Page 16 - Bryndza
P. 16

Najväčší  úspech  iste  dosiahnu,  či  k  čaju,                                   i  hádzaných haluštičiek, fliačkov atď. Keď sa
        alebo k  vínu ruské  pirôžky  s  bryndzou,  ktoré                                   cesto  uvarilo,  teda  asi  za  10  minút,  pridáme
        už  vyžadujú  viac  času.  Túto  jemnejšiu  ob-                                      asi  /a  kg  bryndze,  posekanú  pažítku,  alebo
                                                                                                  1
        menu  našich  slovenských  bryndzovníkov,  to-                                       kôpor  a  ešte  trochu  povaríme.  Ak  má  byť
        tiž  veľkých  slaných  koláčov  s  bryndzou,                                        polievka  jemnejšia,  tak  do  nej  na  konci  pri-
        upečieme takto:  Zrobíme  dobré kysnuté  cesto                                      dáme  kúsok  čerstvého masla,  alebo  niekoľko
        zo  44  kg  múky,  25  dkg  masla,  2  žltok  a  16                                 lyžíc  smotánky,  čo však  nemusí  byť.
        lyžíc  mlieka,  v  ktorom  vopred  rozrobíme  len
        s  1  lyžičkou  cukru  2¼  dkg  droždia.  Cesto                                      »Demikát«:
        posolíme,  vypracujeme  a  necháme  vykysnúť.
        Potom  tvoríme  malé  štvorhranné  koláčiky,                                         Asi  do  1  litra  málo  slanej  vody  nakrájame
        ktoré  plníme  bryndzovou  plnienkou,  konce                                         vél"kú  cibuľu, pridáme  lyžičku rasce a  trochu                 l
        preložíme  do  šatôčky  a  koláčiky  narýchle                                        sladkej  papriky.  Všetko  necháme  spolu  po-                   1
        upečieme do  zltatista.  Na  plnienku  roztrieme                                    variť a  za  ten  čas nc1:krájame  do  polievkovej
        asi  40  dkg  bryndze  s  5  dkg  masla,  trocha                                     misy  starší  chlieb,  asi  dva  tenké  krajce,  pri-
  ..                                                                                                                                                          1
  •     smotany  a  2-3  žltka;  pravdaže,  nesladíme,                                       dáme  dve  vrchovaté  varešky  bryndze,  asi
        ale  osolíme  a  okoreníme  sekanou  pažítkou,                                       10-12  dkg,  potom  na  to  precedíme  odvar
        alebo  kôprom.                                                                       z  cibule,  všetko  zamiešame,  zakryjeme  a  ne-
                                                                                             cháme  chvíľu  stáť.  Potom  hneď podávame.
                                                                                                                 I
        Teplé  jedlá                                                                         Slovenské  »bryndzové  halušky«:


        Polievky  s  bryndzou.                                                                 Halušky  môžu  sa  robiť ako  škubánky,  tiež
                                                                                             z  múčneho cesta, .ale  tie  ptavé  sú  zo , zerµia-
                                                                                             kového.  Sú  trochu  načernalé, lebo  sa  pripra-
                        »C.ír«:
                                                                                             vujú  zo  surových  zemiakov,  oškrabaných  a
                        Asi  do  jedného  litra  málo  slanej                                po  strúhaných. Pridá sa k  nim toľko múky, aby
                        vody  zavaríme  8  dkg  mrveničky.                                   cesto  bolo  riedke  ako  na  škubánky,  ďalej  soľ
                        Sú  to  malé  guľky z  ustrúhaného                                   a  jedno  vajce.  Vajec  sa nesmie  dat  veľa, aby
        cesta.  Namiesto  mrveničky- môžeme  použiť                                          ha).ušky  neboly  tuhé.  Potom  dá  sa  dobre vy-


                                 -15-                                                                                 -16-
   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21