Page 46 - Kucharka III.
P. 46

Domáca náhrada lístkového cesta – Home substitute of puff pastry

               A, Sweet

               Najjednoduchšie je kúpiť si lístkové cesto v obchode. Stane sa však, že sa nám ohlási návšteva a do
               obchodu už nedôjdeme. Musíme pohnúť rozumom a niečo rýchle stvoriť.

               Do misky nasypeme 4 a pol H hladkej múky, pridáme ¾ kocky Hery /maslo, margarín/ a urobíme
               drobivé cesto. Do neho dáme štipku soli, 3/4 H kefíru /alebo kyslej smotany/ a jeden žĺtok.
               Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 10 minút do chladničky.
               Po ich uplynutí môžeme s cestom pracovať a robiť s ním ako s lístkovým cestom. Vyvaľkáme ho na
               asi 3 mm, pokrájame na štvorce, plníme lekvárom, makom, alebo orechami a tvarujeme na rožky,
               alebo trojuholníky a pod. Buď ich potriem vajcom, alebo len po upečení obalím v prachovom
               a vanilkovom cukre.

               Ja mám rada aj slanú variantu.

               B, Salty Variant

               Do cesta dám viac soli a rasce, vyvaľkám na cca 5 mm, krájam dlhé 1 cm hrubé obdĺžniky, ktoré
               otáčam do špirály, dávam na plech s papierom na pečenie, potriem žĺtkom s trochou oleja a dám
               piecť na 180 st. C na cca 10 minút.

               Sú chrumkavé a výborné.

               Ako by to bolo, keby sme si nepripomenuli naše národné jedlo, preslávené po celom svete bryndzou,
               na ktorú máme priznaný patent.




               Bryndzové halušky – Potato spatzels with Bryndza /Slovak sheep cheese/

               Pripravíme si 5 stredne veľkých zemiakov, ošúpeme ich a postrúhame na jemnom strúhadle. Osolíme
               cca 1 ČL soli a pridáme 2 H hladkej /polohrubej/ múky a 1 vajce. Zmiešame a vytvoríme cesto.
               /Niekto pridáva do cesta trochu vody alebo mlieka. Ja si myslím, že veľmi záleží na obsahu vody
               v zemiakoch a zväčša vodu nepridávam/. V miske zmiešame balíček bryndze s 2 - 3 PL kyslej smotany
               alebo bieleho jogurtu. Slaninku nakrájame na kocky a opražíme na panvici. Vo väčšom hrnci
               privedieme vodu do varu a cez strúhadlo /haluškovník/ pasírujeme cesto do vriacej vody. Halušky sú
               uvarené, keď všetky vyplávajú navrch. Pomocou cedáka ich vyberieme a preložíme do misy. Halušky
               zmiešame s bryndzou a posypeme opraženou slaninkou.

               Ako vy, mladí hovoríte, MŇAMKA.

               Raz som sledovala český televízny program, kde sa demonštrovalo priateľstvo medzi našimi dvoma
               národmi – Čechmi a Slovákmi. Na záver moderátorka pripravila prekvapenie a chcela predviesť
               varenie slovenských halušiek. Urobila tuhé /ako kameň/ cesto a snažila sa ho cez otvory na strúhadle
               dostať do vriacej vody. Cesto držala v ruke a keby ho po niekom hodila, veru nenadsadzujem, určite
               by ho prizabila. Bolo to na smiech, ale aj na zlosť.









                                                           - 44 -
   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51