Page 9 - Kuchárka II.
P. 9

OMÁČKA ZO ŠÍPOK

                        I. Šípkový lekvár, 2 dcl červeného vína, 10 kusov farebného korenia, 40 gr mas-
                        la, 40 gr múky, 150 gr šípok, alebo 4 PL šípkového lekváru, šťava z ½ citróna,
                        2,5 dcl kuracieho vývaru, 2 dcl prírodného bieleho vína, soľ, cukor, 5  kusov
                        bieleho a 10 kusov farebného korenia, 1 klinček

               Omáčka č. 1. Je veľmi jednoduchá. Do 4 PL šípkového lekváru nalejeme 2 dcl korenistého
               červeného vína a okoreníme na hrubo rozdrveným farebným korením. Podľa chuti prisolíme.
               Ak sa nám zdá príliš riedka, môžeme zahustiť troškou múky rozmiešanej v pol lyžičke vody.

               Omáčka č. 2. Odlišuje sa od prvej viacerými ingredienciami a slabou maslovou zápražkou,
               ktorou začíname prípravu. Do zápražky prilejeme vývar, šípkový lekvár, víno, citrónovú šťavu
               a na hrubšie rozdrvené korenie. Podľa chuti osolíme a ocukríme. Necháme prevariť a podá-
               vame. Najlepšie chutí s divinou, ale nič sa nepokazí, ak ju dávame k hydine, alebo aj bravčo-
               vine.



               STUDENÁ POLIEVKA ZO ŠÍPOK /oficiálne je to Švédska polievka/


                        šípkový pretlak - 4 PL, červené korenisté víno 1dcl, soľ, cukor, smotana na zdo-
                        benie, /môže byť aj biely jogurt, alebo šľahačka/, plátok citróna


               Šípkový pretlak, alebo lekvár zmiešame s červeným vínom, trošku osolíme a ocukríme podľa
               chuti. Prevaríme, aby sa chute prepojili. Dáme do skleneného pohára na stopke, vrch ozdobí-
               me smotanou a schladíme v chladničke. Studené servírujeme s kúskom citróna zastoknutého
               na okraj pohára. Môže sa piť, alebo jesť stredne veľkou lyžicou. /Paľkovi viac chutí ešte za
               tepla/.
                    Toto je jedna porcia.








                                           „RECHT“ DOMÁCE JEDLÁ


                     Aj keď v dnešnej dobe gazdinky nemusia všetky jedlá pripravovať doma, lebo sa
               dajú kúpiť výborné a bez námahy, raz za čas príde chuť na také „recht“ domáce. Medzi
               takéto jedlá patria kysnuté knedle ako príloha, alebo kysnuté knedle /buchty/ na pare
               ako hlavné a obľúbené jedlo. Pánko tieto knedle volal „cickané“ a mal ich rád, keď boli
               dostatočne  veľké,  plnené  klasickým  domácim  slivkovým  lekvárom  a  poliate  slivkovou
               omáčkou, alebo dobre omaslené a posypané makom a hojne cukrom.



               KNEDĽA NA PARE


                        0,5 kg polohrubej múky, 1 ČL soli, 1 vajce, 1 PL oleja na potretie, kvások: 3 dcl
                        vody + ½ balíčka droždia + 1 ČL cukru 2-3 rožky /staršie sú lepšie/


               Do hrnčeka dáme rozdrobené droždie + cukor a zalejeme vlažnou vodou. /Niekto miesto vody
               dáva mlieko, ale ja mám radšej vodu/. Necháme vykysnúť.
                                                          - 7 -
   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14