Page 14 - Bryndza
P. 14

Úprava  bryndze  v  studenej                                                          Plnené  paprikové  lusky  s  bryndzou:
                                                                                               Vezmeme  paprikový  lusk,  ktorého  koniec
       kuchyni                                                                               u  stopky  skrojíme,  jadrá vysypeme  a  vnútro
                                                                                             lusku  vyplníme  striedave  vrstvou  sardelovej
                                                                                             bryndze  a  plátkami  paradajok.  Lusk  podá-
       Crevetové  vajíčko:  •                                                                vame  s  jemne  sekanou  cibuľou a  niekoľkými
                                                                                             očkami.
         5  dkg  bryndze,  riedenej  mliekom,  trochu
       korenia,  citrónovej  šťavy, 1 surový žltok pre_
       miesime  a  prelejeme  bielok,  položený  na                                          Studené  zákusky
       crevetke.  1  crevetku  dáme  na  vajíčko  ako
  ;    ozdobu.                                                                                  ;;              Keď  máme  chuť  a             čas,  zá-
                                                                                                             sobíme  sa  rozličným  domácim
                                                                                                             pečivom.  Najrýchlejšie  nám  po-
       Plnené  vajíčka s  bryndzou:
                                                                                                  ~~~ slúžia  jednoduché,  výtečné bryn-
                                                                                                             dzové  tyčinky.
         Vezmeme 5  vajíčiek, rozkrájame, vyberieme
       žltka,  prepasírujeme  s  3  dkg  masla,  10  dkg                                                        Na  tablici  rýchlo  vypracujeme
                                                                                             cesto  z  rovnakej  váhy  múky,  masla  a  bryn-
       bryndze,  lyžičkou  horčice a  jednou  sardelou,
       všetko  riadne premiesime  a  striekačkou zdo-                                        dze.  Cesto  zafarbíme  paprikou,  ale  nesolíme.
       bíme polovičky vajíčiek a  na vrch dáme  očko.                                        Potom  cesto  vyvaľkáme,  ale  nie  veľmi  na
                                                                                             tenko.  Kolieskom  nakrájame  tyčinky a  kla-
                                                                                             dieme  na  plech,  ktorý  netreba  mastiť.  Po-

       Plnené paradajky:                                                                     vrch  natierame  vajíčkom,  sypeme  rascou  a
                                                                                             len  teraz  hrubou  soľou.  Potom  pečieme  na-
         Pripravíme  si  :z  25  dkg  bryndze,  zriedenej                                    rýchle  v  horúcej  rúre,  ktorú  na  počiatku ani
       mliekom tak, aby sa mohla  striekačkou strie-                                         neotvárame.  Takto  cesto  vyskočí  a  je  ľahké
       kať,  pridáme  do  nej  ¼  strúhanej  cibule  a                                       a  krehké,  ako lístkové  cesto  maslové.  Z  tohto
       kúsok  jemne  sekanej  pažítky.  Jablčko  hore                                        istého  cesta  môžeme  vykrajovať  kruhy  a
       skrojime,  vnútro  vydlabeme .  a  striekačkou                                        piecť koláčiky, ktoré sú najlepšie,  najčerstvej­
       vkusne  vyplníme.                                                                     šie v  prvý  deň.


                                                                                                                          14  -
   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19