Page 35 - Kucharka IV.
P. 35
Postup: Vajcia a cukor vymiešame do peny a pridáme sypké prísady. Nalejeme na plech
s papierom na pečenie a dáme piecť na 180 st. C približne na 20 - 25 minút. Po vybratí z rúry
ešte na horúci lyžicou kropíme povrch mliekom zmiešaným s kávou. Necháme vychladnúť.
Zatiaľ si roztopíme postupne všetky tri druhy čokolády a ušľaháme tuhé šľahačky. Do nich
zapracujeme čokolády /nesmú byť horúce, lebo by topili šľahačku/ a tak nám vzniknú tri dru-
hy krémov /krémy si môžeme vytvoriť podľa vlastnej chuti a nápadu/. Na vychladnutý korpus
veľkou lyžicou robíme kôpky z krémov, striedavo chuťovo i farebne. Dáme na niekoľko hodín
stuhnúť v chladničke, krájame tak, aby sme zachytili všetky chute, ktoré pripomínajú zmrzlino-
vé pochúťky.
Keď niekto povie pečené teplé alebo studené mäso pečené na anglický štýl, výborný rostbíf,
garnáty a všetky druhy rýb pečených na masle, alebo vyprážaných, chutnučký vyprážaný syr,
alebo Obrovský rezeň, čo vám k tomu chýba? Náš Peťo by vyhral v rýchlej odpovedi:
„Remuládová omáčka!“
V podstate nie je to nič neznáme a nepoužívané. Je to studená omáčka, alebo Remuláda =
ochutená majonéza.
Ingrediencie: 2 vajcia, 1 PL citrónovej šťavy, 1 PL ostrejšej horčice, soľ, biele
korenie, 4 PL olivový olej, 1 PL na drobno posekaných kapary, 1 kyslá uhorka,
1 malá cibuľka, estragon, petržlenová vňať a bylinky podľa chuti. Kto má rád
prikvapne Worchester, sójovú šťavu,....
Postup: Do šľahača dáme žĺtka, citrónovú šťavu, horčicu, soľ, korenie a za stáleho šľahania
postupne prilievame olej /veľmi jemným prúdom/. Keď omáčka zhustne vmiešame do nej na
drobno nakrájané kapary, uhorku a cibuľu. Kto má rád pridá Worchester, sójovú šťavu, chilly
a trochu oregana a dosť petržlenovej vňatky. Dochutiť sa dá množstvom pikantných prísad
podľa vlastnej chuti.
Ako robí kotlíkový guláš syn Peter v Kúre:
Najprv pozháňa všetky ingrediencie a to aspoň dva
druhy mäsa – najčastejšie hovädzie a bravčové. Keď chce
urobiť exkluzívny guláš, tak zháňa divinu /najlepšia je jele-
ňacina/. Keď je už všetko pod strechou, zapojí do prípravy
všetkých prítomných. Nakrájajú množstvo cibule. Množstvo
mäsa = množstvo cibule. Na masti v kotlíku smaží cibuľu do
sklovita. Pridá na kocky nakrájanú hovädzinu a dusí ju až
skoro do mäkka spolu s nadrobno pokrájanými zemiakmi,
ktoré majú za úlohu sa celkom rozvariť a tým spolu s cibu-
ľou guláš zahustiť. Nasleduje bravčové mäso a po zatiah-
nutí osolí, okorení a dá 2 - 3 PL červenej papriky a 1 ČL
štipľavej papriky a ak má vloží aj niekoľko bobkových listov,
sušené, alebo čerstvé huby. Podleje vodou. Prikladá pod
kotlík a varí ďalej. Keď začína mäknúť aj bravčové mäso,
- 33 -