Page 5 - Kucharka IV.
P. 5

Piškótová omeleta od mamy Otinky:

                    Mama Otinka bola matka môjho manžela. Hoci bola povolaním
               banková úradníčka, vedela výborne variť a ešte lepšie piecť. Základy
               a  dobré  recepty  zdedila  po  svojej  mame  a  zdokonalila  sa  v  diev-
               čenskom ústave v Čechách, kde náplňou vyučovania bolo štúdium
               jazykov – nemčina, maďarčina, vedenie domácnosti – a samozrejme
               varenie. Výbornú prax získala v svojej domácnosti, pri svojich večne
               hladných piatich deťoch. Po svojich ženských predkoch zdedila nie-
               koľko receptov, ktoré robievala na slávnostné príležitosti. Jeden z nich - tortová piškótová omele-
               ta je taký recept, ktorý som nenašla v žiadnej kuchárskej knihe, ba nepodarilo sa mi ho zistiť ani
               pomocou internetu. Je to tzv. Cvachovská špecialita.


                        Ingrediencie na klasickú piškótu: 10 vajec, 10 PL cukru, 10 PL polohrubej múky,
                        1 PDP, 5 PL oleja, 5 PL vody, citrónovú kôru /môže byť aj 2 - 3 PL citrónovej
                        šťavy/, 0,5 dcl rumu
                        Náplň: primerané množstvo pikantného lekváru, 300g mletých vlašských ore-
                        chov /môžu byť aj lieskové, arašidy radšej nie/.


               Postup: Dve vaječné bielka oddelíme a dáme do zvláštnej misky. Z ostatných vyšľaháme
               tuhý sneh. Žĺtka s cukrom vymiešame s postupným pridaním vody a oleja. Cesto musí zväčšiť
               objem a zblednúť. Pomaly pridávame múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva /PDP/
               a tuhý sneh. Zmiešavame opatrne. Pripravíme si spodok z tortovej formy buď vymastením
               maslom a vysypaním múkou, alebo jednoduchšie papierom na pečenie. Cesto si pomyslne
               rozdelíme na desať častí, ktoré postupne natierame na spodnú časť tortovej formy a pečieme
               pri 180 st.C cca 6 - 7 min. /podľa rúry/. Každý kúsok položíme zvlášť, pokropíme zľahka ru-
               mom, natrieme lekvárom a posypeme orieškami. Skladáme na seba do tvaru torty. Vyšľaháme
               zostávajúce dve bielka, natrieme sneh na boky aj vrch torty, ktorý ešte ozdobíme kôpkami
               snehu a dáme znova do rúry zapiecť na niekoľko minút. /Sneh musí jemne zhnednúť a hlavne
               schrumkavieť/.


                    Čo vám mám vravieť – je to dobrota, hoci trošku náročná na prácu a čas. Skúšala som tortu
               oklamať, upiekla som piškótu v tortovej forme a ostrým nožom som sa ju pokúsila nakrájať na
               desať platní. Priznávam, nebolo to ono...


                    Ďalší recept od mamy Otinky, na ktorý keď si len pomyslím, už mi tečú slinky, je štrúdľa. Ro-
               bievala štrúdľu aj vaľkanú aj ťahanú, jablčno-orieškovú, makovú s višňami, čistú jablčnú. Akúkoľ-
               vek urobila, bola vynikajúca a smutne priznávam, že hoci mám jej recept, štrúdľa hoci je dobrá,
               nie je taká, ako od nej. Nuž porovnajte si jej recept:




               Štrúdľa vaľkaná:


                        Ingrediencie: 250g hladkej múky, 100 g masla, 1 vajce, štipka soli a 100 ml mlieka
                        Náplň: podľa chuti, nastrúhané jabĺčka, mak, kombinácie s višňami, orieškami,
                        tvarohová plnka

                                                          - 3 -
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10