Page 10 - Kuchárka II.
P. 10

Keď droždie vypláva, premiešame ho lyžičkou a znova necháme vyplávať /dvojité
               kvasenie/. Do misky osejeme múku /preosiata je vzdušnejšia a možno aj čistejšia/, pri-
               dáme soľ a kvások. Pomocou šľahača, alebo rukou vypracujeme pomerne tuhé cesto.
               Rožky nakrájame na drobné kocôčky, mne sa osvedčilo ich aj trošku nasucho opražiť, a
               zapracujeme ich jemne do cesta. Cesto necháme v miske kysnúť, aby zdvojnásobilo svoj
               objem. Potom vytvarujeme z tohoto množstva 2 podlhovasté šišky a ešte ich necháme
               chvíľu podkysnúť. Zatiaľ pripravíme parák, alebo väčší hrniec s upevnenou utierkou a ne-
               jakú kovovú misku dostatočne hlbokú na prekrytie. Knedle uložíme tak, aby mali možnosť
               nabrať objem. Radšej robiť po jednej, lebo sa môže stať, že jedna krásne napuchne a dru-
               há pre nedostatok miesta je neduživá a nechutná. Paríme asi 20 min. Potom pichneme
               do nej špajchlou, či sa cesto nelepí. Ak nie, vyberieme na plech/! vyberáme širokým a
               plochým inštrumentom, aby sa nám nezlomila!/ Jemne ich z oboch strán ponatierame
               olejom a poprepichujeme ostrým špáradlom.


                     Teraz zväčša sa používa ostrý nôž na krájanie, ale ja, starý konzervatívec, domácu
               knedľu krájam ako moja mama - nitkou.





               BUCHTY NA PARE


                        0,5 kg polohrubej múky, 1 vajce, 100 g roztopeného masla, štipka soli, 3 dcl
                        vlažného mlieka.
                        Kvások: ½ balíčka droždia, 1 dcl mlieka, 2 PL cukru
                        Plnka: slivkový lekvár, alebo hocijaký tuhší džem, ovocie, zaváranina, nutela,
                        tvaroh

               Do vlažného mlieka dáme rozdrobené droždie + cukor a trošku poprášime múkou. Múku preo-
               sejeme, pridáme vajce, soľ, kvások a po troške roztopené maslo. Cesto vypracujeme a nechá-
               me cca ¾ hod. kysnúť. Aj keď sa nám bude zdať redšie, netreba pridávať múku, len cesto dať
               na pomúčenú dosku a vyvaľkať asi na 1 cm. Pokrájať na štvorce a plniť pripravenou náplňou.
               Stočiť a vytvarovať guľku, dobre pomúčiť a nechať znova kysnúť. Stačí ten čas, kým vytvaruje-
               me všetky buchty. Začneme pariť najprv tie, ktoré sme vytvarovali prvé. Naraz robiť len toľko,
               aby sa navzájom nedotýkali. Nechať pariť prikryté hlbokou miskou cca 8-10 min.


                    Minule som náhodne natrafila na internete na recept, kde si gazdinka pochvaľovala
               svoj  nápad  nerobiť  buchty,  ale  roztiahnuť  cesto  do  veľkého  obdĺžnika,  naukladať  naň
               kúsky čokolády, potrieť tuhým lekvárom, zarolovať a dať pariť ako knedľu. Po vyhotovení
               tiež krájať ako knedľu a servírovať kúsky. No, vyzerá to zaujímavo, ale mne sa rozhodne
               ľahšie vyberajú menšie buchty, ako veľká šiška.
                    Hotové buchty polejeme roztopeným maslom a posypeme posýpkou podľa vlastnej
               chuti /mak, orechy, škorica, kakao, cukor/. V našej rodine sa ku nim často podávajú
               ovocné omáčky.



               KLASICKÁ MAMINA OMÁČKA z domáceho slivkového lekváru


                        Domáci slivkový lekvár, troška mlieka na rozriedenie, cukor.
               Na miernom ohni sa rozriedi tuhý slivkový lekvár troškou mlieka do požadovanej hustoty. Pri-
               cukríme podľa vlastnej chuti. Buchty polievame ešte teplou omáčkou.
                                                          - 8 -
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15