Page 10 - Kuchárka II.
P. 10
Keď droždie vypláva, premiešame ho lyžičkou a znova necháme vyplávať /dvojité
kvasenie/. Do misky osejeme múku /preosiata je vzdušnejšia a možno aj čistejšia/, pri-
dáme soľ a kvások. Pomocou šľahača, alebo rukou vypracujeme pomerne tuhé cesto.
Rožky nakrájame na drobné kocôčky, mne sa osvedčilo ich aj trošku nasucho opražiť, a
zapracujeme ich jemne do cesta. Cesto necháme v miske kysnúť, aby zdvojnásobilo svoj
objem. Potom vytvarujeme z tohoto množstva 2 podlhovasté šišky a ešte ich necháme
chvíľu podkysnúť. Zatiaľ pripravíme parák, alebo väčší hrniec s upevnenou utierkou a ne-
jakú kovovú misku dostatočne hlbokú na prekrytie. Knedle uložíme tak, aby mali možnosť
nabrať objem. Radšej robiť po jednej, lebo sa môže stať, že jedna krásne napuchne a dru-
há pre nedostatok miesta je neduživá a nechutná. Paríme asi 20 min. Potom pichneme
do nej špajchlou, či sa cesto nelepí. Ak nie, vyberieme na plech/! vyberáme širokým a
plochým inštrumentom, aby sa nám nezlomila!/ Jemne ich z oboch strán ponatierame
olejom a poprepichujeme ostrým špáradlom.
Teraz zväčša sa používa ostrý nôž na krájanie, ale ja, starý konzervatívec, domácu
knedľu krájam ako moja mama - nitkou.
BUCHTY NA PARE
0,5 kg polohrubej múky, 1 vajce, 100 g roztopeného masla, štipka soli, 3 dcl
vlažného mlieka.
Kvások: ½ balíčka droždia, 1 dcl mlieka, 2 PL cukru
Plnka: slivkový lekvár, alebo hocijaký tuhší džem, ovocie, zaváranina, nutela,
tvaroh
Do vlažného mlieka dáme rozdrobené droždie + cukor a trošku poprášime múkou. Múku preo-
sejeme, pridáme vajce, soľ, kvások a po troške roztopené maslo. Cesto vypracujeme a nechá-
me cca ¾ hod. kysnúť. Aj keď sa nám bude zdať redšie, netreba pridávať múku, len cesto dať
na pomúčenú dosku a vyvaľkať asi na 1 cm. Pokrájať na štvorce a plniť pripravenou náplňou.
Stočiť a vytvarovať guľku, dobre pomúčiť a nechať znova kysnúť. Stačí ten čas, kým vytvaruje-
me všetky buchty. Začneme pariť najprv tie, ktoré sme vytvarovali prvé. Naraz robiť len toľko,
aby sa navzájom nedotýkali. Nechať pariť prikryté hlbokou miskou cca 8-10 min.
Minule som náhodne natrafila na internete na recept, kde si gazdinka pochvaľovala
svoj nápad nerobiť buchty, ale roztiahnuť cesto do veľkého obdĺžnika, naukladať naň
kúsky čokolády, potrieť tuhým lekvárom, zarolovať a dať pariť ako knedľu. Po vyhotovení
tiež krájať ako knedľu a servírovať kúsky. No, vyzerá to zaujímavo, ale mne sa rozhodne
ľahšie vyberajú menšie buchty, ako veľká šiška.
Hotové buchty polejeme roztopeným maslom a posypeme posýpkou podľa vlastnej
chuti /mak, orechy, škorica, kakao, cukor/. V našej rodine sa ku nim často podávajú
ovocné omáčky.
KLASICKÁ MAMINA OMÁČKA z domáceho slivkového lekváru
Domáci slivkový lekvár, troška mlieka na rozriedenie, cukor.
Na miernom ohni sa rozriedi tuhý slivkový lekvár troškou mlieka do požadovanej hustoty. Pri-
cukríme podľa vlastnej chuti. Buchty polievame ešte teplou omáčkou.
- 8 -