Page 7 - Kucharka III.
P. 7

10 oz         275 g          1 cup caster/granulated sugar  8 oz    225 g
                              12 oz - 3/4 lb   350 g       1 cup brown sugar           6 oz    175 g
                              1 lb          450 g          1 cup butter/margarine       8 oz     225 g
                              2 lb          900 g          1 cup sultanas/raisins        7 oz     200 g
                              3 lb          1. 35 kg       1 cup currants              5 oz     150 g
                                                           1 cup ground almonds        4 oz     110 g
                                                           1 cup golden syrup          12 oz   350 g
                                                           1 cup uncooked rice          7 oz     200 g
                                                           1 cup grated cheese          4 oz     110 g



               Úprava stola – prestieranie – etika stolovania


               Pripomeňme si, že nejeme iba ústami so zapojenými chuťovými pohárikmi, ale zapájame aj čuchové
               bunky a hlavne zrak. Preto pri každom stolovaní, či už každodennom alebo výnimočnom slávnostnom,
               je vhodná úprava stola. Kedysi sme si ani nevedeli predstaviť stôl bez obrusu a plátenných obrúskov
               /servítkov - napkin/. V dnešnej dobe sa nechá vyniknúť reliéf stola, ale je vhodné položiť naň tzv.
               Anglické prestieranie /malé obrúsky z rôznych materiálov, na bežné použitie môžu byť umývateľné/.
               Veľmi pekne skrášli stôl úzky, cca 50 cm obrúsok – štóla cez celý stred stola, ktorý farebne ladí s
               malými obrúskami.

               Prestierať začneme veľkým plytkým tanierom /plate/, položeným cca 2 cm od okraja stola. Ak
               budeme podávať predjedlo, položíme naň stredne veľký plytký tanierik, ktorý sa po predjedle vymení
               za hlboký tanier na polievku. Veľká vidlička /na hlavný chod/ aj menšia /na predjedlo/ sa kladú vľavo,
               kde je aj papierový alebo plátenný obrúsok. Obrúsok stačí zložiť do trojuholníka, alebo fantázii sa
               medze nekladú, môžu sa vytvárať vejáriky, trubičky, môžu sa vkladať do strieborných alebo
               drevených krúžkov. Pekne vyzerajú aj uložené v strede taniera. Po pravej strane je veľký /na hlavné
               jedlo/ aj menší /na predjedlo/ ostrím otočený k tanieru nôž, vedľa polievková lyžica. Všetky tieto
               príbory sa ukladajú do výšky taniera, čiže cca 2 cm od okraja stola. Vidlička na dezert je umiestnená
               nad tanierom rúčkou k ľavej ruke a nad ňou je malá lyžička s rúčkou k pravej ruke určená na kompót.
               Šalátová miska sa dáva vľavo, kompótová vpravo. Pri bežnom prestieraní sa vpravo nad nôž dá
               vodový pohár. Pri slávnostnejšom sa pridá nižší pohár na stopke na aperitív, vysoký rovný alebo
               otvorený pohár na vyššej stopke na biele víno a vysoký, na stopke so zúženou vrchnou časťou, na
               červené víno. No a samozrejme, nesmie chýbať pohár na vodu alebo minerálku. Poháre môžeme
               ukladať za sebou, ale krajšie vyzerajú uložené do tvaru trojuholníka. Biele víno sa podáva vychladené
               na 8 až 11 st. C, červené má mať 16 až 18 st. C.

                Napadlo vás, prečo je pohár na červené víno hore zúžený? Nuž preto, aby sme si mohli vychutnať
               jeho čarovnú vôňu.

               Takto upravený stôl doplníme soľničkou /salt shaker/, koreničkou /pepper pot/, nakrájaným
               chlebom, sviečkou a nízkou vázičkou aspoň s jedným kvietkom.

               Toto je taký základný postup pri úprave stola. Samozrejme, že rozšafnejšie a farebnejšie budeme
               stolovať na detskej párty alebo pri grilovačkách.

               Bola by som veľmi rada, keby tieto základné pravidlá každej mladej žienke vošli do krvi a každá by to
               robila už automaticky. Nie som puritán, ale vždy ma rozladí pohodený príbor a ešte k tomu, každá
               časť z iného servisu, keď sa počas jedla musí odbiehať pre poháre, soľničku, alebo chýbajúci nôž.

                                                           - 5 -
   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12