Page 36 - Kucharka IV.
P. 36

pridá zemiaky nakrájané na kocky, ak má čerstvé papriky a paradajky, alebo fľašku domáceho
               leča a doleje vodu do požadovaného množstva. Prikladá pod kotlíkom, aby bola dobrá pahreba.
               Ako guláš buble, tak sa vôňa šíri po celej doline. Zníži pahrebu, guláš ochutná, dosolí a hlav-
               ne dodá sušenú majoránku za dobrú hrsť a pár zelených mini vetvičiek zo smrčka. Premieša
               a veľkou naberačkou nalieva do misiek stravníkom, ktorým už z vône tečú slinky. K tomu kus
               čerstvého chleba a hostina je hotová. Niet nad kotlíkový guláš! Dopisujem, kotlík z chaty ne-
               známy páchateľ ukradol, tak sa varí vo veľkom hrnci nad ohniskom. Dá sa takto uvarenému
               gulášu hovoriť „kotlíkový“?
                    Z môjho najmladšieho syna sa stáva výborný „pekár“ rôzneho druhu chleba. Keď sa ob-
               javí nejaký nový recept, on ako prvý ho vyskúša a kriticky povie: „Ten nemusíš robiť, je príliš
               ťažký, ten má v sebe veľa droždia, ten je najlepší z bielej múky atď, atď. Ale tentokrát mi poslal
               recept na tortu kráľovnej Alžbety II, ktorú jej pripravuje osobný kuchár – former chef Darren
               Mc Grady, Royal chef.



               Chocolate biscuit cake:



                        Ingrediencie: 1 OZ = 1 Unca = 28,4 g 1 Inch = 1 palec = 2,54 cm
                        4 oz tmavej čokolády, 4 oz granulovaného /kryštálového/ cukru, 4 oz neslaného
                        masla /unsaltid butter/, 1 vajce, 8 oz čajových sušienok, 4 oz na hrubo podrve-
                        ných mandlí, ½ ČL masla na vymastenie plechu, 8 oz horkej tmavej čokolády na
                        povrchovú úpravu, 1 oz čokolády na dekoráciu.


               Postup:
               1, Ľahko namažte tortovú formu maslom /veľkosť formy je 6 x 2 ½ palcov/ a vložte do nej
                   pergamen
               2, Ručne rozmrvte na hrubo sušienky aj mandle a zmiešajte ich
               3, V inej miske miešajte maslo s cukrom dovtedy, pokiaľ zmes nezosvetlie
               4, Roztavte 4 oz čokolády a za stáleho miešania pridajte do maslovej zmesi
               5, Primiešajte vajíčko
               6, Celú zmes nalejte do pripravenej formy a nechajte na tri hodiny schladiť
               7, Roztopte 8 oz čokolády, nalejte na korpus a pomocou noža vyhladzujte hornú časť a boky
               8, Tortu nechajte pri izbovej teplote
               9, Roztopte zvyšnú čokoládu a použite ju na ozdobenie vrchu torty.


                     Nuž, myslím si, že mnohé z nás by kráľovnej ponúkli aj lepšiu pochúťku napr. poriadne
               zemiakové placky, alebo husičku krásne vypečenú, s červenou kapustou a zemiakovými lokša-
               mi.
                    Obľúbenou potravou môjho najstaršieho syna sú ovsené vločky, šošovica a všetky druhy rýb
               a morských živočíchov. Ovsené vločky raňajkuje /spolu so mnou/, šošovicu má rád poriadne
               hustú a ryby a morské potvory rád griluje na záhradnom alebo stolovom grile, buď len na masle,
               osolené, posypané rascou, poliate citrónovou šťavou, alebo pripravené v rôznych marinádach.
               /peri-peri.../


                    Pred chvíľou mi došli recepty na perfektné sladkosti od mojej celoživotnej kamarátky a prí-
               buznej Boženky Hanuliakovej - Rechtoríkovej. S Boženkou sme sa začali kamarátiť ako malé
                                                          - 34 -
   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41