Page 9 - Kucharka III.
P. 9

nemuseli sledovať, lebo sme si všetko dopestovali doma, alebo kupovali od naslovovzatých
               odborníkov.

               /Kedysi v Žiline na Bôriku neboli honosné budovy straníckych funkcionárov, ale boli tam krásne
               obrobené záhrady, kde sa pestovala zelenina. Pestovali ju generácie Bulharov, ktorí sa starali o pôdu
               a vždy dopestovali nádherné a lacné plody./

               Hovorí sa, že s Éčkami nemá starosť Francúzsko, lebo obyvatelia sú naučení na SVOJE zdravé
               potraviny.

               Posledné desaťročie sa v médiách i časopisoch objavujú neustále sa meniace “zaručene fungujúce”
               diéty a doporučenia jedál a potravín, oddelená strava, vajíčková alebo vínová diéta, jesť iba niektoré
               potraviny a všetko premieňať na kalórie. Myslím si, že iba pestrá strava v primeranom množstve je
               predpoklad dobrého zdravotného stavu. Iba široký sortiment jedál nám zabezpečí komplexnú výživu a
               udrží naše telo v žiadanom stave.




               A preto poďme na výborné recepty:


               NÁTIERKY – SPREADS

               Skôr ako začneme, rozoberme si názov Nátierka a Pomazánka. Medzi týmito dvoma názvami nie je
               žiaden rozdiel, iba ten, že nátierka je po slovensky a pomazánka po česky. V poslednej dobe sa tieto
               dva pojmy zamieňajú. Ale našla som aj obidva názvy a autor v nich písal ako o dvoch rôznych
               receptoch…




               Cesnaková nátierka – Garlic spread


               očistíme 2 - 3 strúčiky cesnaku /Garlic clove/, rozdrvíme ich na jemnú kašičku, dáme 4 PL masla a 4
               PL mäkkého syru. Všetko zmiešame, mierne okoreníme čiernym mletým korením a natrieme na
               tmavé okrúžky chlebíka. Ak máme pažítku /chive/, nakrájame ju a chlebík jemne posypeme.





               Garlic bread – Cesnakový chlieb

               Bagetu alebo tmavý chlieb nakrájame tak, aby spodná časť zostala celá. Cesnak, maslo, čierne
               korenie, majoránku, trošku oregana dobre vymiešame a jednotlivé časti z oboch strán natierame.
               Rúru vyhrejeme na 200 st C a dáme na 5 minút bagety schrumkavieť. Maslo sa roztopí a vnútrajšok
               bagety omastí a ochutí. Môže sa podávať ako predjedlo, alebo ako pochúťka k hlavnému jedlu.




               Bryndzová nátierka - Birhund – Šmirkas - Sheep cheese spread, “Birhund“ and
               “Šmirkas”

               Cca 20 dkg bryndze zmiešame s 3 PL masla. Pridáme 1 ČL červenej sladkej papriky, 1 ČL celej rasce
               /caraway/, 1 stredne veľkú cibuľu /onion/ a za hrsť čerstvej pažítky /chives/ nakrájame na drobno.
               Zmiešame a na 10 - 15 minút ochladíme v chladničke. Najlepšie vynikne jej chuť na čiernom chlebe.



                                                           - 7 -
   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14