Page 11 - Kucharka III.
P. 11
Avokádová nátierka č. 1 – Avocado spread No. 1
2 zrelé avokáda rozrežeme na dve polovice, vyberieme kôstku a lyžičkou vydlabeme dužinu. Očistíme
4 strúčiky cesnaku, rozdrvíme a pridáme k dužine. Mierne osolíme, okoreníme, pridáme 2 PL bieleho
jogurtu a rozmixujeme tyčovým mixérom. Výborná s tmavým chlebom.
Avokádová nátierka č. 2. – Avocado spread No. 2
Dužinu z dvoch avokád osolíme, okoreníme a vidličkou podrvíme. Natierame na hrianky, bagety…
V teplých letných dňoch sú vhodné kyslasté a chladné pokrmy. Ja mám veľmi rada jednoduché jedlá
z kyslej smotany alebo bieleho jogurtu.
Pochúťka z kyslej smotany, ev. z bieleho jogurtu – Delicacy of sour cream, or
plain yogurt
Téglik kyslej smotany /biely jogurt/, do ktorej pridáme 3 PL syru typu Bambino, štipku soli a za hrsť
pokrájaného kôpru, rozmiešame a dáme do chladničky. Schladené natierame na čierny chlieb, alebo
priamo konzumujeme lyžičkou a prikusujeme chlieb. Je to rýchle a sýte!
Jablčná alebo hrušková kaša – Apple or pear mash
Jedno väčšie jablko dobre umyjeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle aj s kožou. V kastróliku
jablko jemne podusíme. 4 PL ovsených vločiek namočíme, aby napučali a pridáme ich k jablku. Chvíľu
povaríme. Na dochutenie môžeme pridať škoricu a pokvapkať medom.
Pohánka s jablkami a makom – Buckwheat with apple and poppy seeds
Pohánka patri medzi veľmi starú potravinu, ktorá obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a
vlákniny. Hrnček pohánky namočíme na niekoľko hodín do vody. Vodu scedíme, pridáme nastrúhané
jablko, 1 PL mletého maku, pokvapkáme šťavou z pol citróna a ochutíme medom. Tento recept je zo
stredného Slovenska.
Jablkové smoothie – Apple smoothie
Veľmi jednoduchá a rýchla príprava zdravého pokrmu. 1 väčšie jablko, 1 očistenú mrkvu, citrónovú
šťavu z pol citróna s ½ hrnčekom vody dáme do mixéra a zmixujeme, môžeme pridať ľadovú drť,
alebo pár kociek ľadu. Hotovo!
Rovnakým spôsobom môžeme pripravovať smoothie z rôzneho druhu ovocia alebo zeleniny. Záleží
na chuti a dostupnosti ingrediencií.
- 9 -