Page 15 - Bryndza
P. 15
Najväčší úspech iste dosiahnu, či k čaju, i hádzaných haluštičiek, fliačkov atď. Keď sa
alebo k vínu ruské pirôžky s bryndzou, ktoré cesto uvarilo, teda asi za 10 minút, pridáme
už vyžadujú viac času. Túto jemnejšiu ob- asi /a kg bryndze, posekanú pažítku, alebo
1
menu našich slovenských bryndzovníkov, to- kôpor a ešte trochu povaríme. Ak má byť
tiž veľkých slaných koláčov s bryndzou, polievka jemnejšia, tak do nej na konci pri-
upečieme takto: Zrobíme dobré kysnuté cesto dáme kúsok čerstvého masla, alebo niekoľko
zo 44 kg múky, 25 dkg masla, 2 žltok a 16 lyžíc smotánky, čo však nemusí byť.
lyžíc mlieka, v ktorom vopred rozrobíme len
s 1 lyžičkou cukru 2¼ dkg droždia. Cesto »Demikát«:
posolíme, vypracujeme a necháme vykysnúť.
Potom tvoríme malé štvorhranné koláčiky, Asi do 1 litra málo slanej vody nakrájame
ktoré plníme bryndzovou plnienkou, konce vél"kú cibuľu, pridáme lyžičku rasce a trochu l
preložíme do šatôčky a koláčiky narýchle sladkej papriky. Všetko necháme spolu po- 1
upečieme do zltatista. Na plnienku roztrieme variť a za ten čas nc1:krájame do polievkovej
asi 40 dkg bryndze s 5 dkg masla, trocha misy starší chlieb, asi dva tenké krajce, pri-
.. 1
• smotany a 2-3 žltka; pravdaže, nesladíme, dáme dve vrchovaté varešky bryndze, asi
ale osolíme a okoreníme sekanou pažítkou, 10-12 dkg, potom na to precedíme odvar
alebo kôprom. z cibule, všetko zamiešame, zakryjeme a ne-
cháme chvíľu stáť. Potom hneď podávame.
I
Teplé jedlá Slovenské »bryndzové halušky«:
Polievky s bryndzou. Halušky môžu sa robiť ako škubánky, tiež
z múčneho cesta, .ale tie ptavé sú zo , zerµia-
kového. Sú trochu načernalé, lebo sa pripra-
»C.ír«:
vujú zo surových zemiakov, oškrabaných a
Asi do jedného litra málo slanej po strúhaných. Pridá sa k nim toľko múky, aby
vody zavaríme 8 dkg mrveničky. cesto bolo riedke ako na škubánky, ďalej soľ
Sú to malé guľky z ustrúhaného a jedno vajce. Vajec sa nesmie dat veľa, aby
cesta. Namiesto mrveničky- môžeme použiť ha).ušky neboly tuhé. Potom dá sa dobre vy-
-15- -16-