Page 6 - Kucharka IV.
P. 6

Postup: Zo všetkých ingrediencií vymiesiť vláčne cesto, ktoré rozdelíme na 4 časti. Prikry-
               jeme utierkou a necháme 15 - 20 min. odpočívať. Potom postupne rozvaľkáme po jednom
               bochníčky cesta na veľmi tenko do veľkosti plechu, ktorý máme na pečenie. Pred vaľkaním
               jemne  pracovnú  plochu  posypeme  múkou  a  vaľkáme  od  stredu  cesta.  Keď  je  dostatočne
               tenké, potrieme ho rozpusteným maslom a navrstvíme plnku. Boky cesta preklopíme a cesto
               zrolujeme. Opatrne prenesieme do stredu plechu. Ostatné tri uložíme vedľa seba. Povrch po-
               trieme rozpusteným maslom a dáme do vyhriatej rúry na 170 st. C cca na 35 - 40 min. Štrúdľa
               je upečená, keď sa povrch lístkuje a je zlatohnedej farby. Jemne pocukrujeme a krájame na
               väčšie kúsky. Najlepšia je čerstvá, ešte teplá.



               Starodávna ťahaná štrúdľa:



                        Ingrediencie: 500 g chlebovej múky, 1 H vlažnej vody, 1 PL oleja, 1 PL octu,
                        trošku soli
                        Náplň: 8 olúpaných jabĺk, 1 PL citrónovej šťavy, 50 g kryštálového cukru, troš-
                        ku škorice
                        Na potretie: ½ H masla

               Postup: Zo všetkých prísad vymiesime cesto. Zakryjeme ho miskou, alebo utierkou a nechá-
               me ho asi hodinu odpočívať. No, a potom to začne. Na stôl dáme čistý obrus, posypeme zľah-
               ka múkou, cesto valčekom pripravíme na väčší kruh, ktorý chrbtom rúk odspodu vyťahuje-
               me na veľkosť stola. Cesto má byť také tenké, že cezeň môžeme čítať Nábožné výlevy. Menej
               zručným gazdinkám sa môže sem tam prederaviť, ale trpezlivou praxou sa to odstráni. Cesto
               môžeme rozdeliť na polovicu a tú polovicu znova /podľa veľkosti/ na tretiny, alebo polovicu.
               Prvú časť potrieme maslom, položíme na ňu druhú časť cesta, dobre natrieme maslom a pri-
               ložíme tretiu, ktorú tiež natrieme maslom. Na ňu navrstvíme nastrúhané jablká s citrónovou
               šťavou, posypeme škoricou a kryštálovým cukrom. Boky preklopíme, aby plnka nevytekala
               a pomocou obrusa tvarujeme štrúdľu. Na plech pokrytý papierom na pečenie ukladáme štrúd-
               ľu pojivom dole. Vrch potrieme maslom, popicháme vidličkou a dáme piecť do vyhriatej rúry
               na 190 st. C asi na 45 minút. Mame Otinke sa povrch krásne lístkoval a pri jedení sa drobil.
               Výborne voňal a výborne chutil.


                    Viem, že teraz gazdinky hovoria, že na takéto recepty nie je čas, a že všetci zjedia aj kupova-
               né záviny a zákusky, ale keď chceme vedieť, čo vlastne jeme, je dobré urobiť si aspoň raz za čas
               doma a pospomínať si na svojich predkov, ktorí mali možno viac práce fyzickej, viac detí a všetko
               museli stihnúť... Určite je veľmi veľa vecí, ktoré moja svokra robila vynikajúco, ale čím ma vždy
               potešila, boli tenučké:




               Domáce rezančeky do polievky:


                        Ingrediencie: Na jedno vajce 100 g polohrubej múky


               Postup: Do polohrubej múky rozbijeme jedno vajce a miesime do tuhého cesta, ktoré na ten-
               ko rozvaľkáme a necháme presušiť natoľko, aby sme potom mohli rezančeky nakrájať a cesto

                                                          - 4 -
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11