Page 6 - Kuchárka II.
P. 6
klasické bryndzové halušky sa menia často na syrové. Používame rôzne krémové syry
napr. Philadelphia, Bambino...
No a teraz nastal čas polemiky s vyučenými kuchárskymi majstrami. Všetci svorne
tvrdia, že k príprave haluškovej masy je potrebné dodať vodu /niekto dokonca mlieko/.
Ja so svojou skúsenosťou od vody upúšťam, zvlášť tu v UK, kde sú tak veľmi vodnaté
zemiaky, že na šesť poriadnych porcií minieme skoro 1 kg múky a to ešte mám pocit,
že halušky plávajú skôr, ako sa dotknú vriacej vody. Sú však vždy vynikajúce a minieme
na večeru dve veľké jenské misy. Keď vylievam vodu, v ktorej sa varili halušky, vždy si
spomeniem na moju mamu Violku. Nechávala v nej plávať zopár halušiek, odliala si do
malého hrnca, pridala teplé mlieko a trošku soli, premiešala a mala svoju obľúbenú po-
lievku. Nám sa tá mazľavá tekutina nepozdávala, ale ona vždy tvrdila, že nevieme, čo je
dobré...
ŠPENÁT
– je to listová zelenina, alebo tráva, ako hovoril Pánko ?
Celý život som varila špenát a jedlá zo špenátu a so špenátom iba tak „od oka“ - ne-
chutnala som ho. Bolo to preto, lebo som si myslela, že špenát nemám rada. Mala som
63 rokov, keď som zbalila kufor a zmenila som destináciu zo slovenskej na anglickú a tak
som chtiac, nechtiac aj zmenila stravovacie návyky, ba aj zloženie stravy bolo odlišné.
Raz nevesta uvarila špenát. Pred mojimi malými vnučkami mi bolo ťažko povedať, že ho
nejem. A tak so sebazaprením som dala prvú lyžicu do úst. Žalúdok mi urobil kotrmelec,
ale chuťové bunky v ústach zajasali. Veď je výborný! Cítiť iba lahodnú chuť s cesnačikovým
nádychom. Veľmi som si pochutnala. Možno to bolo preto, že v obchodoch by ste ťažko
zháňali mrazené kocky špenátu, dostať iba čerstvé listy a to v toľkých odrodách, že máš
problém si vybrať. Odvtedy špenát beriem ako pochúťku a zvykla som si aj naň ako na
šalát, alebo len tak dať si na chleba s maslom.
JEDLÁ SO ŠPENÁTOM:
ŠPENÁTOVÁ ROLÁDA ako príloha
40 dkg špenátu, 4 dkg masla, 10 dkg polohrubej múky, 3 žĺtka, sneh z troch bie-
lok a 3 strúčiky cesnaku, soľ podľa potreby
Plnka: 4 dkg masla, 4 PL bieleho jogurtu, šunka, syr, kapari, /alebo čo máte
doma/ + 3 strúčiky cesnaku, farebné korenie, soľ p. p., trošku chilli korenia
Ak robíme z mrazeného špenátu, tak ho mierne necháme odtiecť z prebytočnej šťavy, ak
máme listový špenát, rýchlo ho sparíme vo vriacej vode a pomixujeme. Dáme ho do misy a
pridávame všetky ingrediencie. Urobíme cesto ako na roládu. Na plech dáme papier na peče-
nie a cesto naň rozotrieme. Pečieme v rúre pri teplote 180 st cca 7-10 min. Zatiaľ pripravíme
základnú zmes plnky a to zmiešaním jogurtu, masla, strúhaného syra a rozdrveného cesnaku.
Cesto na valčeku zrolujeme, potom natrieme pripravenou zmesou, na ňu kladieme šunku,
plátkový syr, papriku /alebo čo máme doma a máme radi/ a dotrieme všetku zmes. Zrolujeme
a dáme do chladničky stuhnúť.
- 4 -