Page 11 - Kuchárka II.
P. 11

MOJA OMÁČKA Z ČUČORIEDKOVÉHO DŽEMU

                    Podobne robím omáčku z čučoriedkového lekváru. Neriedim ho, len za tepla rozpus-
               tím /za stáleho miešania, lebo sa rýchlo môže pripáliť/ a v 2-3 lyžičkách vody rozmiešam
               Solamyl a zahustím.


                     Touto omáčkou prelievam aj tvarohové guľky, ktoré plním ovocím, alebo sú iba bez
               plnky. Ešte aj maličká Barborka sa oblizuje a má omáčku až za uškom.





                                       NIE JE NÁKUP AKO NÁKUP…..


                    Keď som prišla do UK mala som veľké problémy niečo z potravín nakúpiť. Mýlilo ma
               iné balenie – napr. soľ v balení ako u nás čistiaci prášok. Veď som ňou dokonca aj čistila
               sporák, ako s práškom. Ku podivu, vyčistila som ho celkom pekne. Kúpila som Ramu v
               balení ako u nás. Potešilo ma to, ale keď som si ju natrela na hrianku, bola som prekva-
               pená slanou chuťou. A tak to išlo dokola so všetkým, kým som sa nenaučila, že musím
               z tašky vytiahnuť okuliare a čítať nápisy a upozornenia. Aby som to zvládla, bolo treba
               vedieť základné pojmy v angličtine. Moc sa mi učiť nechcelo a tak som ťahala vnučky so
               sebou, aby tlmočili. Deti to však rýchlo prestalo baviť a stalo sa, že sme kúpili šunku po-
               tretú medom a miesto malinovky nápoj pre športovcov s obsahom látok nevhodných pre
               deti. A tak som sa začala na nákupy pripravovať. Súčasťou mojej kabelky sa stali rôzne
               lístočky s názvami potravín. To, čo sa dá vidieť a rozoznať, to sa kúpi ľahko. No, skúste si
               len tak kúpiť v Anglicku prášok do pečiva podľa obalu a vo vrecúškach ako sme zvyknutí
               my, alebo kvasnice /YEAST/ !
                     Kvasnice to je navyše kapitola sama pre seba. Dried yeast - sušené - sa dali kúpiť
               v každom obchode, ale čerstvé nezoženieš a nezoženieš. Vozili sme ich zo Slovenska a
               tak ich bolo stále nedostatok. Mali prísť na návštevu Miro s Magdou a pýtali sa, čo majú
               doniesť. My, že kvasnice a horčicu, našu horčicu /na ktorú anglická nemá – má iba 4 %
               horčičných semienok a naša 90 %./ A oni doniesli kvasníc celé dve kilá. Používali sme
               ich na všetky spôsoby, ale aj tak som musela dobrú polovicu dať po kockách zamraziť.
               Vyskúšala som však, že mrazené sú dobre použiteľné, ak ich dáš priamo do vlažného
               mlieka a nenechávaš ich rozmraziť pred použitím. Raz prišla Dominika z práce celá na-
               tešená, že kvasnice sa dajú zohnať aj tu, len si ich musíš ísť vypýtať do pekárne. Problém
               vyriešený!




               VEĽMI DOBRÉ KYSNUTÉ BUCHTY


                        1 kg polohrubej múky, 2 celé vajíčka, 1 kocka droždia /kvasníc/, 2 dcl mlieka,
                        2  dcl vody, 3 PL cukru, 1 vanilkový cukor, 1 dcl oleja, ½ osminky masla, 2 ČL
                        soli, citrónová kôra.

               Z vlažného mlieka, cukru a droždia urobíme kvások. Múku preosejeme, pridáme kvások +
               ostatné prísady a vypracujeme cesto. Necháme vykysnúť na teplom mieste, prekryté utierkou.
               Vykysnuté vyvaľkáme na pomúčenej doske, vykrajujeme stredne veľké kolieska /alebo iba
               krájame nožom štvorce/ plníme pripravenou plnkou – mak, orechy, lekvár, tvaroh. Dávame na
               plech mierne od seba, potierame olejom a pečieme pri 180 st.
                                                          - 9 -
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16