Page 6 - Kucharka III.
P. 6
Skratky, ktoré budeme používať:
Polievková lyžica /tablespoon/ PL /TBSP/
Čajová lyžička /teaspoon/ ČL /TSP/
Hrnček, šálka, pohár /cup/ H /C/
Kryštálový cukor /granulated Sugar/ KC /GS/
Prášok do pečiva /baking powder/ PDP /BP/
Prachový cukor /powdery sugar/ PC /PS/
Vanilkový cukor /vanilla sugar/ VC /VS/
Sóda bicarbona /sodium bicarbonate/ SB
1 KG = 100 dkg = 1000 g
1 Kg = 1 liter
VÁŽENIE BEZ VÁHY:
1 hrnček = 200 ml = 100 g kryštálového cukru
110 g múky
70 g ovsených vločiek
160 g ryže
1 PL – Polievková lyžica = 13 g kryštálového cukru
15 g krupice, múky, masla, smotany, strúhanky, maizeny a majonézy,
15 g strúhaného syra
10 g oleja
13 g mlieka
25 g medu
1 ČL – Čajová lyžička = 6 g kryštálového cukru
5 g soli
3 g kakaa, a kypriaceho prášku
5 g oleja
8 g medu a strúhaného syra
7 g maizeny a majonézy
Conversion tables:
Weights: Imperial Metric Liquids: Imperial Metric
½ oz 10 g 1 teaspoon 5 ml
1 oz 25 g 1 tablespoon 15 ml
2 ½ oz 60 g 4 tablespoon 55 ml
3 oz 75 g ¼ pint 150 ml
3 ½ oz 90 g ½ pint 275 ml
4 oz 110 g ¾ pint 450 ml
4 ½ oz 125 g 1 pint 570 ml
5 oz 150 g 2 pints 1, 2 litres
6 oz 175 g 8 pints 4, 8 litres
8 oz - ½ lb 225 g Cups:
9 oz 250 g 1 cup fluor 5 oz 150 g
- 4 -