Page 38 - Kucharka IV.
P. 38
Čarovná rozprávková torta:
Ingrediencie:
Cesto: 4 vajcia, 3 PL kryštálový cukor, 2 PL hladkej múky, 2 PL kakaa
Krém: 500 g šľahačky /2 šľahačky/, 2 PL kryštálového cukru, 1 PL kakaa
Postup: Večer zmiešame šľahačku s cukrom a kakaom a krátko povaríme. Necháme vychlad-
núť a na noc vložíme do chladničky. Na druhý deň z bielok ušľaháme tuhý sneh a postupne
za stáleho miešania pridáme žĺtky, cukor, múku s ½ PDP a kakao. Premiešame, vložíme do
tortovej formy a pečieme pri 180 st. C 25 - 30 minút. Studený krém vyšľaháme, rozotrieme na
tortu a ozdobíme hoblinkami čokolády.
Aby sme deťom neprisúdili iba sladkosti spomeniem čo obľubovali moje vnučky.
Mrkvový krém /polievka/
Ingrediencie: 5 až 6 väčších mrkiev, 1 PL masla, 1 zemiak, môže a nemusí byť
1 - 2 PL smotany na varenie.
Postup jednoduchý: Mrkvu a zemiak očistíme, pokrájame na hrubšie kolieska, dáme do
hrnca s maslom a začneme variť. Za stáleho miešania necháme zeleninu pustiť šťavu a farbu,
/3 - 4 minúty/, podlejeme vodou toľko, aby bola zelenina zaliata, osolíme a zakrytú necháme
zmäknúť. Tyčovým mixérom vymixujeme do hladka, doplníme vodou /ak máme vývar zeleni-
nový alebo mäsový môžeme použiť./ Premiešame a privedieme do varu. Na dochutenie mô-
žeme buď dať ešte trošku masla alebo smotany.
Ku mrkvovému krému sa hodí vaječný svítok, ktorý urobíme z jedného vajca, soli, 1 lyžice
múky, ja dávam za lyžicu strúhanky a lyžicu bublinkovej vody. Na omastenej palacinkárni ope-
čiem dobre roztrepanú zmes z obidvoch strán. Pokrájam na malé kúsky a rozdelím priamo na
taniere.
Ďalšia pochúťka sú Lazane – Lasagne:
Ingrediencie: Hotová, alebo doma robená Bešamelová omáčka, 1 balenie hoto-
vých bezvaječných plátkov cestoviny, 500 g mletého mäsa /kuracie, bravčové,
hovädzie/, ½ l paradajkového pretlaku, 3 - 4 čerstvé paradajky, cibuľa, 2 - 3 strú-
čiky cesnaku, soľ, sušená bazalka, čierne korenie, sladká paprika 1 - 2 ČL, 1 ČL
cukor, syr strúhaný, plátková mozarella,
Postup: Na panvici osmažíme cibuľu a nakrájané paradajky. Pridáme a krátko urestujeme
mleté mäso tak, aby zhnedlo. Posypeme paprikou, osolíme, okoreníme a prilejeme paradajko-
vý pretlak, ocukríme, krátko povaríme. Nakoniec pridáme za ČL sušenej bazalky. Pripravíme
zapekaciu misku /plech/. Plátky lazaní môžeme /a nemusíme/ nakrátko namočiť do studenej
vody, aby sa s nimi lepšie pracovalo. Dno misky prekryjeme plátkami a na ne navrstvíme
- 36 -