Page 6 - Kuchárka II.
P. 6

klasické bryndzové halušky sa menia často na syrové. Používame rôzne krémové syry
               napr. Philadelphia, Bambino...
                    No a teraz nastal čas polemiky s vyučenými kuchárskymi majstrami. Všetci svorne
               tvrdia, že k príprave haluškovej masy je potrebné dodať vodu /niekto dokonca mlieko/.
               Ja so svojou skúsenosťou od vody upúšťam, zvlášť tu v UK, kde sú tak veľmi vodnaté
               zemiaky, že na šesť poriadnych porcií minieme skoro 1 kg múky a to ešte mám pocit,
               že halušky plávajú skôr, ako sa dotknú vriacej vody. Sú však vždy vynikajúce a minieme
               na večeru dve veľké jenské misy. Keď vylievam vodu, v ktorej sa varili halušky, vždy si
               spomeniem na moju mamu Violku. Nechávala v nej plávať zopár halušiek, odliala si do
               malého hrnca, pridala teplé mlieko a trošku soli, premiešala a mala svoju obľúbenú po-
               lievku. Nám sa tá mazľavá tekutina nepozdávala, ale ona vždy tvrdila, že nevieme, čo je
               dobré...




                                                       ŠPENÁT


               – je to listová zelenina, alebo tráva, ako hovoril Pánko ?


                    Celý život som varila špenát a jedlá zo špenátu a so špenátom iba tak „od oka“ - ne-
               chutnala som ho. Bolo to preto, lebo som si myslela, že špenát nemám rada. Mala som
               63 rokov, keď som zbalila kufor a zmenila som destináciu zo slovenskej na anglickú a tak
               som chtiac, nechtiac aj zmenila stravovacie návyky, ba aj zloženie stravy bolo odlišné.
               Raz nevesta uvarila špenát. Pred mojimi malými vnučkami mi bolo ťažko povedať, že ho
               nejem. A tak so sebazaprením som dala prvú lyžicu do úst. Žalúdok mi urobil kotrmelec,
               ale chuťové bunky v ústach zajasali. Veď je výborný! Cítiť iba lahodnú chuť s cesnačikovým
               nádychom. Veľmi som si pochutnala. Možno to bolo preto, že v obchodoch by ste ťažko
               zháňali mrazené kocky špenátu, dostať iba čerstvé listy a to v toľkých odrodách, že máš
               problém si vybrať. Odvtedy špenát beriem ako pochúťku a zvykla som si aj naň ako na
               šalát, alebo len tak dať si na chleba s maslom.




               JEDLÁ SO ŠPENÁTOM:


               ŠPENÁTOVÁ ROLÁDA ako príloha

                        40 dkg špenátu, 4 dkg masla, 10 dkg polohrubej múky, 3 žĺtka, sneh z troch bie-
                        lok a 3 strúčiky cesnaku, soľ podľa potreby


                        Plnka: 4 dkg masla, 4 PL bieleho jogurtu, šunka, syr, kapari, /alebo čo máte
                        doma/ + 3 strúčiky cesnaku, farebné korenie, soľ p. p., trošku chilli korenia


               Ak robíme z mrazeného  špenátu,  tak ho mierne  necháme  odtiecť  z prebytočnej  šťavy, ak
               máme listový špenát, rýchlo ho sparíme vo vriacej vode a pomixujeme. Dáme ho do misy a
               pridávame všetky ingrediencie. Urobíme cesto ako na roládu. Na plech dáme papier na peče-
               nie a cesto naň rozotrieme. Pečieme v rúre pri teplote 180 st cca 7-10 min. Zatiaľ pripravíme
               základnú zmes plnky a to zmiešaním jogurtu, masla, strúhaného syra a rozdrveného cesnaku.
               Cesto na valčeku zrolujeme, potom natrieme pripravenou zmesou, na ňu kladieme šunku,
               plátkový syr, papriku /alebo čo máme doma a máme radi/ a dotrieme všetku zmes. Zrolujeme
               a dáme do chladničky stuhnúť.
                                                          - 4 -
   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11