Page 40 - Kuchárka II.
P. 40
PRÍLOHA 1
ZÁVARKY DO POLIEVOK
KNEDLIČKY Z DROŽDIA A TOFU
200 gr čerstvého droždia, 3 PL oleja, 1 menšia cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, mleté
čierne korenie podľa chuti, 1 ČL majoránky, 100 g údeného tofu, troška masla,
3 PL sójových kúskov, 3 PL strúhanky, trošku krupice, 1 vajce, soľ, cca 3 dcl
zeleninového vývaru
Sójové kúsky zalejeme zeleninovým vývarom na 20 - 30 min. Cibuľu nakrájame na drobno
a speníme na oleji spolu s pokrájaným cesnakom. Pridáme droždie, ktoré za stáleho mieša-
nia rozpustíme. Pridáme sóju a plátok masla. Necháme vychladnúť. Pridáme všetky ostatné
prísady. Ak treba, zahustíme krupicou, aby vznikla tuhšia zmes. Robíme guľky /asi veľkosť
slivky, potom nám stačia 3 na jednu porciu/ a vyvárame v slanej vode, alebo priamo vo vývare
z mäsa, alebo zeleniny cca 7 - 10 minút.
PEČEŇOVÁ RYŽA
3 kuracie pečienky /alebo 60 g bravčovej, alebo hovädzej pečienky/, 1 vajce,
čierne mleté korenie podľa chuti, ½ cibule, 1 strúčik cesnaku, 2 PL krupice,
1 PL strúhanky, 1 PL oleja, soľ, majorán
Kuracie pečienky roztlačíme vidličkou /iné druhy pomelieme/, cibuľu a cesnak nakrájame na
drobno a zmiešame so všetkými prísadami. Cez obrátené strúhadlo pretláčame masu do vria-
cej vody, alebo priamo do polievky.
KRUPICOVÉ HALUŠKY
1 vajce, soľ, detská krupica podľa potreby
Z bielka ušľaháme tuhý sneh, primiešame žĺtok a toľko krupice, aby vzniklo polotuhé cesto.
Necháme 15 min postáť, cesto sa ešte zahustí. Dáme ho na lopár a nožom odkrajujeme tenké
halušky do vriacej vody, alebo polievky. Ak varíme v slanej vode, vyberieme a prepláchneme.
Dáme na taniere a zalejeme horúcou polievkou.
VYPRÁŽANÝ HRÁŠOK
2 vajcia, 1 PL smotany /mlieka/, soľ, toľko múky, aby vzniklo hustejšie palacin-
kové cesto
Rozpálime olej a cez obrátené strúhadlo necháme cesto tiecť do neho. Cesto v oleji musí plá-
vať. Keď zhnedne, vyberáme a dávame osušiť na savý obrúsok. Vyprážaný hrášok dávame až
do porcie polievky, aby bol chrumkavý a nerozmočil sa.
- 38 -