Page 37 - Kucharka IV.
P. 37

dievčatká, neskôr spolužiačky, ktoré v 14-tich rokoch horko oplakali sťahovanie našej rodiny
               do mesta. Môj život sa veľmi zmenil, ale naše priateľstvo tým neutrpelo. Navštevovali sme sa
               navzájom a mali sme podobné osudy. Obe sme si vybrali rovnakú strednú školu, približne v rov-
               nakom veku sme sa vydávali, Božke sa narodili tri dcérky a mne traja synovia. Medzi najmilšie
               spomienky mám uložené moje návštevy v Terchovej u Hanuliakov, kde po pozdrave ako prvé
               bola otázka: „Dáš si čerstvé mliečko s podlisniakmi?“ A už sme šli do maštaľky, kde teta Ľudka
               kravičku podojila, mliečko precedila a ešte také teplé v hrnčeku podala ku rozvoniavajúcim
               chrumkavým podlisniakom. Hoci recept robím rovnako, nikdy už tú chuť a konzistenciu nedo-
               kážem docieliť...


                    Ako robí Čokoládové kocky Boženka Rechtoríková:



               Čokoládové kocky:


                        Ingrediencie: 120 g Hery, 100 g práškový cukor, 1 vanilkový cukor, 4 žĺtka, 2 PL
                        kakaa, sneh zo 4 bielok + 100 g práškového cukru, 150 g hladkej múky s ½ PDP,
                        džem, čokoládová poleva – 80 g Hery + 100 g čokolády na varenie


               Postup: Žĺtka s cukrom vymiešame do peny, pridáme Heru, kakao a miešame znova dohlad-
               ka. Zo štyroch bielok a z cukru vyšľaháme tuhý sneh, ktorý do žĺtkovej zmesi pridávame strie-
               davo po lyžičkách s múkou a jemne premiešame. Na plech s papierom na pečenie rovnomer-
               ne cesto rozvrstvíme a dáme upiecť na 180 st. C cca 35 minút. /Urobíme test so špáradlom,
               ak je suché, máme hotové/. Necháme vychladnúť na plechu, potrieme džemom a polejeme
               čokoládovou polevou. Krájame na kocky a každú môžeme ozdobiť orieškom, lentilkou, alebo
               drobným ovocím. Už mám naň teraz chuť. Je krehké a nepresladené.




                     Bábovky robia staré mamy často svojim vnúčikom, ktorí ako dospelí nostalgicky spomí-
               najú a tak hnevajú svoje manželky vetou: „ Keby si tak vedela upiecť bábovku, ako moja stará
               mama!“




               Bábovka starej mamy Boženky:


               Postup: 4 žĺtka šľaháme s balíčkom vanilkového a 1 H práškového cukru. Za stáleho šľaha-
               nia postupne pridávame 9 PL vody, 9 PL oleja. Zo 4 bielok vyšľaháme tuhý sneh a striedavo
               s 1 H polohrubej múky a ½ balíčkom PDP primiešavame do žĺtkovej zmesi. Bábovkovú formu
               vymastíme maslom a vysypeme orechmi /strúhankou, múkou – výber je na nás/. Naplníme ju
               cca do polovice cestom. Druhú polovicu premiešame s kakaom a nalejeme do formy. Zľahka
               môžeme ihlicou poprepichovať celé cesto, aby sa nám tmavá časť dostala pomedzi svetlú
               a vytvorilo sa mramorovanie.
               Hotovú bábovku posypeme cez sitko práškovým cukrom, Môžeme ju ozdobiť čokoládou, ru-
               movou alebo citrónovou polevou.
               Podobne robí Boženka Bublaninu z toho istého cesta, iba kakao nahradí ovocím a cesto dáva
               na plech. Výborná kombinácia.

                                                          - 35 -
   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42