Page 46 - Kucharka III.
P. 46
Domáca náhrada lístkového cesta – Home substitute of puff pastry
A, Sweet
Najjednoduchšie je kúpiť si lístkové cesto v obchode. Stane sa však, že sa nám ohlási návšteva a do
obchodu už nedôjdeme. Musíme pohnúť rozumom a niečo rýchle stvoriť.
Do misky nasypeme 4 a pol H hladkej múky, pridáme ¾ kocky Hery /maslo, margarín/ a urobíme
drobivé cesto. Do neho dáme štipku soli, 3/4 H kefíru /alebo kyslej smotany/ a jeden žĺtok.
Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 10 minút do chladničky.
Po ich uplynutí môžeme s cestom pracovať a robiť s ním ako s lístkovým cestom. Vyvaľkáme ho na
asi 3 mm, pokrájame na štvorce, plníme lekvárom, makom, alebo orechami a tvarujeme na rožky,
alebo trojuholníky a pod. Buď ich potriem vajcom, alebo len po upečení obalím v prachovom
a vanilkovom cukre.
Ja mám rada aj slanú variantu.
B, Salty Variant
Do cesta dám viac soli a rasce, vyvaľkám na cca 5 mm, krájam dlhé 1 cm hrubé obdĺžniky, ktoré
otáčam do špirály, dávam na plech s papierom na pečenie, potriem žĺtkom s trochou oleja a dám
piecť na 180 st. C na cca 10 minút.
Sú chrumkavé a výborné.
Ako by to bolo, keby sme si nepripomenuli naše národné jedlo, preslávené po celom svete bryndzou,
na ktorú máme priznaný patent.
Bryndzové halušky – Potato spatzels with Bryndza /Slovak sheep cheese/
Pripravíme si 5 stredne veľkých zemiakov, ošúpeme ich a postrúhame na jemnom strúhadle. Osolíme
cca 1 ČL soli a pridáme 2 H hladkej /polohrubej/ múky a 1 vajce. Zmiešame a vytvoríme cesto.
/Niekto pridáva do cesta trochu vody alebo mlieka. Ja si myslím, že veľmi záleží na obsahu vody
v zemiakoch a zväčša vodu nepridávam/. V miske zmiešame balíček bryndze s 2 - 3 PL kyslej smotany
alebo bieleho jogurtu. Slaninku nakrájame na kocky a opražíme na panvici. Vo väčšom hrnci
privedieme vodu do varu a cez strúhadlo /haluškovník/ pasírujeme cesto do vriacej vody. Halušky sú
uvarené, keď všetky vyplávajú navrch. Pomocou cedáka ich vyberieme a preložíme do misy. Halušky
zmiešame s bryndzou a posypeme opraženou slaninkou.
Ako vy, mladí hovoríte, MŇAMKA.
Raz som sledovala český televízny program, kde sa demonštrovalo priateľstvo medzi našimi dvoma
národmi – Čechmi a Slovákmi. Na záver moderátorka pripravila prekvapenie a chcela predviesť
varenie slovenských halušiek. Urobila tuhé /ako kameň/ cesto a snažila sa ho cez otvory na strúhadle
dostať do vriacej vody. Cesto držala v ruke a keby ho po niekom hodila, veru nenadsadzujem, určite
by ho prizabila. Bolo to na smiech, ale aj na zlosť.
- 44 -