Page 38 - Kucharka IV.
P. 38

Čarovná rozprávková torta:


                        Ingrediencie:
                        Cesto: 4 vajcia, 3 PL kryštálový cukor, 2 PL hladkej múky, 2 PL kakaa
                        Krém: 500 g šľahačky /2 šľahačky/, 2 PL kryštálového cukru, 1 PL kakaa


               Postup: Večer zmiešame šľahačku s cukrom a kakaom a krátko povaríme. Necháme vychlad-
               núť a na noc vložíme do chladničky. Na druhý deň z bielok ušľaháme tuhý sneh a postupne
               za stáleho miešania pridáme žĺtky, cukor, múku s ½ PDP a kakao. Premiešame, vložíme do
               tortovej formy a pečieme pri 180 st. C 25 - 30 minút. Studený krém vyšľaháme, rozotrieme na
               tortu a ozdobíme hoblinkami čokolády.




                    Aby sme deťom neprisúdili iba sladkosti spomeniem čo obľubovali moje vnučky.



               Mrkvový krém /polievka/



                        Ingrediencie:  5 až 6 väčších mrkiev, 1 PL masla, 1 zemiak, môže a nemusí byť
                        1 - 2 PL smotany na varenie.


               Postup  jednoduchý:  Mrkvu  a  zemiak  očistíme,  pokrájame  na  hrubšie  kolieska,  dáme  do
               hrnca s maslom a začneme variť. Za stáleho miešania necháme zeleninu pustiť šťavu a farbu,
               /3 - 4 minúty/, podlejeme vodou toľko, aby bola zelenina zaliata, osolíme a zakrytú necháme
               zmäknúť. Tyčovým mixérom vymixujeme do hladka, doplníme vodou /ak máme vývar zeleni-
               nový alebo mäsový môžeme použiť./ Premiešame a privedieme do varu. Na dochutenie mô-
               žeme buď dať ešte trošku masla alebo smotany.
               Ku mrkvovému krému sa hodí vaječný svítok, ktorý urobíme z jedného vajca, soli, 1 lyžice
               múky, ja dávam za lyžicu strúhanky a lyžicu bublinkovej vody. Na omastenej palacinkárni ope-
               čiem dobre roztrepanú zmes z obidvoch strán. Pokrájam na malé kúsky a rozdelím priamo na
               taniere.



               Ďalšia pochúťka sú Lazane – Lasagne:


                        Ingrediencie: Hotová, alebo doma robená Bešamelová omáčka, 1 balenie hoto-
                        vých bezvaječných plátkov cestoviny, 500 g mletého mäsa /kuracie, bravčové,
                        hovädzie/, ½ l paradajkového pretlaku, 3 - 4 čerstvé paradajky, cibuľa, 2 - 3 strú-
                        čiky cesnaku, soľ, sušená bazalka, čierne korenie, sladká paprika 1 - 2 ČL, 1 ČL
                        cukor, syr strúhaný, plátková mozarella,


               Postup: Na panvici osmažíme cibuľu a nakrájané paradajky. Pridáme a krátko urestujeme
               mleté mäso tak, aby zhnedlo. Posypeme paprikou, osolíme, okoreníme a prilejeme paradajko-
               vý pretlak, ocukríme, krátko povaríme. Nakoniec pridáme za ČL sušenej bazalky. Pripravíme
               zapekaciu misku /plech/. Plátky lazaní môžeme /a nemusíme/ nakrátko namočiť do studenej
               vody, aby sa s nimi lepšie pracovalo. Dno misky prekryjeme plátkami a na ne navrstvíme

                                                          - 36 -
   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43