Page 95 - Kronika
P. 95

Michal Kapasný spomína
               komisára, teda to bol niekto ako richtár, alebo predseda MNV. A to
               bola významná vec. Cez vládneho komisára sa riešili rôzne verejno-
               -prospešné a i mnohé nepríjemné štátoprávne alebo vojnové problé-
               my a len rozvážnosťou a múdrou predvídavosťou bolo možné takéto
               situácie dostať do najoptimálnejšej polohy. Pri vážnych existenčných
               a mnohokrát i politických rozhodnutiach bol starý apa vždy spravod-
               livý. Preto si ho občania Varína vážili aj po vojne, ako človeka, ktorý
               nikdy nevedel druhému škodiť.
                  Predstavujem si ho vždy upraveného, s paličkou v ruke, s vykrú-
               teným  knírkom  a  priateľským  úsmevom.  On  ma  mnohému  naučil.
               Díval som sa keď vo včelíne obrábal drevo, ako včelárčil a i organi-
               zoval gazdovstvo. Tu však mala doménu stará mama. Jej kuchárske
               umenie nemalo chybu. Zabíjačky u Blahov boli známe celej rodine.
               Hlavným mäsiarskym majstrom bol Šándor-báči Mintál, brat starej
               mamy. Bývali na námestí poniže Stanika, teda tam, kde sa starý apa
               so starou mamou po prvýkrát stretol. S obdivom sme sledovali veľmi
               podrobne všetky mäsiarske úkony, a to od zachytávania krvi, kúpa-
               nia vo vriacej vode a čistenia brava, pitvania, či parcelovania keď už
               visel dole hlavou zavesený na háku v kotolni vedľa maštale. Tam,
               kde v jeseni po zbere slivák v kotli sa varieval slivkový lekvár. To bola
               zázračná vôňa, to bola podívaná a nálada húževnatej práce mieša-
               nia slivák, ktorá trvala až do neskorých nočných hodín, do odparenia
               vody a zostatku hustej masy lekvára v spodnej časti veľkého kotla.
               Tu, v tejto miestnosti sa chystala aj zabíjačka, aby sa mohla preniesť
               do kuchyne, z ktorej vychádzala príjemná vôňa zabíjačkovej kapust-
               nice, vynikajúco pripraveného vareného sladkého mäsa, podhrdliny
               a i narýchlo uvarenej klobásy na okoštírku. Tieto rodinné hody u Bla-
               hov vlastním si ako jedno z najkrajších stolovaní. Medzi ne radím aj
               martinské oslavy u nás, kedy som zažíval tiež radostné očakávania,
               najmä pri príprave rôznych sladkostí. Starú mamu som si teda aj ako
               kuchárku veľmi vážil. Vždy som sa vedel pri nej zastaviť a poroz-
               právať. Navštevoval som ju aj neskôr, keď som bol gymnazistom.
               Vedela, že mám veľmi rád kyslé mlieko a najmä kýšku. Keďže mali
               vždy aspoň dve kravy, mohla pre mňa vždy túto moju pochúťku od-
               ložiť. A tak som vedel, keď som aj neskôr prichádzal z Bratislavy, že

                                          - 95 -
   90   91   92   93   94   95   96   97   98   99   100