Page 106 - Staré Zlaté Časy
P. 106

Všetky vínne skliepky mali tvar obrovských sudov a cez otvorené okno sa dala
               urobiť koštovka a potom si objednať vínko. Aby bola ochutnávka čo najdlhšia, podávali sa k
               vínu pikantné vynikajúce maďarské klobásy a ešte pikantnejšie hurky. Také boli výborné, že
               nikdy  nestačila  jedna,  a tak  smäd  z horúceho  slnka  bol  znásobený  týmto  božským  jedlom.
               Samozrejme, že sa patrilo ich poriadne zaliať. Tak som zalieval sediac v chladnom súdku a keď
               som vyšiel von bol som na nepoznanie. Neuvedomoval som si svoju vrávoravú chôdzu a ešte
               som aj niesol obrovský melón, ktorý sa rozhodol, že mi spadne na zem práve pri prechode cez
               rušnú  križovatku.  Autá  zastali,  bolo  počuť  ostrý  hvizd  žandárovej  píšťalky  a moje  milé
               príbuzenstvo  sa  zbabelo  tvárilo,  že  ku  mne  nepatria.  Príslušník  dobehol  a keď  ma  videl
               s pochopením sa usmial a povedal, že je to dobrá reklama pre badacsonské vína a ešte ma aj
               previedol na druhú stranu.
                                   Na Balatóne, menovite v Balaton – Szabadi, sme sa vždy cítili výborne, ja som mal
               svoj program, trošku odlišný od ostatných členov. Dôvod bol jednoduchý – neznášal som dlhý
               pobyt na slnku. Okúpal som sa, obul si kristusky, na hlavu slamený širák a už som bol pri
               železničnej stanici, na 2 deci vínka a dobrý guláš, alebo paprikáš. To viete, Maďari sú výborní
               kuchári. Raz sa ženám nechcelo variť, a tak som ich zaviedol do mojej krčmičky. Každý si
               vybral podľa chuti a ja som si dal halászlé. Bolo výborné, ale štípalo ma na trikrát: v ústach, v
               žalúdku a ešte aj s prepáčením, keď šli zbytky von.
                                   Nedávno som sa preberal odloženými listinami a natrafil som na list s gratuláciou
               k  mojej  sedemdesiatke  od  spisovateľa  a básnika,  môjho  priateľa  Štefana Atillu  Brezányho.
               Znova som si ho s úľubou prečítal a zdá sa mi, že je vhodné si ho odložiť.

               „Milý Tivadar                                                                                               Žilina  26. 10. 1982

                                   K Tvojej sedemdesiatke všetko najlepšie želáme, hlavne však zdravia do ďalších
               rokov. Nezabúdam na roky 1943 – 1948, keď v Terchovskej doline vládli traja králi – Štarke,
               Miko a Ty. Tvoja osoba bola iniciatívna nielen v úradnej práci, ale aj v organizovaní posedení.
               Víno  tieklo  ako  Terchovské  piesne  a špagátová  basička  s husliami  nikdy  nechýbali.  No,
               prvoradá bola vždy práca. Premietam si hlavne Tvoju prácu po vypálení Terchovej, keď sa
               výstavba Tvojím pričinením v rámci dvojročnice rozvíjala a staval sa i nový kostol s priľahlou
               farou, spomínam na výstavbu elektrických sietí a na iné investičné a rekonštrukčné práce.
                                   Zostal si v tomto kraji  stále obľúbený, veď si  bol konsolidátorom  rozháraného
               života po vojne a dobrým človekom, ako má na mysli páter Peter Lippert v knihe O láske aj
               bolesti. Tivadarko, dvíham vysoko pohár s vínom, i pravú nohu  na Tvoje zdravie!!!
               Tvoj priateľ Štefan A. Brezány s manželkou a rodinou










                                                           104
   101   102   103   104   105   106   107   108   109   110   111