Page 35 - Kucharka IV.
P. 35

Postup: Vajcia a cukor vymiešame do peny a pridáme sypké prísady. Nalejeme na plech
               s papierom na pečenie a dáme piecť na 180 st. C približne na 20 - 25 minút. Po vybratí z rúry
               ešte na horúci lyžicou kropíme povrch mliekom zmiešaným s kávou. Necháme vychladnúť.
               Zatiaľ si roztopíme postupne všetky tri druhy čokolády a ušľaháme tuhé šľahačky. Do nich
               zapracujeme čokolády /nesmú byť horúce, lebo by topili šľahačku/ a tak nám vzniknú tri dru-
               hy krémov /krémy si môžeme vytvoriť podľa vlastnej chuti a nápadu/. Na vychladnutý korpus
               veľkou lyžicou robíme kôpky z krémov, striedavo chuťovo i farebne. Dáme na niekoľko hodín
               stuhnúť v chladničke, krájame tak, aby sme zachytili všetky chute, ktoré pripomínajú zmrzlino-
               vé pochúťky.


                    Keď niekto povie pečené teplé alebo studené mäso pečené na anglický štýl, výborný rostbíf,
               garnáty a všetky druhy rýb pečených na masle, alebo vyprážaných, chutnučký vyprážaný syr,
               alebo Obrovský rezeň, čo vám k tomu chýba? Náš Peťo by vyhral v rýchlej odpovedi:

               „Remuládová omáčka!“


                    V podstate nie je to nič neznáme a nepoužívané. Je to studená omáčka, alebo Remuláda =
               ochutená majonéza.


                        Ingrediencie: 2 vajcia, 1 PL citrónovej šťavy, 1 PL ostrejšej horčice, soľ, biele
                        korenie, 4 PL olivový olej, 1 PL na drobno posekaných kapary, 1 kyslá uhorka,
                        1 malá cibuľka, estragon, petržlenová vňať a bylinky podľa chuti. Kto má rád
                        prikvapne Worchester, sójovú šťavu,....


               Postup: Do šľahača dáme žĺtka, citrónovú šťavu, horčicu, soľ, korenie a za stáleho šľahania
               postupne prilievame olej /veľmi jemným prúdom/. Keď omáčka zhustne vmiešame do nej na
               drobno nakrájané kapary, uhorku a cibuľu. Kto má rád pridá Worchester, sójovú šťavu, chilly
               a trochu oregana a dosť petržlenovej vňatky. Dochutiť sa dá množstvom pikantných prísad
               podľa vlastnej chuti.


               Ako robí kotlíkový guláš syn Peter v Kúre:


                    Najprv  pozháňa  všetky  ingrediencie  a  to  aspoň  dva
               druhy mäsa – najčastejšie hovädzie a bravčové. Keď chce
               urobiť exkluzívny guláš, tak zháňa divinu /najlepšia je jele-
               ňacina/. Keď je už všetko pod strechou, zapojí do prípravy
               všetkých prítomných. Nakrájajú množstvo cibule. Množstvo
               mäsa = množstvo cibule. Na masti v kotlíku smaží cibuľu do
               sklovita. Pridá na kocky nakrájanú hovädzinu a dusí ju až
               skoro do mäkka spolu s nadrobno pokrájanými zemiakmi,
               ktoré majú za úlohu sa celkom rozvariť a tým spolu s cibu-
               ľou guláš zahustiť. Nasleduje bravčové mäso a po zatiah-
               nutí osolí, okorení a dá 2 - 3 PL červenej papriky a 1 ČL
               štipľavej papriky a ak má vloží aj niekoľko bobkových listov,
               sušené,  alebo  čerstvé  huby.  Podleje  vodou.  Prikladá  pod
               kotlík a varí ďalej. Keď začína mäknúť aj bravčové mäso,

                                                          - 33 -
   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40