Page 7 - Kuchárka II.
P. 7
Podávame ako prílohu ku dusenej zelenine, alebo k dusenému mäsu. Výborné. Je
však pravda, že naše deti zelená farba rolády mierne odpudzuje.
ŠPENÁTOVÁ ROLÁDA 2.
lístkové cesto, špenát, 1 biely jogurt, 2 PL majonézy, 4 strúčiky cesnaku, fareb-
né korenie, soľ p. p. nastrúhaný syr, plátkový syr, šunka, kápia
Plnka: Do bieleho jogurtu pridáme majonézu, strúhaný syr, prelisovaný cesnak,
soľ, korenie, špenát.
Lístkové cesto vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika na hrúbku cca 0,5 cm. Plát potrieme plnkou a na
ňu ukladáme plátky šunky, jemne potrieme plnkou a kladieme plátkový syr, šunku, ak robíme
z listového špenátu, tak listy prevrieme vo vriacej vode a pokrájame na hrubšie časti. Tie kla-
dieme na syr a znova dáme plnku a šunku. Na koniec dávame kápiu, aby bola roláda pekne
farebná. Stočíme, potrieme olejom /alebo vajcom/. Pečieme v rúre do zlatista pri 180 st cca
7-10 min. Podávame teplé ako samostatné jedlo obložené dusenou zeleninou.
ŠPENÁTOVÉ HALUŠKY SO SYROM
kocka špenátu, roztierateľný syr /dobrý je aj slanší plesnivý syr/ polohrubá
múka, 1 vajce, soľ p. p.
Dám jednu kocku mrazeného špenátu, 1 vajce a toľko polohrubej múky, aby bolo cesto stred-
ne husté. Solím podľa toho, aký mám syr, ak je slaný, tak iba na špic noža. Zmiešam a hádžem
halušky cez sitko do vriacej vody. Po vyplávaní scedím do misy a rozmiešam so syrom. Na
tanieri ešte prizdobím strúhaným syrom.
Je to rýchle, zdravé a chutné jedlo.
NIE SÚ ŠÍPKY AKO ŠÍPKY
Počas môjho manželstva som iba niekoľkokrát robila šípkový lekvár. Obdivovala
som mamu Otinku, ktorá ho robievala temer každý rok. Ušlo sa nám z neho taká 2 dcl
fľaštička, ktorú naša rodina skonzumovala počas raňajok. Vždy som sa zastrájala, že keď
budem dôchodkyňa a budem mať more času /cha-chá/ budem ten lekvár robiť. Dôchod-
ku som sa síce dočkala, ale času stále akosi nebolo, ba aj tie šípky, akoby sa vyparili.
/To preto, že som do prírody prestala skoro celkom chodiť – chýbal mi môj muž, ktorý
bol mojou hnacou silou/. No, ale tu v Anglicku som natrafila na svojho potomka, ktorý
akoby vypadol povahou svojmu otcovi z oka a ani som sa nenazdala a „dobrovoľne“ som
začala chodiť na pomerne dlhé prechádzky. Zistila som, že svet je krásny, príroda plná
prekvapenia a znova som objavila radosť zo zbierania černíc a šípok. Chodila som vyzbro-
jená synovou „ľadvinkou“ a naplnenú som ju vždy s hrdosťou vysýpala do misy. Podarilo
sa mi nasušiť trošku na čaj, ale splnila som si aj dávny sen a začala som pripravovať šípky
na lekvár a niekoľko fliaš aj na pretlak, z ktorého sa dá urobiť od studenej polievky, cez
omáčky, marinády všetko.
- 5 -