Page 10 - Kucharka III.
P. 10
Tvarohová nátierka – Cottage cheese spread
Je obmena bryndzovej, ingrediencie sú rovnaké, len tvarohovú podľa chuti osolíme /len štipku/.
Rybacia nátierka – Fish spread
1 krabička sardiniek v oleji, 1 krabička sardiniek v pikantnom náleve, 2 PL horčice, 2 PL masla dobre
vidličkou vymiešame /kto má rád jemnú, tak vidličku nahradí tyčovým mixérom a rozmixuje/. Jednu
stredne veľkú cibuľu a uvarené vajíčko natvrdo /hard-boiled egg/ nakrájame na drobné kúsky a
pridáme k sardinkám.
Aby nebola vždy nátierka rovnaká, občas pridám nakrájanú kyslú uhorku a chilli papričku, alebo
dochutím pikantným kečupom. Vynikajúca je s domácim chlebíkom, bagetou, alebo rožkom.
Podobná je aj tuniaková nátierka, len sardinky nahradíme tuniakovou konzervou.
Nátierka z údeného mäsa – Smoked meat spread
Niekoľkokrát do roka sa varí údené mäso, či už krkovička, bravčové koleno, alebo rolovaná šunka.
Obyčajne využijem všetko. Z vody, v ktorej sa varila, je vynikajúca krúpová polievka so zeleninou
/opíšem v príslušnej kapitole/, mäso sa využije na studené misy, alebo tanieriky a výborné je i k
zemiakovému šalátu. Vždy, keď sa krája, zostanú drobné odrezky, ktoré využívam, ak ich je viac tak
na šunkoflek, ak je ich menej, robím nátierku.
Ak sú v odrezkoch aj mastnejšie kúsky, nepridávam maslo, len ich dobre zmixujem s 2 PL bieleho
jogurtu. Pridám 2 PL horčice, na jemno nakrájanú cibuľku, na tvrdo uvarené vajce a 1 kyslú uhorku.
Ochutím čiernym korením a štipkou chilli. Natieram na šikmo nakrájanú bagetu a keď čakám hostí,
striekam ozdobným striekačom na torty. Je pravda, že obyčajne ho neviem nájsť a tak zoberiem malé
vrecúško, odstrihnem jeden rožtek, naplním ho nátierkou a striekam vlnky.
Vajíčková nátierka – Egg spread
Natvrdo uvaríme 3 vajíčka /ak chceme, aby sa nám dobre šúpali, pridáme do vody trošku soli a po
uvarení ich schladíme v studenej vode/, ošúpeme a pokrájame na menšie kúsky. Pridáme tri plné PL
masla a 3 plné PL syru Bambina a 2 PL kyslej smotany /ev. bieleho jogurtu/. Zmixujeme /alebo len
dobre rozmiešame vidličkou/, pridáme pokrájanú pažítku a natierame na chlieb alebo bagetu. Vrch
môžeme ozdobiť plátkami šunky, prúžkami papriky, kolieskami paradajok….
Obmena môže byť priamo vmiešaná do nátierky - nadrobno nakrájaná cibuľka, rezančeky šunky,
červenej papriky a pod. Fantázii a chuti sa medze nekladú. Ak však robíme nátierku deťom, tak je
vhodná iba základná varianta.
- 8 -