Page 36 - Kucharka IV.
P. 36
pridá zemiaky nakrájané na kocky, ak má čerstvé papriky a paradajky, alebo fľašku domáceho
leča a doleje vodu do požadovaného množstva. Prikladá pod kotlíkom, aby bola dobrá pahreba.
Ako guláš buble, tak sa vôňa šíri po celej doline. Zníži pahrebu, guláš ochutná, dosolí a hlav-
ne dodá sušenú majoránku za dobrú hrsť a pár zelených mini vetvičiek zo smrčka. Premieša
a veľkou naberačkou nalieva do misiek stravníkom, ktorým už z vône tečú slinky. K tomu kus
čerstvého chleba a hostina je hotová. Niet nad kotlíkový guláš! Dopisujem, kotlík z chaty ne-
známy páchateľ ukradol, tak sa varí vo veľkom hrnci nad ohniskom. Dá sa takto uvarenému
gulášu hovoriť „kotlíkový“?
Z môjho najmladšieho syna sa stáva výborný „pekár“ rôzneho druhu chleba. Keď sa ob-
javí nejaký nový recept, on ako prvý ho vyskúša a kriticky povie: „Ten nemusíš robiť, je príliš
ťažký, ten má v sebe veľa droždia, ten je najlepší z bielej múky atď, atď. Ale tentokrát mi poslal
recept na tortu kráľovnej Alžbety II, ktorú jej pripravuje osobný kuchár – former chef Darren
Mc Grady, Royal chef.
Chocolate biscuit cake:
Ingrediencie: 1 OZ = 1 Unca = 28,4 g 1 Inch = 1 palec = 2,54 cm
4 oz tmavej čokolády, 4 oz granulovaného /kryštálového/ cukru, 4 oz neslaného
masla /unsaltid butter/, 1 vajce, 8 oz čajových sušienok, 4 oz na hrubo podrve-
ných mandlí, ½ ČL masla na vymastenie plechu, 8 oz horkej tmavej čokolády na
povrchovú úpravu, 1 oz čokolády na dekoráciu.
Postup:
1, Ľahko namažte tortovú formu maslom /veľkosť formy je 6 x 2 ½ palcov/ a vložte do nej
pergamen
2, Ručne rozmrvte na hrubo sušienky aj mandle a zmiešajte ich
3, V inej miske miešajte maslo s cukrom dovtedy, pokiaľ zmes nezosvetlie
4, Roztavte 4 oz čokolády a za stáleho miešania pridajte do maslovej zmesi
5, Primiešajte vajíčko
6, Celú zmes nalejte do pripravenej formy a nechajte na tri hodiny schladiť
7, Roztopte 8 oz čokolády, nalejte na korpus a pomocou noža vyhladzujte hornú časť a boky
8, Tortu nechajte pri izbovej teplote
9, Roztopte zvyšnú čokoládu a použite ju na ozdobenie vrchu torty.
Nuž, myslím si, že mnohé z nás by kráľovnej ponúkli aj lepšiu pochúťku napr. poriadne
zemiakové placky, alebo husičku krásne vypečenú, s červenou kapustou a zemiakovými lokša-
mi.
Obľúbenou potravou môjho najstaršieho syna sú ovsené vločky, šošovica a všetky druhy rýb
a morských živočíchov. Ovsené vločky raňajkuje /spolu so mnou/, šošovicu má rád poriadne
hustú a ryby a morské potvory rád griluje na záhradnom alebo stolovom grile, buď len na masle,
osolené, posypané rascou, poliate citrónovou šťavou, alebo pripravené v rôznych marinádach.
/peri-peri.../
Pred chvíľou mi došli recepty na perfektné sladkosti od mojej celoživotnej kamarátky a prí-
buznej Boženky Hanuliakovej - Rechtoríkovej. S Boženkou sme sa začali kamarátiť ako malé
- 34 -