Page 12 - Kucharka III.
P. 12
Zapekané hrušky so syrom – Baked pears with cheese
Tento recept je určený pre tých, ktorí majú radi nové a menej známe chute.
Hrušky dobre umyjeme a nakrájame na štvrtky. Do Jenskej misy /alebo do zapekacej misky/
naukladáme hrušky, pokvapkáme ich citrónovou šťavou a na ne navrstvíme časť balíčka syru Niva. Na
syr navrstvíme ďalšie hrušky, pokvapkáme citrónom a zakryjeme zbytkom syra, ktorý ochutíme
kokosovým olejom. Ak nemáme kokosový olej, môžeme použiť čistý panenský olivový olej. Pečieme
v rozohriatej rúre na 180 st C 7 - 10 min. Je to chutné, zdravé a zaujímavé jedlo.
Nepečená piškótová rýchlovka – Unbaked Sponge quickie
/Tento recept aj s názvom som našla na internete a keďže sa trošku podobá môjmu “ruskému punču”,
tak som si ho vyskúšala, je dobrý a ozaj rýchly./
250 gr okrúhlych piškót naukladáme do misy. Urobíme vanilkový krém z 1 kyslej smotany, ochutenej
1 balíčkom vanilkového cukru a 1 PL kryštálového cukru. Krémom zakryjeme piškóty tak, aby mali
šancu ním nasiaknuť. Na vanilkový krém naukladáme ďalšiu vrstvu piškót a drobného ovocia -
maliny, čučoriedky, černice, jahody /čo doma máme/ a znova prekryjeme kakaovým krémom. Ten si
pripravíme z 1 kyslej smotany, do ktorej pridáme 1 PL kakaa a 2 PL kryštálového cukru. Povrch ešte
jemne posypeme kakaovým práškom. Dáme na 3 hodiny do chladničky a môžeme podávať.
Škoricové pečené jablká – Baked apples with cinnamon
Niekedy sa nám žiada niečo dobrého chrumkať. Keď už, tak si dajme niečo zdravé a chutné.
Dobre umyté jablká nakrájame na kolieska, potrieme citrónovou šťavou a obalíme v škorici /kto má
rád viac sladké, tak obalí v škoricovom cukre/. Jablká poukladáme na plech vystlaný papierom na
pečenie. Rúru pripravíme na 180 st C a jablká upečieme. Sú výborné podávané samostatne, ale je
zaujímavá chuť spolu s bielym jogurtom.
N I E Č O O P O L I E V K A C H /S O U P S/ – something about soups
Jesť polievky, alebo nejesť? To je otázka! Kedysi sa toľko ľudia nezaoberali zdravou výživou a každý
bol rád, keď mal dostatok jedla a nemusel hladovať. Polievka patrila medzi dôležité pokrmy, lebo:
1, zasýtila /aj sa hovorilo, že polievka drží paholka/, 2, dodala telu tekutinu - vodu /dopĺňala pitný
režim/, 3, pripravila žalúdok na spracovanie potravy, 4, v zime zahriala, v lete ochladila atď. Nezdá
sa mi prijateľný dnešný argument, že sa polievkou dodávajú telu zbytočné kalórie. Veď zelenina,
chudé mäso, ovocie a voda sú základom temer všetkých polievok a veľakrát je polievka i hlavným
jedlom. Môj názor je, že VŠETKÉHO S MIEROU.
My sa však držíme našej koncepcie a hľadáme polievky zdravé, chutné a rýchlo pripraviteľné.
- 10 -