Page 39 - Kuchárka II.
P. 39

3. Ako sa chránime pred salmonelovou nákazou z hydinového mäsa?
                        a/ Po práci s mäsom si dôkladne umyť ruky. Všetok riad a použité náčinie umyť vria-
                        cou vodou. Najlepšie je mať základné vybavenie iba na prácu s mäsom.
                        b/ Hydinové mäso poriadne prepečieme.
               4. Ako poznáme dobre prepečené mäso?
                        Keď doň pichneme vidličkou, vytečená šťava je číra, nie ružová a mäso sa dobre
                        oddeľuje od kosti.
               5. Ktoré mušle odstraňujeme už pri čistení?
                        Všetky poškodené a otvorené, ak sa na poklepkanie nezatvoria.
               6. Čo je kapún?
                        Vykastrovaný, špeciálne kŕmený tučný kohút s bielym mäsom, hmotnosť cca 4,5 kg.
               7. Sú po varení použiteľné zatvorené mušle?
                        Nie sú.
               8. Ako jednoducho odstránime stopku a jaderník z papriky?
                        Chytíme stopku a vtlačíme ju do dutiny papriky a uvoľnenú vytiahneme von. Ak chce-
                        me mať istotu, že nám okolie nepraskne, tak stopku najprv obkrúžime nožom.
               9. Čo nesmie dobrá gazdiná nikdy povedať?
                        To sa mi nepodarilo!
               10. Na čo sa používa Brocov vzorec?
                        Je to vzorec na stanovenie ideálnej telesnej hmotnosti vzhľadom na výšku jedinca.
                        „Výška tela v cm mínus 100 rovná sa ideálna telesná hmotnosť v kg.”



                                                      Z Á V E R


                    Čím zakončiť? Snáď tým, že súhlasím s Jamie Oliverom, že variť sa dá vždy, všade,
               z hocičoho sa dá vyčariť vynikajúca pochúťka, len sa musí variť s chuťou, veselo experi-
               mentovať, mať odvahu skúšať nové chute, nové vône, chcieť sa o svoje poznatky podeliť
               s ostatnými a hlavne konzumovať v dobrej spoločnosti príbuzných, priateľov a známych.
               Obchádzať Fast foody a živiť sa čerstvou a zdravou stravou. Kuchárom môže byť každý,
               aj bez vysokej školy a kuchárskej čapice /preto ju Jamie nenosí/, len musí mať v sebe
               talent z ničoho vytvoriť niečo úžasné a dobré – z jednoduchého obyčajného jedla vykúzliť
               pocit vianočného večera.

                                               VARENIU ZDAR ! ! !





























                                                          - 37 -
   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44