Page 9 - Kucharka IV.
P. 9

Slané jednohubky:


                        Ingrediencie: 300 g múky polohrubej, 150 g Hery, 100 g strúhaný syr, 1 PL soľ,
                        2 PL kyslej smotany, 20 g droždie, 100 ml mlieka, 1 ČL kryštálový cukor
                        Plnka: 2 smotanové syry, 2 PL bieleho jogurtu, 1 PL majonézy, 100 g strúhaný
                        syr a 2 strúčiky cesnaku
                        Na zlepovanie 1 bielok, na potieranie 1 žĺtok


               Postup: Do stredu múky urobíme jamku, kde nasypeme cukor, sušené droždie /alebo namr-
               víme čerstvé/ a zalejeme vlažnou vodou. Pridáme zmäknutú Heru, smotanu, syr a nezabud-
               neme na soľ. Vypracujeme cesto, ktoré necháme podkysnúť cca 30 min. Kým cesto kysne,
               pripravíme si náplň veľmi jednoducho – všetky prísady dobre zmiešame a odložíme do chlad-
               ničky. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na 5 mm, rozdelíme na dve polovice a vykrajujeme trošku
               väčšie kolieska z jedného cesta plné, z druhého v strede kolieska vykrojíme väčší otvor. Dáme
               na plech /rozostupy!/ najprv plné kolieska, potrieme okraje /alebo aj celé/ bielkom a priložíme
               na ne kolieska s otvorom. Tie ponatierame žĺtkom a dáme piecť. Rúru vyhrejeme na 200 st.
               C a pečieme asi 15 minút. Po vybratí a vychladnutí do stredu pagáčika dáme náplň a ešte
               posypeme strúhaným syrom.
               Mne sa to zdalo príliš komplikované a tak robím všetko tak ako mama, len cesto nechám
               hrubšie a vykrajujem menšie pagáčiky, ktoré v strede prstom prehĺbim a roztiahnem do strán.
               Veľakrát sa stane, že cesto pracuje a priehlbenina je menšia. Nevadí! Pripravenú náplň dávam
               do malých tanierikov a pridám nôž a každý si naplní podľa chuti sám...


                     Do určitého času v našej domácnosti bola prevaha mužov a to aj potom, ako som sa vyda-
               la. Pribudol môj manžel a traja synovia. Preto viac išli na odbyt slané veci, a to hlavne klasické
               škvarkové pagáče, alebo hocijaké iné pagáčiky, placky, posúchy, tyčinky a pod. A tu sa uplatnila
               mamina kreativita.


               Rýchle syrové pagáčiky:


                        Ingrediencie: 250 g Hery, 250 g strúhaný syr, 250 ml kyslej smotany, 500 g po-
                        lohrubej múky, 2 vajcia,
                        2x PDP, 1 ČL soli, semienka podľa chuti, /ev. trošku rasce/, vajce na potieranie


               Postup: Heru, syr, smotanu, múku, v ktorej sú vmiešané kypriace prášky, vajcia, soľ a se-
               mienka zmiesime na cesto. Je pružné a môžeme s ním hneď pracovať. Cesto rozvaľkáme
               cca na 5 mm, nožom ozdobíme čiarami a vykrajujeme kolieska. Kolieska v dlaniach jemne
               potlačíme, zúžime a zvýšime. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie v miernych
               rozostupoch, lebo očakávame, že zväčšia svoj objem. Potrieme vajcom a posypeme soľou
               a rascou. Pečieme pri 170 st. C cca 12 minút. /Ja aj k týmto pagáčikom robím dip z bieleho
               jogurtu,  cesnaku,  ak  mám  aj  za  lyžičku  majonézy,  osvedčilo  sa  mi  pridať  doň  nastrúhanú
               reďkvičku a hlavne pažítku alebo cibuľkovú vňať./


                    Moja mama sa narodila v Ružomberku a tak nielen používala slová ako švábky, fizoľa, prvô
               /“to bolo jej: Prvô mi je dieťa“, čo sme so smiechom napodobňovali/, ale občas varila alebo
               piekla niečo typické pre tento kraj. Mali sme radi:
                                                          - 7 -
   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14