Page 7 - Kucharka IV.
P. 7

sa nám nelepilo. Niektoré gazdinky pridávajú špetku soli, ale podľa mojich obidvoch mám
               /mamy aj svokry/ nie je to správne, lebo soľ drží vlhkosť a výrobok sa dlhšie suší. Keď je cesto
               presušené a nelepí, nakrájame ho na cca 10 cm pláty. Tie dáme na seba a ostrým nožom
               krájame na tenké rezančeky. Tie rozložíme na čistý papier /alebo obrus/ a necháme poriadne
               vyschnúť, ak ich chceme odložiť a používať dlhšiu dobu. Vhodné je uskladnenie v sklených
               nádobách alebo plátených vreckách. Ak nie sú dostatočne vysušené ľahko začnú plesnieť
               a sú nepoužiteľné.


                    Podobným spôsobom môžeme vyrábať cestoviny rôznych tvarov, napríklad mašličky, fliačky
               veľké na šunkoflek a malé do polievky, hrubé rezance a pod. Pri ich varení treba dodržať určité
               pravidlá:
                    – na 1 osobu počítame 100 g cestovín,
                    – varíme v horúcej vode, kde počítame 1 l vody na 100 g cestoviny,
                    – vodu solíme keď začne vrieť - /páči sa mi názor amerického kuchára talianskeho pôvodu,
                      ktorý tvrdí, že voda má byť slaná ako morská voda./
                    – varíme, aby cestoviny boli aldente – t.j. na povrchu mäkké, ale vo vnútri cítiť tvrdosť.


                    Dnešná kulinárska móda tvrdí, že sa majú variť celkom na tvrdo, ale takéto cestoviny sú
               oveľa ťažšie stráviteľné.
                    Viete, že cestoviny poznali Číňania dávno pred naším letopočtom? Všetci si myslíme, že ich
               kolískou je Taliansko, ale tam ich doniesol z Číny Marco Polo a im sa tak zapáčili, že sa z nich
               stalo národné jedlo.
                    Teraz prvý raz opisujem recept mamy Otinky na Praclíky. Stále totiž používam starý roztr-
               haný už celkom zažltnutý papier, ktorý si veľmi cením, lebo je na ňom recept písaný jej rukou.
               Podelím sa s vami:



               Praclíky:


                        Ingrediencie: 1 kg hladkej múky, 30 dkg masla, 3 - 4 dcl vlažného mlieka, 2 ČL
                        kryštálového cukru, trošku soli a 70 g droždia
                        Na potretie 2 žĺtka
                        Na poliatie praclíkov 2 bielka, 2 ČL soľ, 3 PL hladká múka


               Postup: Droždie necháme napučať vo vlažnom mlieku s trochou cukru. Zo všetkých prísad
               vymiesime pevné cesto. Necháme vykysnúť cca 45 min. Z cesta tvoríme šúľky a stáčame do
               praclíkov. Na plechu potrieme žĺtkom. Dáme do vyhriatej rúry na 180 st. C piecť asi na 20 min.
               Potom pokropíme pripravenou zmesou a necháme dopiecť do ružova /asi 5 min/.
               Zmes pripravíme z 2 bielkov, do ktorých pridáme 2 ČL soli, 3 PL hladkej múky a dobre rozmie-
               šame s pár kvapkami vody.
               Ako stáčame praclíky?
               Cesto si rozdelíme na rovnaké 4 časti. Každú z nich ešte na 16 malých častí, ktoré vyšúľame
               na asi 30 - 35 cm a stáčame na praclík.
               Ako „kropíme“ poloupečené praclíky zmesou? Zoberieme mikroténové vrecko, naplníme
               zmesou bielok, soli, múky a vody. Nožnicami odstrihneme malý kúsok z jedného rožka a kro-
               píme praclíky podľa svojej fantázie. Dobrú chuť pri pozeraní TV.

                                                          - 5 -
   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12