Page 17 - Bryndza
P. 17
pracované cesto na zvláštny lopárik, z ktoré- placky. :Potom ho tenko vyváľame, nakrája-
ho sa nožom odtrhávajú malé kúsky priamo me z neho štvorčeky, na ktoré kladieme
do vriacej vody. Keď sa halušky uvaria, vy-
bryndzovú plnienku, potom ich preložíme na
berú sa cedákom, dobre otrepú a vhodia na polovicu, pritlačíme dookola a varíme v sla-
roztopenú pokrájanú slaninu. Do horúcich nej vode asi dva vary. Keď sa uvarily, dobre
halušiek zamieša sa bryndza, ktorá sa roz- ich ocedíme, polejeme horúcim upraženým
pustí. Bryndzou sa nesmie sporiť. Pre chuť maslom a posypeme sekanou pažítkou. •
pridáva sa ešte sekaný kôpor, alebo pažítka. • Bryndzovú plnienku pripravíme takto: 4
Bryndzové halušky podávajú sa samostatne, varené zemiaky ustrúhame a roztrieme spolu
nikdy nie k mäsu.
s 1 žltkom, pridáme asi 2 varešky bryndze a
trochu kyslej smotany, všetko spolu dôkladne
Rýchle predjedlo z bryndze:
miešame, aby sme mali jemnú plnienku.
Najprv zrobíme bledú zápražku zo 4¼ dkg
masla a 3 dkg múky. Potom ju zalejeme ¼ Zemiakové krokety s bryndzou:
litrom mlieka a varíme všetko na kašičku.
Až keď vychladne, pridáme 6 dkg bryndze Najprv zomelieme jemne 70 dkg varených
a 3 žltka, podľa potreby prisolíme a na koniec a lúpaných zemiakov, potom k nim pridáme
zľahka vmiešame tuhý sneh z troch bielok. 20 dkg bryndze, 6 žltok a soli. Cesto dobre
Cestičko dáme do malých, pravda, maslom vypracujeme. Z dobre vypracovaného cesta
vymazaných ohňovzdorných formičiek, alebo odkrajujeme kúsky, veľké ako vajce. Tieto
tiež do lastúr. - Môžeme ich však plniť len nožom roztlačíme asi na výšku prsta. Potom
do polovice, lebo cesto veľmi naskočí. Pe- krokety usmažíme v masle do zlatista. Obkla-
čieme zvoľna asi 15 minút a podávame rýchlo dáme nimi za slávnostných príležitostí divinu,
a horúce vo formičkách, ktoré urovnáme na zeleninu, alebo ich podávame samostatne. Tu
misu so ·složeným servítkom. ich urovnáme na ohňovzdornú misu, zalejeme
kyslou smotanou, posypeme smaženými pré-
Oravské pirohy s bryndzou: zľami a necháme v rúre zapiecť, podávame
ich teplé so šalátom hlávkovým alebo z pp-
Zrobíme najprv zemiakové cesto z múky a
radajok.
strúhaných zemiakov, ako na halušky alebo
Ak si netúfame na slovenské bryndzo-
-17 -
-18-