Page 41 - Kuchárka II.
P. 41

PIŠKÓTOVÉ KOCKY

                        2 vajcia, 2 PL polohrubej múky, soľ, petržlenová vňať, pažítka


               Z bielok vyšľaháme tuhý sneh, zapracujeme žĺtko, múku, soľ a vňate. Na plech dáme papier na
               pečenie, cesto rozotrieme a dáme do vyhriatej rúry a pečieme cca 10 min. Chladné nakrájame
               na kocky a zalievame polievkou. Cesto môžeme obmieňať pridaním špenátu, húb, šunky, syra.



               FALOŠNÉ PEČEŇOVÉ KNEDLIČKY

                        1 malá pečeňová paštéta, 1 vajce, 1 strúčik cesnaku, majoránka, soľ, čierne
                        mleté korenie, 2 PL strúhanky


               Paštétu vidličkou rozmiešame a pridáme ostatné prísady. Zmiešame. Čajovou lyžičkou tvorí-
               me malé knedličky a varíme cca 8 minút.

               MRVENIČKA


                        1 vajce, hladká alebo polohrubá múka podľa potreby

               Múku zmiešame s vajcom na tuhé cesto. Na 10 minút vložíme do chladničky, postrúhame na
               strúhadle, dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre pri 30° C pomaly usušíme.
               Odložíme do fľaše s vrchnákom a používame podľa potreby /dávame priamo vyvariť do poliev-
               ky, alebo varíme v osolenej vode/.



               STRAPATÉ VAJCE


                        2 vajcia, štipka soli

               Vajcia rozbijeme do hrnčeka, pridáme štipku soli a vidličkou vajce jemne „posekáme“. Lejeme
               do vriacej polievky tak, aby sa vytvoril tenký prúd, ktorý vidličkou presekávame. Vajce v styku
               s vriacou tekutinou sa hneď zrazí. Necháme niekoľko sekúnd prevrieť, ale už nevaríme. Naj-
               vhodnejšia závarka do zapraženej alebo pórkovej polievky.

               LIATE CESTO


                        1 vajce, soľ a hladká múka podľa potreby

               Vytvoríme tečúce cesto a cez lievik, alebo obrátené strúhadlo lejeme do vriacej polievky.


               VAJCOVÁ ZÁVARKA SO ŠPENÁTOM

                        3 vajcia, soľ, 3 PL mlieka, 100 g špenát, mleté čierne korenie, 100 g šunky, tuk
                        na vymastenie formičiek /alebo mištičiek/.


               Vajcia, soľ, mlieko rozšľaháme, pridáme všetky ingrediencie, zmiešame a nalejeme do vymas-
               tených formičiek, alebo mištičiek. Zakryjeme a vložíme do horúcej vody. Varíme, pokiaľ vajco-
               vá hmota nezhustne. Vyklopíme, pokrájame. Vhodné do mäsových vývarov. Môže sa použiť
               aj ako hlavné jedlo spolu so zemiakmi a zeleninovou oblohou.
                                                          - 39 -
   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46