Page 6 - Kucharka IV.
P. 6
Postup: Zo všetkých ingrediencií vymiesiť vláčne cesto, ktoré rozdelíme na 4 časti. Prikry-
jeme utierkou a necháme 15 - 20 min. odpočívať. Potom postupne rozvaľkáme po jednom
bochníčky cesta na veľmi tenko do veľkosti plechu, ktorý máme na pečenie. Pred vaľkaním
jemne pracovnú plochu posypeme múkou a vaľkáme od stredu cesta. Keď je dostatočne
tenké, potrieme ho rozpusteným maslom a navrstvíme plnku. Boky cesta preklopíme a cesto
zrolujeme. Opatrne prenesieme do stredu plechu. Ostatné tri uložíme vedľa seba. Povrch po-
trieme rozpusteným maslom a dáme do vyhriatej rúry na 170 st. C cca na 35 - 40 min. Štrúdľa
je upečená, keď sa povrch lístkuje a je zlatohnedej farby. Jemne pocukrujeme a krájame na
väčšie kúsky. Najlepšia je čerstvá, ešte teplá.
Starodávna ťahaná štrúdľa:
Ingrediencie: 500 g chlebovej múky, 1 H vlažnej vody, 1 PL oleja, 1 PL octu,
trošku soli
Náplň: 8 olúpaných jabĺk, 1 PL citrónovej šťavy, 50 g kryštálového cukru, troš-
ku škorice
Na potretie: ½ H masla
Postup: Zo všetkých prísad vymiesime cesto. Zakryjeme ho miskou, alebo utierkou a nechá-
me ho asi hodinu odpočívať. No, a potom to začne. Na stôl dáme čistý obrus, posypeme zľah-
ka múkou, cesto valčekom pripravíme na väčší kruh, ktorý chrbtom rúk odspodu vyťahuje-
me na veľkosť stola. Cesto má byť také tenké, že cezeň môžeme čítať Nábožné výlevy. Menej
zručným gazdinkám sa môže sem tam prederaviť, ale trpezlivou praxou sa to odstráni. Cesto
môžeme rozdeliť na polovicu a tú polovicu znova /podľa veľkosti/ na tretiny, alebo polovicu.
Prvú časť potrieme maslom, položíme na ňu druhú časť cesta, dobre natrieme maslom a pri-
ložíme tretiu, ktorú tiež natrieme maslom. Na ňu navrstvíme nastrúhané jablká s citrónovou
šťavou, posypeme škoricou a kryštálovým cukrom. Boky preklopíme, aby plnka nevytekala
a pomocou obrusa tvarujeme štrúdľu. Na plech pokrytý papierom na pečenie ukladáme štrúd-
ľu pojivom dole. Vrch potrieme maslom, popicháme vidličkou a dáme piecť do vyhriatej rúry
na 190 st. C asi na 45 minút. Mame Otinke sa povrch krásne lístkoval a pri jedení sa drobil.
Výborne voňal a výborne chutil.
Viem, že teraz gazdinky hovoria, že na takéto recepty nie je čas, a že všetci zjedia aj kupova-
né záviny a zákusky, ale keď chceme vedieť, čo vlastne jeme, je dobré urobiť si aspoň raz za čas
doma a pospomínať si na svojich predkov, ktorí mali možno viac práce fyzickej, viac detí a všetko
museli stihnúť... Určite je veľmi veľa vecí, ktoré moja svokra robila vynikajúco, ale čím ma vždy
potešila, boli tenučké:
Domáce rezančeky do polievky:
Ingrediencie: Na jedno vajce 100 g polohrubej múky
Postup: Do polohrubej múky rozbijeme jedno vajce a miesime do tuhého cesta, ktoré na ten-
ko rozvaľkáme a necháme presušiť natoľko, aby sme potom mohli rezančeky nakrájať a cesto
- 4 -