Page 17 - Bryndza
P. 17

pracované cesto  na zvláštny  lopárik,  z  ktoré-                             placky.  :Potom  ho  tenko  vyváľame, nakrája-
           ho  sa  nožom  odtrhávajú  malé  kúsky  priamo                                me  z  neho  štvorčeky,  na  ktoré  kladieme
           do  vriacej  vody.  Keď sa  halušky  uvaria,  vy-
                                                                                         bryndzovú  plnienku,  potom  ich  preložíme  na
           berú  sa  cedákom,  dobre  otrepú  a  vhodia  na                              polovicu,  pritlačíme dookola  a  varíme  v  sla-
           roztopenú  pokrájanú  slaninu.  Do  horúcich                                  nej  vode  asi  dva vary.  Keď sa uvarily,  dobre
           halušiek  zamieša  sa  bryndza,  ktorá  sa  roz-                              ich  ocedíme,  polejeme  horúcim  upraženým
           pustí.  Bryndzou  sa  nesmie  sporiť.  Pre  chuť                              maslom  a  posypeme  sekanou  pažítkou.  •
           pridáva  sa  ešte  sekaný  kôpor,  alebo  pažítka.                             •  Bryndzovú  plnienku  pripravíme  takto:  4
           Bryndzové  halušky  podávajú  sa  samostatne,                                 varené  zemiaky  ustrúhame  a  roztrieme  spolu
           nikdy nie k  mäsu.
                                                                                         s  1  žltkom,  pridáme  asi  2  varešky  bryndze  a
                                                                                         trochu kyslej  smotany, všetko  spolu dôkladne
           Rýchle  predjedlo  z  bryndze:
                                                                                          miešame,  aby  sme  mali  jemnú  plnienku.
              Najprv zrobíme  bledú  zápražku  zo  4¼  dkg
           masla  a  3  dkg  múky.  Potom  ju  zalejeme  ¼                               Zemiakové  krokety  s  bryndzou:
           litrom  mlieka  a  varíme  všetko  na  kašičku.
           Až  keď vychladne,  pridáme  6  dkg  bryndze                                     Najprv  zomelieme  jemne  70  dkg  varených
           a  3 žltka,  podľa potreby prisolíme a  na koniec                             a  lúpaných  zemiakov,  potom  k  nim  pridáme
           zľahka vmiešame  tuhý  sneh  z  troch  bielok.                                20  dkg  bryndze,  6  žltok  a  soli.  Cesto  dobre
           Cestičko  dáme  do  malých,  pravda,  maslom                                  vypracujeme.  Z  dobre  vypracovaného  cesta
           vymazaných  ohňovzdorných formičiek, alebo                                    odkrajujeme  kúsky,  veľké  ako  vajce.  Tieto
           tiež  do  lastúr.  -    Môžeme  ich  však  plniť len                          nožom  roztlačíme asi  na  výšku  prsta.  Potom
           do  polovice,  lebo  cesto  veľmi  naskočí.  Pe-                              krokety  usmažíme v masle  do  zlatista.  Obkla-
           čieme zvoľna asi  15  minút a  podávame rýchlo                                dáme nimi za slávnostných príležitostí divinu,
           a  horúce  vo  formičkách, ktoré  urovnáme  na                                zeleninu,  alebo  ich podávame  samostatne.  Tu
           misu  so ·složeným  servítkom.                                                ich  urovnáme na  ohňovzdornú misu,  zalejeme
                                                                                         kyslou  smotanou,  posypeme  smaženými  pré-
           Oravské  pirohy  s  bryndzou:                                                 zľami  a  necháme  v  rúre  zapiecť,  podávame
                                                                                         ich  teplé  so  šalátom  hlávkovým  alebo  z  pp-
              Zrobíme  najprv  zemiakové  cesto  z  múky  a
                                                                                          radajok.
           strúhaných  zemiakov,  ako  na  halušky  alebo
                                                                                            Ak  si  netúfame  na  slovenské  bryndzo-

                                    -17 -
                                                                                                                  -18-
   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22