Page 8 - Kuchárka II.
P. 8

Aj keď je príprava na šípkové výtvory zdĺhavá a dosť pracná, oplatí sa, lebo šípky
               dodávajú telu veľa vitamínu C, A, skoro všetky B, Ca, Fe a triesloviny. Majú antioxidačné
               a antikancerózne vlastnosti, vhodne pôsobia na tráviaci trakt, odbúravajú arteriosklerózu
               a pôsobia proti zápalovo. /Sú také zdravé, že možno vyhoja aj rozbité koleno./






               ŠÍPKOVÝ LEKVÁR


                        1 kg šípok , 3-4 dcl vody, 250 g želírovacieho /alebo obyčajného/ cukru

                    Ako ho robím ja:
                    Viem, že najhodnotnejšie šípky sú až po prvých mrazoch. Ale tu v UK by som sa na-
               čakala až do nejakého decembra a preto zbieram, keď sú pekne červené, zrelé. Odkrojím
               stopku a čierny koniec, rozkrojím šípku na polovicu a vyberiem jadierka. Šípky umyjem a
               uvarím do mäkka. Pomixujem, a ešte prepasírujem cez sitko. Do vzniknutej hustej hmoty
               dám 4 dcl vody, rozmiešam, privediem do varu a pridám želírovací cukor. Varím niekoľko
               minút do požadovanej hustoty. Ešte horúci lekvár nalievam do malých fľašiek, zavíčkujem
               a obrátim hore dnom. Delikatesa.
                    Po prvej várke som sa veľmi nadrapovala svojím úspechom. Prišiel na návštevu Štev-
               ko a tak som mu jednu fľaštičku venovala. Netrpezlivo som čakala na jeho odozvu, ale
               stále nič. Tak som mu napísala na facebook, ako mu chutil lekvár. A odpoveď ma totálne
               zmrazila: No, vieš, je dobrý, ale strašne mi pripomína paradajkový pretlak. Paradajky Šte-
               vo stále nemá rád. Ešte šťastie, že mám viacerých synov a dočkala som sa ohodnotenia,
               lebo by ma zas prešla chuť tento pracný úkon zopakovať.
                    Príprava šípok na pretlak je trošku iná. Šípky očistím a odstránim stopku a čierny ko-
               niec. Varím do zmäknutia a pasírujem. Čistú časť, bez jadierok a štetiniek ešte zmixujem.
               Časť, ktorá ostáva po pasírovaní, znova zalejem vodou, prevarím a pasírujem. Zmiešam
               s časťou mixovanou a s trochou cukru a soli varím do mierneho zahustenia. Dám do fliaš
               a zavíčkujem. Pretlak nie je tak krásne červený a hustý, ale to nie je ani potrebné, lebo
               sa potom ešte ďalej pripravuje.



               MARINÁDA ZO ŠÍPOK


                        ½ PL mletého zázvoru, 100 ml olivového oleja, ½ citróna, 1 štipka chilli korenia,
                        10 guľôčok farebného korenia, 5 guľôčok čierneho korenia, 4 PL šípkovej masy
                        /Ak máme čerstvé šípky tak dve hrste úplne stačia./

               Očistené šípky /alebo šípkovú zmes/ s olivovým olejom a mletým zázvorom rozdrvíme v mixé-
               ri. /Zmes samozrejme už nemusíme mixovať/. Korenie zomelieme na hrubo a pridáme k mase.
               Kuracie prsia naklepeme, pokvapkáme citrónom a natrieme z oboch strán marinádou. Treba
               nechať odležať najmenej hodinu. Sprudka opečieme na oleji a pred koncom dáme pod mäso
               trošku masla. Osoliť podľa chuti.










                                                          - 6 -
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13