Page 40 - Kucharka IV.
P. 40
Z domácej sliepky varenej v slepačej polievke môžeme pripraviť veľmi chutný druhý hlavný chod,
keď ju ešte upečieme podľa dole uvedeného receptu.
Originál židovské macesové knedličky do polievky – Goldene joich
Ingrediencie: 150 g Maces rozdrvený, 3 ks vajce, 3 PL masť husacia, 120 ml
slepačí vývar /nie bujón/, podľa chuti soľ, štipka muškátový kvet mletý (alebo
podľa chuti mleté čierne korenie), 2 - 3 štipky zázvor mletý, slepačí vývar na
varenie knedličiek odliaty zvlášť
Postup:
1. Maces nalámeme na menšie kusy a nadrvíme ho pomocou valčeka na cesto. Nadrvený
maces vložíme do misy. Okoreníme ho muškátovým kvetom, štipkou mletého čierneho ko-
renia alebo mletým zázvorom. V slepačom vývare rozšľaháme vajcia a prilejeme k macesu.
Osolíme podľa chuti, premiešame a necháme 1 hodinu stáť.
2. Ak je masa príliš riedka pridáme ešte nadrvený maces, ak je naopak príliš hustá, nariedime
ju podľa potreby trochou slepačieho vývaru tak, aby sa zo vzniknutého cesta dali formovať
knedličky, ktoré majú byť o čosi väčšie ako vlašský orech. Väčšie už nie, lebo varením značne
zväčšia svoj objem. Správne cesto na knedličky nesmie byť príliš husté, lebo uvarené knedlič-
ky by boli tvrdé a nesmie byť ani riedke, lebo knedličky by sa počas varenia rozpadali.
3. Knedličky varíme v slepačom vývare pod pokrievkou 10 minút miernym varom. Počas va-
renia neodkrývať a nenakúkať do hrnca. Hotové knedličky vkladáme priamo do polievky alebo
ich servírujeme zvlášť na mise a každý si naberie sám podľa chuti. Knedličky sa dajú uvariť aj
v osolenej vode, ale potom ich robíme väčšie a servírujeme ich ako prílohu k jedlám na šťave.
Pečená domáca sliepka varená v slepačej polievke:
Z domácej sliepky varenej v slepačej polievke môžeme pripraviť veľmi chutný druhý hlavný chod,
keď ju ešte upečieme.
Ingrediencie: 2000 gramov domácej sliepky, 200 gramov čerstvého masla, do-
máci slepačí vývar podľa potreby
Postup:
Domácu sliepku pripravíme na varenie a uvaríme podľa receptu na predchádzajúcej strane.
Takmer uvarenú sliepku vyberieme z polievky, podlejeme trochou domáceho slepačieho výva-
ru a na vrch sliepky pokladieme plátky masla. Vložíme do rúry a pečieme pri teplote 180 st. C
asi 30 minút, kým kožtička na povrchu je krásne vypečená do červeno-hneda a do chrumkava.
Vyberieme upečenú sliepku na dosku, necháme asi 20 minút odpočinúť pod alobalom a po-
krájame na porcie. Porcie upečenej sliepky servírujeme s dusenou hráškovou ryžou alebo so
zemiakmi pečenými na masle a podávame s jemným zeleným šalátom.
Najprv uvarená a potom upečená domáca sliepka je neskutočnou pochúťkou na sviatočnom stole
a umožní nám kompletný sviatočný obed z domácej sliepky, ktorej sa žiadna kupovaná z obchodu
nikdy nevyrovná.
- 38 -