Page 8 - Kucharka IV.
P. 8

Kolieska od mamy Otinky:


                        Ingrediencie: 360 g hladkej múky, 120 g práškového cukru a 240 g masla, ríbez-
                        ľový alebo malinový lekvár


               Postup: Z múky, cukru a masla vymiesime cesto, ktoré rozvaľkáme cca na 3 - 4 mm. Vykraju-
               jeme z polovice celé kolieska a z druhej polovice tvoríme kolieska, v strede s malými otvormi.
               Poukladáme na plech a pečieme v rúre vyhriatej na 180 st. za stáleho sledovania. Kolieska
               majú byť jemne ružové. Po vybratí necháme vychladnúť. Celé kolieska natrieme lekvárom
               a prekryjeme kolieskom s otvorom. Poukladané na tácke cez sitko slabo pocukríme.


                    O mojej mame Violke a jej geniálnej kuchyni sa mi podarilo napísať celý jeden zošitok, ktorý
               mal veľký úspech, resp. mali úspech jej recepty. Ale nemôžem ju ani tu vynechať. Veď všetko čo
               viem, viem prakticky od nej a navyše, ona ma naučila variť i piecť s láskou a nehovoriť, že sa mi
               niečo nevydarilo. Moja mama mala štyri sestry, ktoré vzhľadovo boli úplne rovnaké, ale povahovo
               každá iná. Čo sa týka varenia boli na rovnakej úrovni, ale bolo tam jedno ALE.
                    Keď podávala obed najstaršia sestra Štefka, servírovala ho takto: „Jaj, neviem, či bude dob-
               rý, nepodarilo sa mi polievku dobre vychutnať, povedzte čo treba, donesiem vám. No, ani tá
               kapusta nie je najlepšia a knedlíky vyzerajú trošku rozvarené“. Jedlo bolo bezchybné, ale po jej
               úvode každý našiel nejakú chybu a už mu tak nechutnalo.
                    Ďalšia sestra, Adelka, komentovala: „Najedzte sa, kým máme, lebo nie vždy si to môžeme
               dovoliť“. Naša mama - tretia v poradí - nikdy nepripustila, že sa niečo nepodarilo, alebo že je
               niečoho nedostatok. S úsmevom zaželala Dobrú chuť a krásne naservírované misy, alebo priamo
               taniere položila pred stravníkov. Počas jedla prehodila: „Však je to výborné?!“ A všetkým všetko
               chutilo.
                    Posledná sestra varila zriedkavo a keď už uvarila tak očakávala chválu od každého. Toto boli
               moje predchodkyne – sestry Hanckové.
                    Hoci pochádzam zo štvorčlennej rodiny, vždy nás bolo 9 – 10 spolubývajúcich, ktorých bolo
               treba nakŕmiť. /Bývali sme na fare, kde bývali s nami 3 kňazi a stravovali sa ďalší dvaja kňazi na
               dôchodku 94 ročný a 85 r./ Mama, hoci pôvodne bola učiteľka, pre zlý kádrový profil učiť ne-
               smela a tak sa zamestnala a viedla farskú domácnosť, kde využila svoj kulinársky talent.



               Rýchle predjedlo:


                        Ingrediencie: 5 celých vajec, 5 PL kyslej smotany, 5 PL polohrubej múky, šun-
                        ka, paprika, bylinky, tvrdý syr, soľ, korenie, forma na srňací chrbát


               Postup: Vajcia s kyslou smotanou dobre rozmiešame a pridávame múku, šunku, papriku, syr
               nakrájané na menšie kocky, osolíme, okoreníme, ak máme nejaké bylinky – pažítku, cibuľkovú
               vňať, žeruchu, majoránku tak primiešame tiež. Nezabudnúť ochutnať, či máme požadovanú
               chuť. Formu – srňací chrbát vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Masu vysypeme do
               nej a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 st. C na dobu cca 40 - 45 minút. Po vybratí necháme
               ešte chvíľu vo forme, jemne nožom uvoľníme boky, preklopíme tanierom a opatrne obrátime
               spodkom hore. Necháme vychladnúť a až potom krájame. Na predjedlo stačí jeden kúsok,
               ktorý obohatíme paradajkou, plátkom šunky, mozarelly, alebo uhorky.

                                                          - 6 -
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13