Page 12 - Kuchárka II.
P. 12

PLNKY:
                        1. Tvarohová – tvaroh rozmrvíme rukou, pridáme 1 vajce, ocukríme podľa chuti
                        práškovým cukrom, a jedným vanilkovým, kto má rád, môže pridať mletú ško-
                        ricu a hrozienka.
                        2. Maková – 350 ml horúcej vody, 200 g kryšt. cukru, 400 g mletého maku, Kôra
                        z 1 citróna, 2 PL hrozienok, 1 PL rumu, 1 bal. vanilkového cukru /podľa chuti a
                        uváženia sa môže pridať 1 a pol PL medu, alebo džemu, ev. korenie do perní-
                        ka.
                        3. Orechová – sa robí podobne, niekto však miesto vody dáva mlieko, alebo len
                        pokvapká rumom a rozpusteným maslom. Ja mám najradšej prípravu, ako je
                        popísaná maková.


               PLNKY NA CESTO KLADIEME IBA STUDENÉ !!!



               PITTA BREAD


                    Pitta Bread sa začal piecť pred stáročiami v Egypte a na Strednom východe. Nie-
               čo podobné pekávali na horúcich kameňoch aj americkí indiáni a u nás sa tak piekli
               zemiakové alebo múkové osúchy. /Viem, že to všetci viete, ale opakovanie je matkou
               múdrosti/.


                        150 gr polohrubej múky, 1 dcl vlažnej vody, 1 ČL cukru, 1 ČL soli, 1 ČL suše-
                        ného droždia, 1 PL stolového oleja len na potretie bochníka pred kysnutím /ani
                        nemusí byť, ja to obyčajne zabúdam urobiť a nechám kysnúť nasucho./

               Vypracujeme cesto, urobíme z neho bochník, potrieme ho jemne olejom, a necháme vykys-
               núť – zdvojnásobiť objem. Po vykysnutí cesto rozdelíme na 4 bochníčky, ktoré vyvaľkáme asi
               na 3-4 mm. Chvíľu necháme postáť. Rúru zohrejeme na 230 st a dáme piecť cca na 5 minút.
               Bochníčky nám napuchnú a po upečení sa dajú dobre rozkrojiť. Plníme ich dusenou zeleninou,
               alebo čerstvou zeleninou, syrom, duseným mäsom a pod. /Naše deti ich jedia ako chlebík ku
               Tikke Masale, alebo aj ku šošovicovému prívarku./


                    Je to jednoduché, rýchle a dobré. Ja ho však robím aspoň z troch dávok a je chutný
               z rôznej múky.




               CROISSANTY


                        500 gr polohrubej múky, 250 gr masla, 250 ml mlieka, 40 gr kvasníc, štipka soli,
                        2 vajcia.


               Kvasnice zmiešame s vlažným mliekom a 4 PL múky. Kvások necháme kysnúť 30 min. Múku
               osejeme, osolíme, pridáme kvások a vajcia. Vypracujeme redšie cesto, ktoré sa nechá kysnúť
               2-3 hodiny na teplom mieste /nemalo by mať viac ako +15 až+18 st./ Počas kysnutia cesto
               dvakrát zľahka prepracujeme. Maslo necháme zmäknúť pri izbovej teplote. Vykysnuté cesto
               /musí ozaj zdvojnásobiť objem/ znova premiesime a vyvaľkáme cca na 0,5 cm do tvaru štvorca
               veľkosti 25x25 cm. Do stredu cesta dáme zmäknuté maslo a poskladáme ho z rohov ako obál-
               ku. Potom ho prevaľkáme na obdĺžnik a preložíme do stredu na tretiny. 5 minút ho necháme
               odpočívať a znova ešte 2 x prekladáme. Nakoniec cesto dáme pod vlhkú utierku a 20 minút
               necháme odpočívať /kysnúť/.
                                                          - 10 -
   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17