Page 10 - Kucharka IV.
P. 10

Liptovské švábovníky:


                        Ingrediencie: 500 g hladkej múky, 250 ml mlieka, 1 PL bravčovej masti, 1 ČL
                        soli, 1/2 ČL cukru, 20 g droždia,
                        Na náplň: 400 g varených zemiakov, 400 g bryndze, 2 cibule, 100 - 150 g slaniny,
                        soľ a čierne korenie


               Postup:  Z  prísad  si  vypracujeme  klasické  kysnuté  cesto,  ktoré  necháme  na  teplom  mieste
               vykysnúť /zdvojnásobí objem/. Pripravíme si náplň z uvarených a popučených zemiakov, do
               ktorých rozmiešame bryndzu a pridáme vychladnutú opraženú slaninu a  cibuľu. Podľa chuti
               osolíme a okoreníme. Cesto uzavrieme tak, aby plnka nevychádzala von. Valčekom, alebo prs-
               tami vytvoríme placky, ktoré potrieme masťou /alebo olejom/ a upečieme v rúre /vyhriatej na 190
               st. C/ približne 30 - 35 min. Ja dávam do náplne zemiaky, cibuľu, slaninu a kyslú kapustu. Dobre
               okorením. Pred pečením a po pečení natieram olejom. Ale to sú už iné placky a nie sú švábov-
               níky s bryndzou. Ale tiež sú výborné, a vidieť na nich, že ja som Horniak a nie Lipták.

                    Mama placky a posúchy hocijakého druhu /s náplňou, bez náplne, kysnuté, alebo iba z mú-
               ky, vody a soli/ piekla aj na sporákovej platni /sporák na drevo/, alebo mala okrúhlu železnú
               platničku, ktorú si dávala na plynový sporák. Najprv platničku nechala zohriať, položila na ňu po-
               súch a prekryla hrncom dnom hore. Po niekoľkých minútach hrniec zložila a posúch obrátila...
                    Keď som bola malé dieťa bývali sme v krásnej dedinke Terchovej. Bolo po vojne, chýbali
               potraviny a jedlo sa to, čo dom dal. Naši susedia zväčša pekávali „osuchy“ buď zemiakové, alebo
               múčne len tak na peci, alebo na ohni. Boli celkom iné, ako robila mama za skoro sterilných pod-
               mienok. Boli čierne ešte s kúskami uhlíkov a boli také dobré, že si ešte teraz na ne spomínam, aj
               na to, ako mi ich moja teta Štefka z ruky ťahala, a ja som si ich nechcela dať...
                    Medzi sviatočné raňajky patrilo kakao s prekladanými plnenými rožkami. Dnes by sme pove-
               dali, že to boli croissanty. Ako na ne? Teraz? Jednoducho – zoberú sa peniaze a taška a kúpia sa
               v obchode. Predtým sa navzájom odovzdávali medzi gazdinkami recepty a pieklo sa doma takto:




               Prekladané plnené rožky - croissanty


                        Ingrediencie: 1H teplej vody, 1 H teplého mlieka, 1 balíček sušeného drož-
                        dia /½ balíčka čerstvého/, 1 ČL cukru, 1 ČL soli, 1 vaječný bielok, ½ H oleja
                        /stolový/, 5 - 6 H hladkej múky.
                        Náplň: tvarohová, orechová, džem, nutela, čokoláda, mak alebo nič. Na potretie
                        žĺtko, na vrstvenie zmäknuté maslo.


               Postup: Vodu, mlieko, cukor a droždie dobre rozmiešame. Pridáme časť múky, olej a soľ,
               znova rozmiešame a pridávame múku podľa konzistencie, aby vzniklo cesto, s ktorým sa dá
               dobre pracovať. Cesto miesime najlepšie rukou dovtedy, až sa odliepa od stien nádoby. Ne-
               cháme vykysnúť. Na dosku dáme trochu múky, na ktorú presunieme cesto. Rozvaľkáme ho do
               stredne veľkého kruhu – 10 - 15 cm. Rádlikom /ja robím kolieskom na pizzu/ cesto rozdelíme
               najprv na polovicu, potom štvrtinu a pokračujeme až máme 10 častí. Z tých urobíme guľky.
               Každú z nich vyvaľkáme na tenkú guľatú placku. Každú placku potrieme maslom a ukladáme
               na seba. Túto skladačku trošku pomúčime a rozvaľkáme na veľký tenký kruh. Znova použijeme

                                                          - 8 -
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15