Page 5 - Kucharka III.
P. 5
Pracovné náčinie
Skôr ako sa pustíme do varenia musíme si pripraviť nielen ingrediencie, ale aj pracovné náčinie. K
základnej výbave gazdinky patrí hrniec /pot/, kastról /casserole or SAUCEPOT/, panvice /Pans/,
varešky /wooden spoon/, misky /bowls/, strúhadlá /grater/, sitká /sifter/ a veľkí pomocníci – miešač
/Mixing/ a mixér. Nezanedbateľnou súčasťou sú nože /kitchen knives/, ktoré sú vhodné rôzne na
určité úkony. Keď chceme iba odkrojiť chleba alebo rozkrojiť rožok najvhodnejší je nôž - pílka. Na
mäso poslúži široký ostrý nôž, na vykostenie tenký, šabľovitý. Páčia sa mi keramické nože, ktoré už
svojou farbou upozorňujú na čo ich máme použiť. Veľkou pomocou je škrabka na zeleninu
/Vegetable peelers/, ktorá urýchli očistenie. Nepreberné množstvo na trhu je drvičov cesnaku /garlic
crusher/. Osvedčil sa mi iba jeden typ, preto radšej doporučujem jednoduchý recept - cesnak ošúpať,
nožom roztlačiť, pridať trošku soli a širšou čepeľou vypracovať kašičku. Odpadne tak nepríjemné
čistenie otvorčekov na drviči.
Rozdiel medzi hrncom a kastrólom síce každý vie, ale keď mám písať od základov, tak si zopakujeme.
Klasický hrniec dvojuchák je vyšší a je určený na varenie polievok, prívarkov, cestovín a pod. Kastról
je nízky, má širšie dno a je vhodný na dusenie mäsa, prípravu omáčok… Ak chceme pripravovať
minútky z mäsa a zeleniny je vhodná Wok – panvica, ktorá sa rozohrieva po celej ploche rovnako a
tak zabezpečí rýchle a rovnomerné prehriatie všetkých ingrediencií. Steaky sa najrýchlejšie upravia
na ťažkej vlnitej panvici. V zárezoch panvice sa udržuje horúci a vlhký vzduch, ktorý sa postará, aby
steaky neboli suché. Palacinky /crepies/ majú tiež svoju obľúbenú panvicu, je okrúhla, plytšia a ľahká,
dá sa s ňou výborne manipulovať. Na zdravšie vyprážanie rezňov, fašírok, hranolčekov atď. som roky
používala fritézu, ktorá naraz vypraží viac kusov, menej prepúšťa olej dovnútra, takže jedlo nie je
mastné a je krásne zlatisté a akoby nadýchané. Ale pokrok ide ďalej a dostať zariadenie, kde sa dá
nielen dusiť, ale aj smažiť na dvoch lyžičkách oleja. Ešte ho nemám, ale uvažujem o jeho zakúpení.
Zato mám zvláštny keramický hrniec, kde sa nad sebou dá pripraviť celý obed a to úplne diétne, na
pare. Ale držme sa pri zemi a pracujme s tým, čo máme.
Pred 35-timi rokmi som si v Košiciach, kde som bola na predatestačnom trojmesačnom školení,
kúpila elektrický miešač, ktorý sa s minimálnymi zmenami vyrába a používa aj dnes. Tu chcem
upozorniť na správne používanie miešadiel – vlnité sú určené na miešanie kysnutého cesta, tie druhé
na výrobu snehu, piškótových ciest a pod. Ak si ich zameníte, dostane sa cesto až do otvorov a
zablokuje celý prístroj. /Pamätáš si Veronika? Ale na chybách sa človek učí…/ Ďalšia vynikajúca
pomôcka je mixér, či už ponorný alebo klasický.
- 3 -