Page 11 - Kucharka IV.
P. 11

rádlik, kruh rozdelíme na štvoro a každú štvrtinu rozdelíme na 6. Vznikne nám 24 trojuholníkov
               so širšou základňou v periférii, ktorá je pripravená šírkou na náplň. Základňu ešte rozšírime
               malým zárezom v strede. Plnky môžeme na každú štvrtinu použiť iné a budeme mať 4 druhy.
               Náplň prekryjeme cestom a pomaly cesto natáčame až po najtenšiu časť. Vytvorí sa krásny
               bacuľatý rožtek. Rožteky ukladáme aspoň 3 - 4 cm od seba, lebo pri pečení zväčšia svoj ob-
               jem. Potrieme dôsledne žĺtkom /aj boky/, aby upečené mali rovnakú farbu a lístkovali sa.
               Tieto rožteky majú výhodu, že aj na druhý deň /ak zostanú/ sú rovnakej konzistencie, vzhľa-
               du aj chuti. Postup práce vyzerá komplikovaný, ale keď sa začne robiť, je úplne jednoduchý.
               Všetci ich máme radi...

               Plnené zemiakové gule s kyslou kapustou a škvarkami:



                        Ingrediencie: Na cesto: 800 g zemiakov uvarených v šupke, 250 g múky, 1 celé
                        vajce, trošku soli.
                        Plnka: 300 g údeného mäsa - keď nie je údené, tak 300 g bravčového pliecka,
                        alebo 150 g údeniny + 150 g pliecka, cesnak, soľ podľa potreby, korenie čierne
                        mleté, majorán, rasca
                        Príloha: dusená kyslá kapusta, cibuľa, opražená slanina


               Postup: Príprava tohto jedla nie je náročná, ale musí mať určitú postupnosť. 1, Najprv – naj-
               lepšie večer dáme uvariť v osolenej vode zemiaky. Je perfektný trik – každý zemiak po umytí
               v strede jemne cirkulárne narezať a až tak dať variť. Po uvarení sa obidve polovičky šupky iba
               zlúpnu ako na vajíčku. 2, Potom si nakrájame cibuľku, orestujeme ju a pridáme kyslú kapus-
               tu a necháme dusiť. 3, Pomelieme mäso a cesnak, okoreníme a osolíme. Kto má rád pridá
               majorán a rascu. Na oleji všetko orestujeme a necháme vychladnúť. Potom všetko dôkladne
               premiešame a odstavíme nabok. 4, Ďalšia príprava je príprava cesta: Zemiaky postrúhame na
               jemnom strúhadle, pridáme soľ, múku a vajce. Vymiesime polotuhé cesto. Ak sa moc lepí, pri-
               dáme trošku múky. Cesto na tablici rozvaľkáme a nakrájame štvorce, také veľké, aké chceme
               mať guľky. 5, Dáme variť osolenú vodu, aby bola pripravená vriaca na varenie hotových guliek.
               6, Na každý štvorec dáme veľkú lyžicu náplne, cesto pospájame a v dlani ušúľame guľku. Kaž-
               dú guľku ešte vyvaľkáme v múke. 7, Keď voda vrie, vložíme guľky do nej. 8, Asi po minúte jem-
               ne guľky premiešame, aby sa neprilepili na dno. Keď vyplávajú na povrch, necháme ich ešte
               5 - 6 minút povariť. 9, Jednu vylovíme dierkovanou varechou, rozkrojíme a zistíme, či je mäso
               dobre upravené. Kým sa gule varia, 10, nakrájame slaninku na drobné kocky a v troške masti
               alebo oleja opražíme do ružova. 11, Knedle si dáme do Jenskej misy, oblejeme ich vytopenou
               slaninkou a chrumkavou opraženou slaninkou každú ozdobíme. Udusená kyslá kapusta je
               výborná a chutná príloha. Niekto ju zahusťuje, u nás je iba taká prírodná. Z tohto množstva sa
               urobí cca 12 - 14 stredne veľkých guliek. 12, Muži zjedia aj štyri a my ženy dve až tri.

               Hovorí vám niečo Fučka?


                    Veľakrát sa stane, že nám zostane výborná zemiaková kaša a prihrievaná už nemá takú
               správnu chuť a konzistenciu, lepšie povedané stratí tú nadýchanosť. Moju mamu som nikdy nevi-
               dela nič vyhodiť a všetko zúžitkovala a to tak, že sme mali ešte väčšiu lahôdku, ako bola pôvodná.
               Hovorí vám niečo Fučka? Názov sa asi odvodil od zvuku, ktorý vydávala pri varení zemiaková kaša
               obohatená o niekoľko lyžíc múky /krúpkov/ – fučala a prskala. Recept je veľmi jednoduchý.

                                                          - 9 -
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16