Page 9 - Kucharka IV.
P. 9
Slané jednohubky:
Ingrediencie: 300 g múky polohrubej, 150 g Hery, 100 g strúhaný syr, 1 PL soľ,
2 PL kyslej smotany, 20 g droždie, 100 ml mlieka, 1 ČL kryštálový cukor
Plnka: 2 smotanové syry, 2 PL bieleho jogurtu, 1 PL majonézy, 100 g strúhaný
syr a 2 strúčiky cesnaku
Na zlepovanie 1 bielok, na potieranie 1 žĺtok
Postup: Do stredu múky urobíme jamku, kde nasypeme cukor, sušené droždie /alebo namr-
víme čerstvé/ a zalejeme vlažnou vodou. Pridáme zmäknutú Heru, smotanu, syr a nezabud-
neme na soľ. Vypracujeme cesto, ktoré necháme podkysnúť cca 30 min. Kým cesto kysne,
pripravíme si náplň veľmi jednoducho – všetky prísady dobre zmiešame a odložíme do chlad-
ničky. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na 5 mm, rozdelíme na dve polovice a vykrajujeme trošku
väčšie kolieska z jedného cesta plné, z druhého v strede kolieska vykrojíme väčší otvor. Dáme
na plech /rozostupy!/ najprv plné kolieska, potrieme okraje /alebo aj celé/ bielkom a priložíme
na ne kolieska s otvorom. Tie ponatierame žĺtkom a dáme piecť. Rúru vyhrejeme na 200 st.
C a pečieme asi 15 minút. Po vybratí a vychladnutí do stredu pagáčika dáme náplň a ešte
posypeme strúhaným syrom.
Mne sa to zdalo príliš komplikované a tak robím všetko tak ako mama, len cesto nechám
hrubšie a vykrajujem menšie pagáčiky, ktoré v strede prstom prehĺbim a roztiahnem do strán.
Veľakrát sa stane, že cesto pracuje a priehlbenina je menšia. Nevadí! Pripravenú náplň dávam
do malých tanierikov a pridám nôž a každý si naplní podľa chuti sám...
Do určitého času v našej domácnosti bola prevaha mužov a to aj potom, ako som sa vyda-
la. Pribudol môj manžel a traja synovia. Preto viac išli na odbyt slané veci, a to hlavne klasické
škvarkové pagáče, alebo hocijaké iné pagáčiky, placky, posúchy, tyčinky a pod. A tu sa uplatnila
mamina kreativita.
Rýchle syrové pagáčiky:
Ingrediencie: 250 g Hery, 250 g strúhaný syr, 250 ml kyslej smotany, 500 g po-
lohrubej múky, 2 vajcia,
2x PDP, 1 ČL soli, semienka podľa chuti, /ev. trošku rasce/, vajce na potieranie
Postup: Heru, syr, smotanu, múku, v ktorej sú vmiešané kypriace prášky, vajcia, soľ a se-
mienka zmiesime na cesto. Je pružné a môžeme s ním hneď pracovať. Cesto rozvaľkáme
cca na 5 mm, nožom ozdobíme čiarami a vykrajujeme kolieska. Kolieska v dlaniach jemne
potlačíme, zúžime a zvýšime. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie v miernych
rozostupoch, lebo očakávame, že zväčšia svoj objem. Potrieme vajcom a posypeme soľou
a rascou. Pečieme pri 170 st. C cca 12 minút. /Ja aj k týmto pagáčikom robím dip z bieleho
jogurtu, cesnaku, ak mám aj za lyžičku majonézy, osvedčilo sa mi pridať doň nastrúhanú
reďkvičku a hlavne pažítku alebo cibuľkovú vňať./
Moja mama sa narodila v Ružomberku a tak nielen používala slová ako švábky, fizoľa, prvô
/“to bolo jej: Prvô mi je dieťa“, čo sme so smiechom napodobňovali/, ale občas varila alebo
piekla niečo typické pre tento kraj. Mali sme radi:
- 7 -