Page 10 - Kucharka III.
P. 10

Tvarohová nátierka – Cottage cheese spread

               Je obmena bryndzovej, ingrediencie sú rovnaké, len tvarohovú podľa chuti osolíme /len štipku/.




               Rybacia nátierka – Fish spread


               1 krabička sardiniek v oleji, 1 krabička sardiniek v pikantnom náleve, 2 PL horčice, 2 PL masla dobre
               vidličkou vymiešame /kto má rád jemnú, tak vidličku nahradí tyčovým mixérom a rozmixuje/. Jednu
               stredne veľkú cibuľu a uvarené vajíčko natvrdo /hard-boiled egg/ nakrájame na drobné kúsky a
               pridáme k sardinkám.


               Aby nebola vždy nátierka rovnaká, občas pridám nakrájanú kyslú uhorku a chilli papričku, alebo
               dochutím pikantným kečupom. Vynikajúca je s domácim chlebíkom, bagetou, alebo rožkom.


               Podobná je aj tuniaková nátierka, len sardinky nahradíme tuniakovou konzervou.




               Nátierka z údeného mäsa – Smoked meat spread

               Niekoľkokrát do roka sa varí údené mäso, či už krkovička, bravčové koleno, alebo rolovaná šunka.
               Obyčajne využijem všetko. Z vody, v ktorej sa varila, je vynikajúca krúpová polievka so zeleninou
               /opíšem v príslušnej kapitole/, mäso sa využije na studené misy, alebo tanieriky a výborné je i k
               zemiakovému šalátu. Vždy, keď sa krája, zostanú drobné odrezky, ktoré využívam, ak ich je viac tak
               na šunkoflek, ak je ich menej, robím nátierku.

               Ak sú v odrezkoch aj mastnejšie kúsky, nepridávam maslo, len ich dobre zmixujem s 2 PL bieleho
               jogurtu. Pridám 2 PL horčice, na jemno nakrájanú cibuľku, na tvrdo uvarené vajce a 1 kyslú uhorku.
               Ochutím čiernym korením a štipkou chilli. Natieram na šikmo nakrájanú bagetu a keď čakám hostí,
               striekam ozdobným striekačom na torty. Je pravda, že obyčajne ho neviem nájsť a tak zoberiem malé
               vrecúško, odstrihnem jeden rožtek, naplním ho nátierkou a striekam vlnky.




               Vajíčková nátierka – Egg spread

               Natvrdo uvaríme 3 vajíčka /ak chceme, aby sa nám dobre šúpali, pridáme do vody trošku soli a po
               uvarení ich schladíme v studenej vode/, ošúpeme a pokrájame na menšie kúsky. Pridáme tri plné PL
               masla a 3 plné PL syru Bambina a 2 PL kyslej smotany /ev. bieleho jogurtu/. Zmixujeme /alebo len
               dobre rozmiešame vidličkou/, pridáme pokrájanú pažítku a natierame na chlieb alebo bagetu. Vrch
               môžeme ozdobiť plátkami šunky, prúžkami papriky, kolieskami paradajok….

               Obmena môže byť priamo vmiešaná do nátierky - nadrobno nakrájaná cibuľka, rezančeky šunky,
               červenej papriky a pod. Fantázii a chuti sa medze nekladú. Ak však robíme nátierku deťom, tak je
               vhodná iba základná varianta.










                                                           - 8 -
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15