Page 40 - Kuchárka II.
P. 40

PRÍLOHA 1

                                           ZÁVARKY DO POLIEVOK






               KNEDLIČKY Z DROŽDIA A TOFU

                        200 gr čerstvého droždia, 3 PL oleja, 1 menšia cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, mleté
                        čierne korenie podľa chuti, 1 ČL majoránky, 100 g údeného tofu, troška masla,
                        3 PL sójových kúskov, 3 PL strúhanky, trošku krupice, 1 vajce, soľ, cca 3 dcl
                        zeleninového vývaru

               Sójové kúsky zalejeme zeleninovým vývarom na 20 - 30 min. Cibuľu nakrájame na drobno
               a speníme na oleji spolu s pokrájaným cesnakom. Pridáme droždie, ktoré za stáleho mieša-
               nia rozpustíme. Pridáme sóju a plátok masla. Necháme vychladnúť. Pridáme všetky ostatné
               prísady. Ak treba, zahustíme krupicou, aby vznikla tuhšia zmes. Robíme guľky /asi veľkosť
               slivky, potom nám stačia 3 na jednu porciu/ a vyvárame v slanej vode, alebo priamo vo vývare
               z mäsa, alebo zeleniny cca 7 - 10 minút.



               PEČEŇOVÁ RYŽA


                        3 kuracie pečienky /alebo 60 g bravčovej, alebo hovädzej pečienky/, 1 vajce,
                        čierne mleté korenie podľa chuti, ½ cibule, 1 strúčik cesnaku, 2 PL krupice,
                        1 PL strúhanky, 1 PL oleja, soľ, majorán


               Kuracie pečienky roztlačíme vidličkou /iné druhy pomelieme/, cibuľu a cesnak nakrájame na
               drobno a zmiešame so všetkými prísadami. Cez obrátené strúhadlo pretláčame masu do vria-
               cej vody, alebo priamo do polievky.



               KRUPICOVÉ HALUŠKY


                        1 vajce, soľ, detská krupica podľa potreby

               Z bielka ušľaháme tuhý sneh, primiešame žĺtok a toľko krupice, aby vzniklo polotuhé cesto.
               Necháme 15 min postáť, cesto sa ešte zahustí. Dáme ho na lopár a nožom odkrajujeme tenké
               halušky do vriacej vody, alebo polievky. Ak varíme v slanej vode, vyberieme a prepláchneme.
               Dáme na taniere a zalejeme horúcou polievkou.






               VYPRÁŽANÝ HRÁŠOK

                        2 vajcia, 1 PL smotany /mlieka/, soľ, toľko múky, aby vzniklo hustejšie palacin-
                        kové cesto


               Rozpálime olej a cez obrátené strúhadlo necháme cesto tiecť do neho. Cesto v oleji musí plá-
               vať. Keď zhnedne, vyberáme a dávame osušiť na savý obrúsok. Vyprážaný hrášok dávame až
               do porcie polievky, aby bol chrumkavý a nerozmočil sa.
                                                          - 38 -
   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45