Page 7 - Kuchárka II.
P. 7

Podávame ako prílohu ku dusenej zelenine, alebo k dusenému mäsu. Výborné. Je
               však pravda, že naše deti zelená farba rolády mierne odpudzuje.





               ŠPENÁTOVÁ ROLÁDA 2.


                        lístkové cesto, špenát, 1 biely jogurt, 2 PL majonézy, 4 strúčiky cesnaku, fareb-
                        né korenie, soľ p. p. nastrúhaný syr, plátkový syr, šunka, kápia

                        Plnka: Do bieleho jogurtu pridáme majonézu, strúhaný syr, prelisovaný cesnak,
                        soľ, korenie, špenát.

               Lístkové cesto vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika na hrúbku cca 0,5 cm. Plát potrieme plnkou a na
               ňu ukladáme plátky šunky, jemne potrieme plnkou a kladieme plátkový syr, šunku, ak robíme
               z listového špenátu, tak listy prevrieme vo vriacej vode a pokrájame na hrubšie časti. Tie kla-
               dieme na syr a znova dáme plnku a šunku. Na koniec dávame kápiu, aby bola roláda pekne
               farebná. Stočíme, potrieme olejom /alebo vajcom/. Pečieme v rúre do zlatista pri 180 st cca
               7-10 min. Podávame teplé ako samostatné jedlo obložené dusenou zeleninou.



               ŠPENÁTOVÉ HALUŠKY SO SYROM


                        kocka  špenátu,  roztierateľný  syr  /dobrý  je  aj  slanší  plesnivý  syr/  polohrubá
                        múka, 1 vajce, soľ p. p.


               Dám jednu kocku mrazeného špenátu, 1 vajce a toľko polohrubej múky, aby bolo cesto stred-
               ne husté. Solím podľa toho, aký mám syr, ak je slaný, tak iba na špic noža. Zmiešam a hádžem
               halušky cez sitko do vriacej vody. Po vyplávaní scedím do misy a rozmiešam so syrom. Na
               tanieri ešte prizdobím strúhaným syrom.
                    Je to rýchle, zdravé a chutné jedlo.





                                           NIE SÚ ŠÍPKY AKO ŠÍPKY


                    Počas  môjho  manželstva  som  iba  niekoľkokrát  robila  šípkový  lekvár.  Obdivovala
               som mamu Otinku, ktorá ho robievala temer každý rok. Ušlo sa nám z neho taká 2 dcl
               fľaštička, ktorú naša rodina skonzumovala počas raňajok. Vždy som sa zastrájala, že keď
               budem dôchodkyňa a budem mať more času /cha-chá/ budem ten lekvár robiť. Dôchod-
               ku som sa síce dočkala, ale času stále akosi nebolo, ba aj tie šípky, akoby sa vyparili.
               /To preto, že som do prírody prestala skoro celkom chodiť – chýbal mi môj muž, ktorý
               bol mojou hnacou silou/. No, ale tu v Anglicku som natrafila na svojho potomka, ktorý
               akoby vypadol povahou svojmu otcovi z oka a ani som sa nenazdala a „dobrovoľne“ som
               začala chodiť na pomerne dlhé prechádzky. Zistila som, že svet je krásny, príroda plná
               prekvapenia a znova som objavila radosť zo zbierania černíc a šípok. Chodila som vyzbro-
               jená synovou „ľadvinkou“ a naplnenú som ju vždy s hrdosťou vysýpala do misy. Podarilo
               sa mi nasušiť trošku na čaj, ale splnila som si aj dávny sen a začala som pripravovať šípky
               na lekvár a niekoľko fliaš aj na pretlak, z ktorého sa dá urobiť od studenej polievky, cez
               omáčky, marinády všetko.
                                                          - 5 -
   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12