prepúšťa olej dovnútra, takže jedlo nie je
               mastné a je krásne zlatisté a akoby nadýchané. Ale pokrok ide ďalej a dostať zariadenie, kde sa dá
               nielen dusiť, ale aj smažiť na dvoch lyžičkách oleja. Ešte ho nemám, ale uvažujem o jeho zakúpení.
               Zato mám zvláštny keramický hrniec, kde sa nad sebou dá pripraviť celý obed a to úplne diétne, na
               pare. Ale držme sa pri zemi a pracujme s tým, čo máme.




               Pred 35-timi rokmi som si v Košiciach, kde som bola na predatestačnom trojmesačnom školení,
               kúpila elektrický miešač, ktorý sa s minimálnymi zmenami vyrába a používa aj dnes. Tu chcem
               upozorniť na správne používanie miešadiel – vlnité sú určené na miešanie kysnutého cesta, tie druhé
               na výrobu snehu, piškótových ciest a pod. Ak si ich zameníte, dostane sa cesto až do otvorov a
               zablokuje celý prístroj. /Pamätáš si Veronika? Ale na chybách sa človek učí…/ Ďalšia vynikajúca
               pomôcka je mixér, či už ponorný alebo klasický.


                                                           - 3 -
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10