Page 12 - Kucharka III.
P. 12

Zapekané hrušky so syrom – Baked pears with cheese

               Tento recept je určený pre tých, ktorí majú radi nové a menej známe chute.

               Hrušky dobre umyjeme a nakrájame na štvrtky. Do Jenskej misy /alebo do zapekacej misky/
               naukladáme hrušky, pokvapkáme ich citrónovou šťavou a na ne navrstvíme časť balíčka syru Niva. Na
               syr navrstvíme ďalšie hrušky, pokvapkáme citrónom a zakryjeme zbytkom syra, ktorý ochutíme
               kokosovým olejom. Ak nemáme kokosový olej, môžeme použiť čistý panenský olivový olej. Pečieme
               v rozohriatej rúre na 180 st C 7 - 10 min. Je to chutné, zdravé a zaujímavé jedlo.




               Nepečená piškótová rýchlovka – Unbaked Sponge quickie

                /Tento recept aj s názvom som našla na internete a keďže sa trošku podobá môjmu “ruskému punču”,
               tak som si ho vyskúšala, je dobrý a ozaj rýchly./

               250 gr okrúhlych piškót naukladáme do misy. Urobíme vanilkový krém z 1 kyslej smotany, ochutenej
               1 balíčkom vanilkového cukru a 1 PL kryštálového cukru. Krémom zakryjeme piškóty tak, aby mali
               šancu ním nasiaknuť. Na vanilkový krém naukladáme ďalšiu vrstvu piškót a drobného ovocia -
               maliny, čučoriedky, černice, jahody /čo doma máme/ a znova prekryjeme kakaovým krémom. Ten si
               pripravíme z 1 kyslej smotany, do ktorej pridáme 1 PL kakaa a 2 PL kryštálového cukru. Povrch ešte
               jemne posypeme kakaovým práškom. Dáme na 3 hodiny do chladničky a môžeme podávať.




               Škoricové pečené jablká – Baked apples with cinnamon

               Niekedy sa nám žiada niečo dobrého chrumkať. Keď už, tak si dajme niečo zdravé a chutné.


               Dobre umyté jablká nakrájame na kolieska, potrieme citrónovou šťavou a obalíme v škorici /kto má
               rád viac sladké, tak obalí v škoricovom cukre/. Jablká poukladáme na plech vystlaný papierom na
               pečenie. Rúru pripravíme na 180 st C a jablká upečieme. Sú výborné podávané samostatne, ale je
               zaujímavá chuť spolu s bielym jogurtom.







               N I E Č O  O  P O L I E V K A C H  /S O U P S/ – something about soups

               Jesť polievky, alebo nejesť? To je otázka! Kedysi sa toľko ľudia nezaoberali zdravou výživou a každý
               bol rád, keď mal dostatok jedla a nemusel hladovať. Polievka patrila medzi dôležité pokrmy, lebo:

               1, zasýtila /aj sa hovorilo, že polievka drží paholka/, 2, dodala telu tekutinu - vodu /dopĺňala pitný
               režim/, 3, pripravila žalúdok na spracovanie potravy, 4, v zime zahriala, v lete ochladila atď. Nezdá
               sa mi prijateľný dnešný argument, že sa polievkou dodávajú telu zbytočné kalórie. Veď zelenina,
               chudé mäso, ovocie a voda sú základom temer všetkých polievok a veľakrát je polievka i hlavným
               jedlom. Môj názor je, že VŠETKÉHO S MIEROU.

               My sa však držíme našej koncepcie a hľadáme polievky zdravé, chutné a rýchlo pripraviteľné.





                                                           - 10 -
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17