Page 41 - Kuchárka II.
P. 41
PIŠKÓTOVÉ KOCKY
2 vajcia, 2 PL polohrubej múky, soľ, petržlenová vňať, pažítka
Z bielok vyšľaháme tuhý sneh, zapracujeme žĺtko, múku, soľ a vňate. Na plech dáme papier na
pečenie, cesto rozotrieme a dáme do vyhriatej rúry a pečieme cca 10 min. Chladné nakrájame
na kocky a zalievame polievkou. Cesto môžeme obmieňať pridaním špenátu, húb, šunky, syra.
FALOŠNÉ PEČEŇOVÉ KNEDLIČKY
1 malá pečeňová paštéta, 1 vajce, 1 strúčik cesnaku, majoránka, soľ, čierne
mleté korenie, 2 PL strúhanky
Paštétu vidličkou rozmiešame a pridáme ostatné prísady. Zmiešame. Čajovou lyžičkou tvorí-
me malé knedličky a varíme cca 8 minút.
MRVENIČKA
1 vajce, hladká alebo polohrubá múka podľa potreby
Múku zmiešame s vajcom na tuhé cesto. Na 10 minút vložíme do chladničky, postrúhame na
strúhadle, dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre pri 30° C pomaly usušíme.
Odložíme do fľaše s vrchnákom a používame podľa potreby /dávame priamo vyvariť do poliev-
ky, alebo varíme v osolenej vode/.
STRAPATÉ VAJCE
2 vajcia, štipka soli
Vajcia rozbijeme do hrnčeka, pridáme štipku soli a vidličkou vajce jemne „posekáme“. Lejeme
do vriacej polievky tak, aby sa vytvoril tenký prúd, ktorý vidličkou presekávame. Vajce v styku
s vriacou tekutinou sa hneď zrazí. Necháme niekoľko sekúnd prevrieť, ale už nevaríme. Naj-
vhodnejšia závarka do zapraženej alebo pórkovej polievky.
LIATE CESTO
1 vajce, soľ a hladká múka podľa potreby
Vytvoríme tečúce cesto a cez lievik, alebo obrátené strúhadlo lejeme do vriacej polievky.
VAJCOVÁ ZÁVARKA SO ŠPENÁTOM
3 vajcia, soľ, 3 PL mlieka, 100 g špenát, mleté čierne korenie, 100 g šunky, tuk
na vymastenie formičiek /alebo mištičiek/.
Vajcia, soľ, mlieko rozšľaháme, pridáme všetky ingrediencie, zmiešame a nalejeme do vymas-
tených formičiek, alebo mištičiek. Zakryjeme a vložíme do horúcej vody. Varíme, pokiaľ vajco-
vá hmota nezhustne. Vyklopíme, pokrájame. Vhodné do mäsových vývarov. Môže sa použiť
aj ako hlavné jedlo spolu so zemiakmi a zeleninovou oblohou.
- 39 -