Page 8 - Kucharka III.
P. 8

Tiež si nikdy nezvyknem na mĺkvych spolustolovníkov, zahľadených do seba, s neprítomným pohľadom
               ignorujúcim ostatných.

               V židovských bohatých rodinách pri každom stolovaní mala pani domu všetko pripravené na
               pomocných stolíkoch tak, aby sa nemusela postaviť a mohla každé jedlo pohodlne podať. Kedysi, keď
               ešte žil pán riaditeľ MUDr. Spanyol, chodili sme mu na meniny a narodeniny gratulovať. Jeho dcéra,
               už staršia pani, mala všetko pripravené na obrovských strieborných misách, ba dokonca mala veľké
               termosky s rôznymi druhmi kávy. Bol to obohacujúci zážitok, hodný nasledovania /až na tú kávu, tú
               mám radšej čerstvo pripravenú/.

               STOLOVAŤ SA MÁ V KĽUDE, V PEKNOM PROSTREDÍ, SÚSTREDENE NA JEDLO A
               SPOLUSTOLOVNÍKOV. PRED ZAČIATKOM JE POTREBNÁ MALIČKÁ PRÍPRAVA – CHVÍĽA
               TICHA, MODLITBA, PREŽEHNANIE. JE TO ČAS, KEDY MOZOG VYŠLE SIGNÁL TELU, ŽE MÁ
               BYŤ V POHOTOVOSTI A MÔŽE PRODUKOVAŤ SLINY A TRÁVIACE ŠŤAVY. POČAS JEDLA BY
               SA NEMALI ROZOBERAŤ VÁŽNE VECI A HLAVNE SA NEHÁDAŤ A VYČÍTAŤ SI NEPRÍJEMNÉ
               ZÁLEŽITOSTI.

               UŽ STÁROČIA EXISTUJE ETIKA STOLOVANIA

               A PRE ZDRAVÉ ZAŽÍVANIE JE STÁLE

               ROVNAKO POTREBNÁ !!!




               Potraviny a Éčka

               Aby sme splnili tú druhú časť, začneme sa zaoberať potravinami. Za môj už pomerne dlhý život /čože
               je to sedemdesiatka…/ som zažila množstvo názorov, doporučení i odmietania rôznych druhov
               potravín. Počas totalitného režimu boli nevhodné až zlé všetky potraviny, ktoré chýbali v obchodoch.
               Preto sa nedoporučovala masť alebo slanina, vhodný bol margarín. Práve ma napadla pesnička, za
               ktorú sa človek dostal do basy. “Haj, husičky, haj, Gottwald /prvý robotnícky prezident/ nám dal raj.
               Miesto cukru sacharínu, miesto masla margarínu, haj husičky haj, Gottwald nám dal raj”. Tak bola
               rakovinotvorná horčica, červené druhy mäsa, kravské mlieko a pod. Neskôr sme sa báli jesť huby,
               čučoriedky, ba aj piť, hoci odstredené, mlieko. Všetko to malo svoje opodstatnenie – Černobyľ
               /výbuch atómovej elektrárne/. V dnešnej dobe je dostať všetko, ale pre ľudskú chamtivosť sú mnohé
               potraviny znehodnotené používaním chemických škodlivých látok. Množstvo zeleniny a ovocia sa
               zbiera v ďalekých krajinách ešte nedozreté a zrie bez vzduchu a slnka počas dovozu v krabiciach. Je
               to škoda, lebo sa stráca vôňa i chuť a množstvo vitamínov a minerálov. Navyše, aby potraviny
               vydržali dlhšie a nepodliehali skaze, pridávajú sa rôzne látky a s nimi sme sa dopracovali k tzv.
               Éčkam.

               Je pravda, že sa k potravinám pridávajú aj látky, ktoré vývojom strácajú svoje pôvodné potrebné
               zameranie. To sú Éčka priaznivo pôsobiace na organizmus. Patria do prvej skupiny. Ďalšia skupina sú
               additíva, ktoré sú ešte prijateľné pre organizmus. Tretia skupina obsahuje menej vhodné látky. Štvrtá
               skupina obsahuje nepriaznivo pôsobiace látky. No a posledná, piata, má výrazne škodlivé účinky.
               Žiaľ, v dnešnej dobe výrobcom záleží viac na zisku ako na zdraví ľudstva. Preto si musíme samy
               sledovať a pozorne čítať etikety na potravinách, ktoré sú často zavádzajúce vzhľadom, ev. kresbou s
               množstvom nádherného ovocia oroseného rannou rosou a pri podrobnom preštudovaní zloženia tú
               nádheru tam vôbec nenájdeme, alebo len v mizivom percente. Toto sú všetko veci, ktoré sme kedysi




                                                           - 6 -
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13