Page 12 - Kuchárka II.
P. 12
PLNKY:
1. Tvarohová – tvaroh rozmrvíme rukou, pridáme 1 vajce, ocukríme podľa chuti
práškovým cukrom, a jedným vanilkovým, kto má rád, môže pridať mletú ško-
ricu a hrozienka.
2. Maková – 350 ml horúcej vody, 200 g kryšt. cukru, 400 g mletého maku, Kôra
z 1 citróna, 2 PL hrozienok, 1 PL rumu, 1 bal. vanilkového cukru /podľa chuti a
uváženia sa môže pridať 1 a pol PL medu, alebo džemu, ev. korenie do perní-
ka.
3. Orechová – sa robí podobne, niekto však miesto vody dáva mlieko, alebo len
pokvapká rumom a rozpusteným maslom. Ja mám najradšej prípravu, ako je
popísaná maková.
PLNKY NA CESTO KLADIEME IBA STUDENÉ !!!
PITTA BREAD
Pitta Bread sa začal piecť pred stáročiami v Egypte a na Strednom východe. Nie-
čo podobné pekávali na horúcich kameňoch aj americkí indiáni a u nás sa tak piekli
zemiakové alebo múkové osúchy. /Viem, že to všetci viete, ale opakovanie je matkou
múdrosti/.
150 gr polohrubej múky, 1 dcl vlažnej vody, 1 ČL cukru, 1 ČL soli, 1 ČL suše-
ného droždia, 1 PL stolového oleja len na potretie bochníka pred kysnutím /ani
nemusí byť, ja to obyčajne zabúdam urobiť a nechám kysnúť nasucho./
Vypracujeme cesto, urobíme z neho bochník, potrieme ho jemne olejom, a necháme vykys-
núť – zdvojnásobiť objem. Po vykysnutí cesto rozdelíme na 4 bochníčky, ktoré vyvaľkáme asi
na 3-4 mm. Chvíľu necháme postáť. Rúru zohrejeme na 230 st a dáme piecť cca na 5 minút.
Bochníčky nám napuchnú a po upečení sa dajú dobre rozkrojiť. Plníme ich dusenou zeleninou,
alebo čerstvou zeleninou, syrom, duseným mäsom a pod. /Naše deti ich jedia ako chlebík ku
Tikke Masale, alebo aj ku šošovicovému prívarku./
Je to jednoduché, rýchle a dobré. Ja ho však robím aspoň z troch dávok a je chutný
z rôznej múky.
CROISSANTY
500 gr polohrubej múky, 250 gr masla, 250 ml mlieka, 40 gr kvasníc, štipka soli,
2 vajcia.
Kvasnice zmiešame s vlažným mliekom a 4 PL múky. Kvások necháme kysnúť 30 min. Múku
osejeme, osolíme, pridáme kvások a vajcia. Vypracujeme redšie cesto, ktoré sa nechá kysnúť
2-3 hodiny na teplom mieste /nemalo by mať viac ako +15 až+18 st./ Počas kysnutia cesto
dvakrát zľahka prepracujeme. Maslo necháme zmäknúť pri izbovej teplote. Vykysnuté cesto
/musí ozaj zdvojnásobiť objem/ znova premiesime a vyvaľkáme cca na 0,5 cm do tvaru štvorca
veľkosti 25x25 cm. Do stredu cesta dáme zmäknuté maslo a poskladáme ho z rohov ako obál-
ku. Potom ho prevaľkáme na obdĺžnik a preložíme do stredu na tretiny. 5 minút ho necháme
odpočívať a znova ešte 2 x prekladáme. Nakoniec cesto dáme pod vlhkú utierku a 20 minút
necháme odpočívať /kysnúť/.
- 10 -