Page 8 - Kuchárka II.
P. 8
Aj keď je príprava na šípkové výtvory zdĺhavá a dosť pracná, oplatí sa, lebo šípky
dodávajú telu veľa vitamínu C, A, skoro všetky B, Ca, Fe a triesloviny. Majú antioxidačné
a antikancerózne vlastnosti, vhodne pôsobia na tráviaci trakt, odbúravajú arteriosklerózu
a pôsobia proti zápalovo. /Sú také zdravé, že možno vyhoja aj rozbité koleno./
ŠÍPKOVÝ LEKVÁR
1 kg šípok , 3-4 dcl vody, 250 g želírovacieho /alebo obyčajného/ cukru
Ako ho robím ja:
Viem, že najhodnotnejšie šípky sú až po prvých mrazoch. Ale tu v UK by som sa na-
čakala až do nejakého decembra a preto zbieram, keď sú pekne červené, zrelé. Odkrojím
stopku a čierny koniec, rozkrojím šípku na polovicu a vyberiem jadierka. Šípky umyjem a
uvarím do mäkka. Pomixujem, a ešte prepasírujem cez sitko. Do vzniknutej hustej hmoty
dám 4 dcl vody, rozmiešam, privediem do varu a pridám želírovací cukor. Varím niekoľko
minút do požadovanej hustoty. Ešte horúci lekvár nalievam do malých fľašiek, zavíčkujem
a obrátim hore dnom. Delikatesa.
Po prvej várke som sa veľmi nadrapovala svojím úspechom. Prišiel na návštevu Štev-
ko a tak som mu jednu fľaštičku venovala. Netrpezlivo som čakala na jeho odozvu, ale
stále nič. Tak som mu napísala na facebook, ako mu chutil lekvár. A odpoveď ma totálne
zmrazila: No, vieš, je dobrý, ale strašne mi pripomína paradajkový pretlak. Paradajky Šte-
vo stále nemá rád. Ešte šťastie, že mám viacerých synov a dočkala som sa ohodnotenia,
lebo by ma zas prešla chuť tento pracný úkon zopakovať.
Príprava šípok na pretlak je trošku iná. Šípky očistím a odstránim stopku a čierny ko-
niec. Varím do zmäknutia a pasírujem. Čistú časť, bez jadierok a štetiniek ešte zmixujem.
Časť, ktorá ostáva po pasírovaní, znova zalejem vodou, prevarím a pasírujem. Zmiešam
s časťou mixovanou a s trochou cukru a soli varím do mierneho zahustenia. Dám do fliaš
a zavíčkujem. Pretlak nie je tak krásne červený a hustý, ale to nie je ani potrebné, lebo
sa potom ešte ďalej pripravuje.
MARINÁDA ZO ŠÍPOK
½ PL mletého zázvoru, 100 ml olivového oleja, ½ citróna, 1 štipka chilli korenia,
10 guľôčok farebného korenia, 5 guľôčok čierneho korenia, 4 PL šípkovej masy
/Ak máme čerstvé šípky tak dve hrste úplne stačia./
Očistené šípky /alebo šípkovú zmes/ s olivovým olejom a mletým zázvorom rozdrvíme v mixé-
ri. /Zmes samozrejme už nemusíme mixovať/. Korenie zomelieme na hrubo a pridáme k mase.
Kuracie prsia naklepeme, pokvapkáme citrónom a natrieme z oboch strán marinádou. Treba
nechať odležať najmenej hodinu. Sprudka opečieme na oleji a pred koncom dáme pod mäso
trošku masla. Osoliť podľa chuti.
- 6 -