Page 44 - Kuchárka II.
P. 44
PRÍLOHA 3
Poznámky Jožka BLAHU
Pri príprave sadzby tejto publikácie som našiel veľa nových receptov a nových po-
hľadov na gastronómiu. Ja doma nevarím, ale sa občas zamiešam pred dovarením do
kuchyne a dorábam chute podľa seba. Nedá mi nepodeliť sa s vami s mojím pohľadom
na niektoré jedlá.
1. Kapustová polievka z čerstvej kapusty
Polievku z kapusty sme varili vždy len z kyslej. Sestra Danka raz spomenula, že varila
z čerstvej kapusty, ktorá je veľmi zdravá. Neuvádzam recept, pretože ju varíme vždy troš-
ku inak. Základ je orestovať na rezančeky nakrájanú kapustu na troške olivového oleja,
podliať vodou s kockou masoxu (lepšie nejakým mäsovým vývarom), osoliť, okoreniť. Na
panvičke speníme cibuľku a cesnak, pridáme červenú papriku. Možné ďaľšie ingrediencie
– zemiaky, huby, klobáska, olivy, majoránka, koreňová zelenina...
2. Bratislavské lečo
Cez letné prázdniny sme chodili do Bratislavy, kde nám teta Irka (mamina sestra)
prenechala na pár dní jej byt a my sme vždy strávili s rodičmi krásne chvile. Sme 4 sú-
rodenci z toho 3 chalani a v tom období sme jedli radi a veľa. V Bratislave bolo cez leto
veľa a lacnej zeleniny, tak mama nám tam často varila jedlo, ktoré sme nazvali Bratislav-
ské lečo. Dodnes je to v celej rodine obľúbené a často v lete pripravované jedlo. My to
robíme nasledovne. Samostatne sa uvarí klasická ryža. Na panvici sa orestuje slaninka,
cibuľka a neskôr sa pridá na drobno nakrájaná paprika a paradajky. Pred dovarením sa
do zeleniny pridá červená paprika a na kocky nakrájaná mäkká klobáska, (tzv. točená)
alebo špekačky. Dá sa to vylepšiť ľubovoľným už skôr uvareným mäsom nakrájaným na
menšie kúsky. Vo finále sa zmieša ryža so zeleninovo-mäsovou zmesou. Keď je menej
mäsa, stačí ozdobiť opekanou slaninkou a strúhaným syrom. Ako príloha musí byť uhor-
kovo-paradajkový šalát. Inak to nie je ono.
3. Slanina ako liek
Keď som sa narodil, naši mali v prenájme byt vo Varíne u Sobolov. Bola to severná
strana domu a až po roku pri sťahovaní do Lednických Rovní zistili, že za skriňami bola ple-
seň. Ja ako novorodenec som bol permamentne chorľavý, vychudnutý na kosť. Často sme
sa vtedy zdržiavali v dome u starého otca Františka, ktorý bol hneď vedľa prenajatého bytu.
Starý otec každé raňajky jedol domácu slaninu, ktorú mu stará mama servírovala na dienko
s červenou paprikou, soľou a cesnakom. Keď som mal asi rok, z tej slaninky mi dával a na
prekvapenie všetkých som slaninku jedol. To sa niekoľkokrát zopakovalo a ja som sa po-
stupne dostal zo zdravotných problémov. Samozrejme, že to bolo predovšetkým zmenou
bývania, ale ja považujem dodnes slaninku – ako ju jedával starý otec – za liek.
4. Olivy namiesto slaninky
Na staré kolená začínam používať do niektorých jedál namiesto opekanej slaninky
olivy nakrájané na kolieska. Sú oveľa zdravšie a chutia výborne, napr. v polievkach alebo
v rizote uvedenom v predošlom texte. Na dovolenke v Turecku mali na jedálničku para-
dajkovo-zeleninovú polievku, niečo ako minestrone. Moc mi to nechutilo, ale keď som
do nej pridal nakrájané olivy a kečup, získala výbornú chuť. Doma som to vyskúšal aj
v ďaľších polievkach (paradajkovej, zemiakovej, kôprovej ...) a vždy to bolo dobré.
5. Varenie mäsa
Pri varení mäsa vo vode (údeného, šunky, hovädzieho, hydiny) je nutné ponechať
mäso vo vode, v ktorej sa varilo, až do vychladnutia. Potom mäso zostane šťavnaté a ne-
bude vysušené. Odkedy to takto robíme, máme šunku o triedu lepšiu.
- 42 -